Δεν καθυστερούν μόνο το τερματικό LNG στο Βασιλικό, η έναρξη της επένδυσης στη Λάρνακα, ο δρόμος Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, ο πανάκριβος δρόμος Παλώδιας – Παλώδιας (ναι!), η ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, η εμπορία φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ και η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Καθυστερεί και η 6η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό, ιδιοκτησίας της ΑΗΚ. Αλλά, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες καθυστερήσεις, μικρό το κακό με την 6η μονάδα.
Μας είχαν πει, Φεβρουάριο του 2022, ότι η ελληνική ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα την παρέδιδε Μάιο του ’24. Για να μπει αμέσως στην παραγωγή, ενόψει θέρους. Δεν είναι έτοιμη η μονάδα και θα παραδοθεί, απ’ ότι μάς λένε από την ΑΗΚ, προς το τέλος του χρόνου.

Ουδέν πρόβλημα. Και αύριο να την παρέδιδαν, δεν μπορεί να παράξει ηλεκτρισμό γιατί δεν έχουμε καύσιμο να της βάλουμε. Παράγει μόνο με φυσικό αέριο και το νέο καμάρι της ΑΗΚ θα μείνει μέσα «στα νάυλα», που λέει ο λόγος, μέχρι να δεηθεί η CPP να ολοκληρώσει το έργο για την αποϋγροποίηση. Ή μέχρι να ξυπνήσουν στο Προεδρικό και να μελετήσει σοβαρά η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να διακόψει το συμβόλαιο και να βρει τρόπο να προχωρήσουν οι κατασκευές με άλλον εργολάβο. Διότι με αυτόν, μία -ακόμα- διετία αναμονής την έχουμε σίγουρη.

Και δεν επηρεάζεται μόνο η ΑΗΚ. Επηρεάζεται και η ιδιωτική PEC, που ακόμα και αν ολοκληρώσει τις εργασίες φέτος ή μέσα στο ’25 για τις δικές της γεννήτριες (κάπου 250 εκατ. ευρώ), θα τις βλέπει και αυτή να σκονίζονται αναξιοποίητες. Και θα πληρώνει δόσεις. Περιμένοντας το φυσικό αέριο. Και θα μείνουν στην αναμονή και κάποιοι ιδιώτες προμηθευτές, που σχεδιάζουν να κάνουν παιγνίδι στην αγορά αξιοποιώντας τις ιδιωτικές γεννήτριες.

Απ’ ό,τι ακούμε, έγινε μια προσπάθεια από τον εργολάβο της 6ης μονάδας της ΑΗΚ να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του κατασκευαστή των γεννητριών (SIEMENS ENERGY), ώστε να επιτραπεί η λειτουργία της μονάδας με ντίζελ (όπως γίνεται εδώ και χρόνια με την 4η και την 5η μονάδα στο Βασιλικό), αφού δεν φαίνεται στον ορίζοντα φυσικό αέριο. Οι πληροφορίες από την ΑΗΚ αναφέρουν πως ο κατασκευαστής δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Και εκτός άλλης εξέλιξης, η νέα μονάδα, όταν παραδοθεί με το καλό, θα παρακολουθεί τις άλλες να αγκομαχούν να καλύψουν τη ζήτηση ηλεκτρισμού.

Μια και ήρθε η κουβέντα στο ντίζελ, επισημαίνουμε πως όταν η ΑΗΚ ανακοίνωσε επίσημα την υπογραφή του συμβολαίου με την TEΡNA A.E., είχε ενημερώσει γραπτώς (16/2/2022) ότι η 6η μονάδα «θα αποτελείται από δύο αεριοστρόβιλους, δύο λέβητες ανάκτησης θερμότητας και έναν ατμοστρόβιλο, με συνολική μέγιστη δυναμικότητα 160MW, και θα λειτουργεί με φυσικό αέριο ως κύριο καύσιμο, ενώ θα έχει επίσης τη δυνατότητα λειτουργίας και με διυλισμένο πετρέλαιο (diesel), ως εναλλακτικό καύσιμο». Τι συνέβη στο μεταξύ και τώρα δεν μπορεί να καίει ντίζελ; Σε κάποια περίοδο μάς είχαν πει ότι «θα μπορεί να χρησιμοποιεί ντίζελ για 500 ώρες συνολικά τον χρόνο». Τώρα λέγεται πως ούτε αυτές τις ώρες θα αξιοποιηθούν οι νέοι αεριοστρόβιλοι, αν δεν έρθει φυσικό αέριο, να γίνουν τα δοκιμαστικά και να ρολάρουν οι γεννήτριες.

Μένει να μάθουμε πότε θα ξεκινήσει η ανάκτηση του κόστους για την κατασκευή της μονάδας από την ΑΗΚ (περίπου 160 εκατ. ευρώ, ανκαι σπανίως το ποσό περιορίζεται στην αρχική εκτίμηση). Ο καλός μας ΑΔΜΗΕ θέλει να αρχίσει να παίρνει λεφτά 5-6 χρόνια πριν λειτουργήσει η διασύνδεση, όμως η ΑΗΚ ξοδεύει μεν, αλλά ανάκτηση κόστους -από τους καταναλωτές ρεύματος- θα αρχίσει να κάνει μόνο όταν ξεκινήσει η λειτουργία της νέας μονάδας. Όταν έρθει το φυσικό αέριο. Πιο θάλασσα δεν μπορούσαμε να τα κάνουμε, όλα.