Ένα μόττο της Wall Street προειδοποιεί: “Μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει”. Εγώ το κάνω συχνά.

Η αγορά καλών μετοχών εν μέσω κακών ειδήσεων είναι μια υγιής μεθοδολογία, κατά τη γνώμη μου. Μπορεί να μην πιάσετε τον πυθμένα, αλλά πιθανό να βρείτε ένα καλό σημείο εισόδου.

Κάθε τρίμηνο, συντάσσω μια λίστα με τις μετοχές που υποχώρησαν στο τρίμηνο που μόλις και οι οποίες θεωρώ ότι έχουν εξαιρετικές δυνατότητες ανάκαμψης. Ως επί το πλείστον, οι επιλογές μου έχουν επαληθεύσει τις προσδοκίες μου.

Το δ’ τρίμηνο του 2023, οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου δέχτηκαν πλήγμα. Η επιβράδυναση των οικονομιών σε Ευρώπη και Κίνα μείωσαν τη ζήτηση και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί έκαναν την παραγωγή ενέργειας πιο ακριβή. Τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ επιβάρυναν επίσης τη ζήτηση και αύξησαν το κόστος.

Από τις τέσσερις μετοχές που έβαλα στη νέα λίστα μου, οι δύο είναι ενεργειακές μετοχές. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Ovintiv

Η Ovintiv (OVV) είναι παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Ντένβερ του Κολοράντο. Πριν από την αναδιοργάνωσή της το 2020, η εταιρεία ονομαζόταν Encana και έδρευε στο Κάλγκαρι του Καναδά. Στις ΗΠΑ, η Ovintiv δραστηριοποιείται ως επί το πλείστον στο Τέξας και στην Οκλαχόμα. Στον Καναδά, κάνει γεωτρήσεις στη Βρετανική Κολομβία και την Αλμπέρτα.

Ο τίτλος της Ovintiv υποχώρησε κατά 7,04%% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 11,69%. Οι αποδόσεις αυτές συμπεριλαμβάνουν τα μερίσματα.

Πιστεύω ότι η Ovintiv μπορεί να σημειώσει αξιοπρεπή κέρδη εάν οι τιμές του πετρελαίου κυμανθούν στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι, ισχυρά κέρδη εάν σκαρφαλώσει πέριξ των 80 δολαρίων και εντυπωσιακά κέρδη αν το πετρέλαιο πιάσει τα 100 δολάρια – επίδοση που θα περίμενα εάν κλιμακωθεί και άλλο η σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Η μετοχή της μου φαίνεται αρκετά φθηνή, διαπραγματεύεται 4x τα κέρδη της και κάτω από 1 φορά τα έσοδα.

Patterson-UTI

Οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες γεωτρήσεων δεν είναι ιδιοκτήτες της γης ή του πετρελαίου στο υπέδαφος, αλλά συνάπτουν συμβάσεις για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των υποδομών γεώτρησης. Μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο είναι η Patterson-UTI Energy (PTEN) με έδρα το Χιούστον. Οι εταιρείες υπηρεσιών για την άντληση πετρελαίου -όπως η Patterson- συνήθως είναι πιο ευμετάβλητες από τις εταιρείες-παραγωγούς όπως η Ovintiv.

Σε καλές εποχές, η μεγάλη μεταβλητότητα ευνοεί. Η Patterson-UTI διαπραγματεύεται 20x τα κέρδη της, κατά μέσο όρο, τα τελευταία δέκα χρόνια. Μετά την βουτιά το δ’ τρίμηνο κατά 22%, ο τίτλος διαπραγμετεύεται 6,6 φορές τα κέρδη και 0,71 φορές τα έσοδα – πολύ φθηνά, κατά τη γνώμη μου.

Target Hospitality

Η Target Hospitality κατρακύλησε άνω του 38% το δ’ τρίμηνο. Η εταιρεία, με έδρα το Γούντλαντς του Τέξας, είναι ιδιοκτήτρια του Pecos Children’s Center, το οποίο φιλοξενεί προσωρινά παιδιά που έχουν εισέλθει παράτυπα στις ΗΠΑ.

Είναι ιδιοκτήτρια επίσης του South Texas Family Residential Center στο Ντιλέι του Τέξας, το οποίο στεγάζει ενήλικες μετανάστες που περιμένουν την εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο ή απέλαση. Επιπλέον, φιλοξενεί εργαζόμενους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, τροφοδοσίας και ασφάλειας σε άλλους πελάτες. 

Η μετοχή σημείωσε βαριές απώλειες της τάξης του 38% το δ’τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα υποχωρήσουν λίγο κάτω από τα 400 εκατ. δολάρια το 2024 από περίπου 550 εκατ. δολάρια το 2023. Η μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ συζητείται έντονα στο Κογκρέσο, παράμετρος που διαμορφώνει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για την εταιρεία. 

Η Target Hospitality διαπραγματεύεται 6x τα κέρδη της και πιστεύω ότι είναι μια αξιοπρεπής επιλογή.

Borg Warner

Η Borg Warner, κατασκευάστρια εξαρτημάτων για αυτοκίνητα, υποχώρησε κατά 11% το δ’ τρίμηνο. Η εταιρεία εδρεύει στο Ώμπερν Χιλς του Μίσιγκαν. Μεγαλύτεροι πελάτες της είναι η Ford και η Volkswagen.

Οι επιδόσεις της μετοχής είναι κακές εδώ και καιρό. Οι επενδυτές που μπήκαν πριν από δέκα χρόνια έχουν απώλειες. Το ίδιο και οι επενδυτές που αγόρασαν τη μετοχή πριν από πέντε χρόνια ή πριν από τρία χρόνια ή… και πριν έναν χρόνο.

Γιατί να συστήσω μια τέτοια υποαπόδοση; Καταρχάς, η Borg Warner έχει εμφανίσει κέρδη τα 14 από τα τελευταία 15 χρόνια. Επιπλέον η μετοχή διαπραγματεύεται συνήθως 15x τα κέρδη της, αλλά αυτή τη στιγμή ο πολλαπλασιαστής της είναι στο 11, και οι αναλυτές βλέπουν να υποχωρεί κάτω από το 8 το 2024. 

* Ο John Dorfman δεν έχει επί του παρόντος θέσεις σε καμία από τις μετοχές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ούτε στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο ούτε για λογαριασμό πελατών του.