Το τέλος της ουδετερότητας για τη Φινλανδία είναι και επίσημα γεγονός, καθώς η χώρα ανακοίνωσε χθες ότι θα υποβάλει την ερχόμενη Κυριακή αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Με μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, σε κοινή τους δήλωση, ο Πρόεδρος της χώρας Σαούλι Νινίστο και η Πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα προκειμένου η Φινλανδία να καταστεί μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. 

Για χρόνια η «φινλανδοποίηση» στο περιβάλλον των διεθνών σχέσεων σήμαινε μια κατάσταση μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Η γειτνίαση της Φινλανδίας με τη Σοβιετική Ένωση, δεν επέτρεπε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου την πλήρη άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ μετά την κατάρρευση της δεύτερης επιβλήθηκε ένα είδος αδράνειας και ουδετερότητας στη δεύτερη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπήρξε καταλύτης για κοσμογονικές αλλαγές. Όπως ανέφεραν ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας προβαίνοντας σε ανακοινώσεις χθες, το να καταστεί η χώρα τους μέλος του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλειά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΑΤΟ: «Fast track» η ενταξιακή διαδικασία Φινλανδίας – Σουηδίας

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα που εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα, όπως και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της Ατλαντικής Συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα. Όμως πλέον η επιθετικότητα της Μόσχας, δεν έχει αφήσει πολλές επιλογές στο Ελσίνκι, που θεωρεί πως πρέπει να δράσει με αποτελεσματικότητα. Η στήριξη από τη φινλανδική κοινή γνώμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει ότι 76% των Φινλανδών τίθενται υπέρ και μόνο το 12% κατά ενώ τα ποσοστά στήριξης στο παρελθόν κινούνταν γύρω στο 25% πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι εναντίον κανενός, δήλωσε ο Φινλανδός Πρόεδρος, απαντώντας στις ρωσικές προειδοποιήσεις κατά μιας εισόδου του Ελσίνκι στη συμμαχία. Για τον Σαούλι Νινίστο, για καιρό υπέρμαχο του διαλόγου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, η Ρωσία μπορεί να κατηγορήσει μόνον τον εαυτό της αν δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ.

Όπως ήταν πάντως αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την απόφαση της Φινλανδίας ως ξεκάθαρη απειλή για τη χώρα του. Η επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν θα κάνει την Ευρώπη ή τον κόσμο ασφαλέστερο, επεσήμανε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας πως θα υπάρξει ανάλογη με την κίνηση του Ελσίνκι. 

Ανάλογη κίνηση και από Σουηδία

Τα βήματα της Φινλανδίας θα ακολουθήσει και η επίσης για χρόνια ουδέτερη Σουηδία, αφού η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να υποβάλει και αυτή επίσημα ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η Φινλανδία είναι ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας για την ασφάλεια και την άμυνα και χρειαζόμαστε να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις της Φινλανδίας», έγραψε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε. Η απόφαση είναι σημαντική για τη Σουηδία, καθώς είναι πιθανό να κινηθεί μαζί με τη Φινλανδία, με την οποία έχει στενούς ιστορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς. Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Expressen, το κοινοβούλιο της Σουηδίας θα συζητήσει την κατάσταση της ασφάλειας και η Πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα ληφθεί η επίσημη απόφαση.