Οι αντιφατικές απόψεις για τις αμοιβές προσωπικών και ειδικών γιατρών
Είναι χρήσιμος ο διάλογος για το ΓεΣΥ, διότι οι πολλές απόψεις, έστω και αν είναι αλληλοσυγκρουόμενες ή ελαύνονται από συμφέροντα που ίσως δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ασθενών, δυνατό να διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων.
Βρήκα λογική τη θέση του διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στις Αιχμές του Omega, ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρέπει να γίνονται βεβιασμένα, δεδομένου ότι έχουμε ένα νεαρό σύστημα, στο οποίο πρέπει να δώσουμε χρόνο να σταθεροποιηθεί, ώστε αξιόπιστα και με ασφάλεια να προωθούμε σταδιακά τις απαραίτητες αλλαγές.
Χωρίς ψυχραιμία στην αξιολόγηση της λειτουργίας του ΓεΣΥ, την οποία δεν πρέπει να ταυτίζουμε με την ολιγωρία, υπάρχει ο κίνδυνος να αναλωθούμε σε ένα παρατεταμένο ράβε-ξήλωνε, που δεν θα εξυπηρετήσει τους δικαιούχους.
Χθες διάβαζα δηλώσεις του Μάριου Ματσάκη στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα και διερωτήθηκα αν τελικά είναι παρακινδυνευμένο, μόλις τρία χρόνια από την έναρξη του ΓεΣΥ, να παίρνουμε αποφάσεις που διαφοροποιούν ουσιώδη μέρη του σχεδιασμού.
Είπε ο κ. Ματσάκης: «Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται οι ειδικοί γιατροί είναι με το κομμάτι (σ.σ. ανά επίσκεψη ή και ανά ιατρική πράξη), όσους πιο πολλούς ασθενείς δουν, όσες πιο πολλές ιατρικές πράξεις κάνουν, τόσο πιο πολλά λεφτά θα πάρουν. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί γιατροί επιλέγουν να κάνουν ιατρικές πράξεις ακόμη και εκεί που δεν είναι απαραίτητο -και βιαστικά- γιατί απώτερος στόχος είναι το οικονομικό κέρδος».
Δεν διαφωνούμε ότι συμβαίνουν και αυτά. Όμως, με ποιο τρόπο πρέπει να πληρώνονται οι ειδικοί γιατροί, αν όχι ανάλογα με τις επισκέψεις που δέχονται και τις πράξεις που εκτελούν; Θα συμφωνούσε άραγε ο κ. Ματσάκης να δημιουργηθούν και για τους ειδικούς γιατρούς λίστες μόνιμων ασθενών;! Και να συμφωνούσε, θα διαφωνούσαν χιλιάδες άλλοι, που ήδη θεωρούν λανθασμένη την επιλογή του ΟΑΥ να πληρώνει τους προσωπικούς γιατρούς ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που έχουν στη λίστα τους και όχι ανάλογα με την επίσκεψη. Για τρία χρόνια ακούμε πολλούς να θεωρούν σκανδαλώδες να πληρώνεται κάποιος για χίλιους ή δυο χιλιάδες ασθενείς στη λίστα του, έστω κι αν μεγάλο μέρος από αυτούς ίσως να μην τους εξέτασε ποτέ ή τους εξετάζει σπάνια. Να πληρώνονται, λένε, μόνο όταν ο ασθενής πάει για εξέταση.
Λέει όμως τώρα ο κ. Ματσάκης, που δεν είναι και ο οποιοσδήποτε, πως η πληρωμή ανά επίσκεψη ή ανά ιατρική πράξη, που ισχύει για τους ειδικούς γιατρούς, οδηγεί σε καταχρήσεις. Άραγε, θα μας ερχόταν φθηνότερα αν πληρώνονταν και οι προσωπικοί με το κομμάτι και έκαναν ό,τι λέει ο κ. Ματσάκης ότι κάνουν κάποιοι ειδικοί γιατροί; Χωρίς βέβαια να αξιολογούμε τους επιστημονικούς -μη οικονομικούς- λόγους για τους οποίους επιλέγηκε η πληρωμή ανά λίστα στους προσωπικούς.