ΟΙ μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο γίνονται μεθοδευμένα από την Τουρκία. Πρόκειται για μια συστηματική προσπάθεια να γεμίσουν οι ελεύθερες περιοχές με αιτητές ασύλου. Δεν είναι τυχαίο που οι αιτητές ασύλου φθάνουν στα κατεχόμενα αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη κι από εκεί διοχετεύονται προς τις ελεύθερες περιοχές. Μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν δίνει χρονικό περιθώριο τριών ημερών (βίζα) στους ανθρώπους αυτούς για να περάσουν παράνομα στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.
ΟΙ αριθμοί είναι τρομακτικοί. Προκαλούν ανησυχία γιατί όσο περνά ο καιρός αυξάνονται οι ροές. Και δεν υπάρχει, δυστυχώς, τρόπος αντιμετώπισης εκτός κι εάν ληφθούν δραστικά μέτρα. Πρωτίστως εάν η παρέμβαση και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καταλυτική. Με βάση, λοιπόν, τα επίσημα στοιχεία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα κατεχόμενα 3.060 άτομα τα οποία ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, το 2019 θα ξεπεράσουν ή θα φθάσουν τις 15 χιλιάδες, που είναι κοντά στο 1,8% του πληθυσμού. Με αυτούς τους αριθμούς, είπε πρόσφατα ο ΥΠΕΣ, η Κύπρος θα υπερβεί το 3,5% του πληθυσμού σε αιτητές ασύλου. «Συν και αυτούς στους οποίους έχει ήδη προσφερθεί καθεστώς προστασίας, είτε είναι πρόσφυγας ή συμπληρωματικής προστασίας. Αυτό το ποσοστό» είπε, είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Σημείωσε ότι αν δει κάποιος την κατάσταση στατικά, χωρίς να υπολογίσει αύξηση ροών, τότε σε πέντε χρόνια θα έχουμε συνολικά 100 χιλιάδες.
ΘΑ επαναλαμβάνουμε συνεχώς το προφανές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιμετωπίσει την περίπτωση της Κύπρου με διαφορετικά κριτήρια γιατί διαφορετικά είναι τα δεδομένα που ισχύουν για τη χώρα μας. Το γεγονός ότι τμήμα της χώρας είναι υπό κατοχή, υπό την κατοχή της Τουρκίας, δημιουργεί μια κατάσταση, που δεν επιτρέπει να ελέγξουμε τα βόρεια μας σύνορα και δεν μπορεί να περιπολήσει η Frontex όπως σε άλλες χώρες.
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλο, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, τις μεταναστευτικές ροές, παρά την καλή μας θέληση να συνδράμουμε στην ανθρωπιστική αυτή τραγωδία. Πρέπει, παράλληλα, να λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι πέραν από τη μεγάλη εικόνα, υπάρχει και εκείνη που έχει φτιάξει με σχεδιασμό και μεθοδεύσεις η κατοχική Τουρκία, η οποία επιχειρεί να προκαλέσει δημογραφική έκρηξη στο νησί. Και στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές. Είναι ένα ακόμη σχέδιο της Τουρκίας για υποταγή της Κύπρου σε αυτήν.
ΣΥΝΕΠΩΣ, η Ένωση είναι για ακόμα μια φορά ενώπιον των ευθυνών της. Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα δώσουν χείρα βοηθείας στην Κύπρο. Παράλληλα, θα πρέπει να δράσει με αποφάσεις και μέτρα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλος τρόπος δεν φαίνεται να υπάρχει. Αναμένοντας την ΕΕ όταν και όποτε ενεργοποιηθεί, να πάρουμε στα χέρια μας το νήμα των εξελίξεων. Προ ημερών, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, στην παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών. Φαίνεται πως δρομολογούνται μέτρα καθώς η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο.