«Η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί τη σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» αναφέρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Όπως αναφερει το ανακοινωθέν που εκδόθηκε, εγκρίθηκε μια νέα στρατηγική αντίληψης.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι η Ρωσία «πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Η Λευκορωσία πρέπει να τερματίσει τη συνενοχή της σε αυτόν τον πόλεμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν, «αποφασίσαμε να καλέσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης. Σε κάθε προσχώρηση στη Συμμαχία, είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες όλων των Συμμάχων για την ασφάλεια. Χαιρετίζουμε τη σύναψη του τριμερούς μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το σκοπό αυτό. Η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα τις καταστήσει ασφαλέστερες, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι άμεσης σημασίας για τη Συμμαχία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης».

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το ανακοινωθέν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων