Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν χθες επίσημα αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες. «Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή σε μία κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε.

Η αίτησή τους πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και υπάρχουν φόβοι πως θα ασκήσει βέτο. Εάν τελικά οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ξεπεραστούν και οι ενταξιακές συνομιλίες εξελιχθούν όπως αναμένεται, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη μέσα σε λίγους μόνο μήνες. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 8 έως 12 μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα – με fast track διαδικασίες. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, λέει ότι αναμένει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησής τους σε λίγες μόνο ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Πρώτο επίσημο βέτο για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Η προσοχή όλων στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η Τουρκία και δεν αποκλείεται το μεγάλο παζάρι που ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με τη Δύση να κριθεί επί αμερικανικού εδάφους. Από την πρώτη στιγμή, πάντως, η Άγκυρα έδειξε τις προθέσεις της, αφού όπως έγινε γνωστό μπλόκαρε την αρχική απόφαση της Συμμαχίας να εντάξει στους κόλπους της τις δύο χώρες. Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες με στόχο να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες την ίδια μέρα που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους, αλλά η Άγκυρα σταμάτησε κάθε ψηφοφορία. Η αναβολή εγείρει αμφιβολίες ότι το ΝΑΤΟ θα είναι σε θέση να εγκρίνει το πρώτο στάδιο των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας εντός μίας ή δύο εβδομάδων, όπως είχε αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Θέτει επίσης, το σκηνικό για αρκετές ημέρες έντονης διπλωματίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αισιοδοξεί ότι η περιπέτεια που προκάλεσε στην ενταξιακή διαδικασία των δύο χωρών ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αίσιο τέλος. Αν και η άποψη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα εμποδίσει, τελικά, τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η σκληρή γραμμή που ακολουθεί φαίνεται ότι μπορεί να αποφέρει κάποιους καρπούς, αφού ο Γενς Στόλτενμπεργκ αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι βρίσκει βάσιμες ορισμένες από τις ενστάσεις και τα αιτήματα της Άγκυρας.