Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές και οι αποφάσεις για την επαρχία Πάφου ήταν ίσως το πιο εύκολο μέρος της χθεσινής ολοήμερης συνεδρία της Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στη Λεμεσό. Χθες για πρώτη φορά, ένα περίπου χρόνο μετά την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας άνοιξε εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ συζήτηση για  τις σχέσεις του κόμματος με το Προεδρικό.

Σήμερα το πρωί, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ ανηφορίζει στο Προεδρικό για να έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στον οποίο θέλουν να μεταφέρουν τους προβληματισμούς τους, αλλά και τη δυσαρέσκεια τους για σειρά ζητημάτων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, κατά την χθεσινή ολοήμερη συνεδρία της ηγεσίας με τους βουλευτές του κόμματος άνοιξε η συζήτηση σε ο,τι αφορά το κεφάλαιο συνεργασίας του κόμματος με την Κυβέρνηση. Κοινή διαπίστωση η ανάγκη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των δύο πλευρών τόσο σε νομοθετικό επίπεδο για νομοσχέδια που θα φτάνουν στη Βουλή από μέρους της Κυβέρνησης όσο και για αποφάσεις που  αφορούν πολιτικές για ζητήματα καθημερινότητας. Αυτό το οποίο αναφέρθηκε, όπως πληροφορούμαστε από διάφορους, είναι ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός και γενικότερα βελτίωση των σχέσεων συνεργασία μέσα από συνδιαβούλευση και συνάποφαση για σημαντικά ζητήματα.

Αυτό το οποίο συζητείται γενικότερα σε κύκλους του ΔΗΚΟ είναι ότι το κόμμα αρχίζει να έχει κόστος από αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις οποίες το ίδιο δεν είχε οποιαδήποτε ουσιαστική ενημέρωση ή εμπλοκή στην συνδιαμόρφωση τους. Ταυτόχρονα γίνεται ανάγνωση ότι την ηγεσία του κόμματος απασχολεί και η επόμενη μέρα των εκλογών και για το πώς θα διαχειριστεί ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα μηνύματα που φαίνεται να λαμβάνει η ηγεσία του κόμματος δεν είναι μέχρι στιγμής ενθαρρυντικά. Αυτό το οποίο διαπιστώνουν πολλοί είναι ότι η συμμετοχή στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σενάριο αποχώρησης από την Κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα είναι για πολλούς μονόδρομος. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει διαχείριση και ενέργειες από νωρίς, είτε για αντιστροφή της πορείας, είτε για προετοιμασία επικοινωνιακά του εδάφους. Το σίγουρος πάντως είναι ότι πλέον, η μουρμούρα που ξεκίνησε εδώ και καιρό ανάμεσα σε ΔΗΚΟϊοκούς για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τις σχέσεις, πλέον μπαίνει σε επίπεδο κομματικής συζήτησης και είναι κάτι το οποίο σήμερα θα τεθεί και επίσημα προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Στο κάδρο του προβληματισμού χθες ήταν και οι εξελίξεις σε ο,τι αφορά το Κυπριακό, τα μέτρα για τους Τουρκοκυπρίους που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο την προηγούμενη βδομάδα, καθώς επίσης και τυχόν νέο αδιέξοδο σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Είναι γνωστό ότι υπήρξε ένας προβληματισμός στο ΔΗΚΟ για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πέραν αυτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητήθηκαν και εσωκομματικά ζητήματα που αφορούν την καλύτερη οργάνωση και καλύτερη λειτουργία του κόμματος ενόψει και των διπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίας λήφθηκαν αποφάσεις και σε σχέσεις με τις δημοτικές εκλογές που αφορούν την επαρχία Πάφου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως η Γραμματεία εισηγηθεί στο Εκτελεστικό γραφείο τα εξής:

> Για υποψήφιο Περιφερειάρχη, τον Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, Επαρχιακό Γραμματέας ΠΕΚ Πάφου και τέως βουλευτής

> Για υποψήφιο Δήμαρχο Πάφου, το δημοτικό σύμβουλο του κόμματος, Εύρο Λοϊζίδη

> Για υποψήφιο Δήμαρχο Πέγειας, τον νυν Δήμαρχο Μαρίνο Λάμπρου και

> Για υποψήφιο Δήμαρχο Γεροσκήπου, τον νυν Δήμαρχο Κυριάκο Χατζηβασίλη.

Ευρωεκλογές: Μακρύς ακόμα ο δρόμος

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση χθες. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει αρκετές δυσκολίες για την ηγεσία του κόμματος. Ο Κώστας Μαυρίδης είναι δεδομένο ότι θα επαναδιεκδικήσει εκλογή για 3η θητεία. Πέραν του Κώστα Μαυρίδη, ακούγεται αυτή τη στιγμή μόνο το όνομα της Κατερίνας Χριστοφίδου. Απ’ εκεί και πέρα μέχρι στιγμή δεν φαίνεται υπάρχει οτιδήποτε άλλο στον ορίζοντα.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, ενώπιον του οποίου θα τεθούν οι αποφάσεις της Γραμματεία, θα συνεδριάσει την επόμενη μάλλον εβδομάδα.