Το 2024 και το 2025, το πραγματικό ΑΕΠ της Κύπρου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8% και 3% αντίστοιχα, ποσοστά ελαφρώς υψηλότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις και για τα δύο έτη, σύμφωνα με τις Χειμερινές οικονομικές προβλέψεις 2024 της Κομισιόν.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Κύπρο επιβραδύνθηκε σε 2,5% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023 (σε ετήσια βάση) σε σύγκριση με 5,8% για την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της χαμηλότερης εξωτερικής ζήτησης για μη τουριστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών συνέχισε να ανακάμπτει το 2023, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 20,1%, φθάνοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή, χάρη στις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την εκ νέου αύξηση της απασχόλησης κατά 1,6%. Για το σύνολο του 2023, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 2,4%, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερό απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2023, μετά από την αύξηση κατά 5,1% το 2022. 

Το οικονομικό κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και των επιχειρήσεων βελτιώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο του 2024.

Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί την κύρια κινητήρια δύναμη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2024 και το 2025, καθώς η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών για το ήμισυ περίπου των εργαζομένων (που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα) θα συμβάλει στο να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι την αγοραστική τους δύναμη.

Μεγάλα επενδυτικά έργα στους τομείς των ακινήτων, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών και του τουρισμού, τα οποία υποστηρίζονται εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται επίσης να τονώσουν την ανάπτυξη. Αντιθέτως, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει χαμηλή λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αβεβαιότητας στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Κύπρου και της έντονης ζήτησης για εισαγωγές που οφείλεται στις επενδύσεις.

Ο πληθωρισμός βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιβραδύνθηκε σε 3,9% το 2023, από 8,1% το 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας. Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε 2,4% το 2024 και σε 2,1% το 2025, συμβαδίζοντας με την αναμενόμενη συνέχιση της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών. Αντίθετα, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να ασκήσει κάποια ανοδική πίεση στον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ εκτός της ενέργειας και των τροφίμων. Σε σύγκριση με το φθινόπωρο, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για το 2024, αλλά παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες για το 2025.