Άμεση θα είναι η αντίδραση της Νομικής Υπηρεσίας στην απόφαση της πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να «αφοπλίσει την Αστυνομία από ένα μηχανισμό στην αντιμετώπιση του εγκλήματος», με την απαγόρευση χρήσης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση στον «Φ» του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη (που εκπροσώπησε τη Ν. Υπηρεσία στην ακρόαση των αιτήσεων πολιτών) η απόφαση «μας στεναχωρεί και απογοητεύει», αλλά εκτός από τη μελέτη των υφιστάμενων υποθέσεων, θα εξετάσει θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, η Νομική Υπηρεσία οφείλει να αντιδράσει άμεσα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ως πρώτη ενέργεια, είναι η αξιολόγηση τόσο των υφιστάμενων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον δικαστηρίων όσο και των υπό διερεύνηση από την Αστυνομία υποθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντίδραση του Αρχηγού Αστυνομίας για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα

Ως δεύτερη ενέργεια, αναφέρει, θα αξιολογηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας με προσθήκη  στοχευμένων παραγόντων που θα εμπίπτουν στην ερμηνεία της πλειοψηφίας της Ολομέλειας. Σίγουρα είναι απόφαση που μας στενοχωρεί και μας απογοητεύει λαμβάντοντας υπόψη τόσο το ότι λήφθηκε με πλειοψηφία 7-6 των Δικαστών, όσο και βεβαίως ότι κατά τη γνώμη μας, συνυπήρχαν όλα τα δεδομένα για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. «Η θέση μας είναι ότι η διατήρηση των δεδομένων από μόνη της δεν έχει αντικείμενο. Η πρόσβαση, η οποία για να την πετύχει η Αστυνομία, περνά από αυστηρούς ελέγχους και μετά από Δικαστικό Διάταγμα, στην ουσία είναι ο καταλυτικός παράγοντας στη διασφάλιση τόσο των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων όσο και ταυτόχρονα το ότι η κοινωνία προστατεύται από τα σοβαρά αδικήματα». Και καταλήγει:

«Το αποτέλεσμα της απόφασης της πλειοψηφίας είναι ότι αφοπλίζεται η Αστυνομία από έναν μηχανισμό που στο σύγχρονο έγκλημα ήταν απόλυτα αναγκαίος για να αντιμετωπιστεί και συνάμα διασφάλιζε, κατά τη γνώμη μας, την νομιμότητα μέσω των ασφαλιστικών δικλίδων που υπήρχαν για πρόσβαση στα δεδομένα, τα οποία έτσι και αλλιώς οι πάροχοι τα διατηρούν για άλλους σκοπούς, όπως η χρέωση των πελατών τους».