Οι τεχνολογικές εξελίξεις που βιώνουμε αποτελούν μια κομβική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της εργασίας. Πού και πώς γίνεται η εργασία; Από ποιον, ή καλύτερα, από τι; Και ενόσω οι οργανισμοί προσπαθούν να αντιληφθούν και να διαχειριστούν τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI), πρέπει παράλληλα να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινής εργασίας, να ηγηθούν των ομάδων τους και να αναδιαμορφώσουν το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την προσέγγιση της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της KPMG “The Future of Work” επιδιώκει να αποτυπώσει πώς εξελίσσεται ο κόσμος της εργασίας, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που βιώνουν την αλλαγή, δηλαδή του ανθρώπινου δυναμικού.

Η έρευνα της KPMG “The Future of Work”, στην οποία συμμετείχαν 4,197 εργαζόμενοι από διάφορες χώρες, ανέδειξε τρεις σημαντικούς πυλώνες, οι οποίοι πρέπει να είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας κάθε οργανισμού που επιδιώκει έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης

Το genAI αναμένεται να εκτοξεύσει τα επίπεδα παραγωγικότητας στην εργασία. Οι πρωτοποριακές δυνατότητες παραγωγής περιεχομένου μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την καινοτομία και δημιουργικότητα σε πολλούς ρόλους και κλάδους της εργασίας. Δεδομένων των εκτεταμένων επιπτώσεων του genAI στην εργασία, η αντίδραση των εργαζόμενων συνδυάζει ένα μείγμα αισιοδοξίας και ανησυχίας. Το 66% των εργαζομένων αναμένει αύξηση της παραγωγικότητάς του μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, λόγω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Εντούτοις, το 31% ανησυχεί ότι η θέση εργασίας του θα καταστεί παρωχημένη ή θα καταργηθεί. Συνεπώς, η σωστή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για πειραματισμό, σε διάφορα επίπεδα στον οργανισμό, με το ανθρώπινο δυναμικό να αποτελεί την κύρια πηγή ιδεών και καινοτομίας. Είναι χρήσιμο να εντοπιστούν και να δοκιμαστούν ιδέες υπό μορφή πιλοτικών εφαρμογών και να δοθεί η απαραίτητη στήριξη και χρόνος ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού για να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή.

Διαμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του μέλλοντος

Οι νέες τεχνολογίες, όπως το genAI, αλλάζουν επίσης σημαντικά τα προφίλ δεξιοτήτων που χρειάζονται οι οργανισμοί για να επιτύχουν. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη ζήτηση για ευέλικτη εργασία συνεχίζει να αλλάζει τη δομή και οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι αρκετές για ανταποκριθούν στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Αυτό που απαιτείται είναι μια συνεχής και ευέλικτη διαμόρφωση της οργάνωσης, του μεγέθους και της σύνθεσης του ανθρώπινου δυναμικού. Το 36% των εργαζόμενων θεωρεί ότι ο οργανισμός του δεν γνωρίζει πώς πρέπει να διαμορφώσει το ανθρώπινο δυναμικό της για να καλύψει τις μελλοντικές επιχειρηματικές ανάγκες και τις ανάγκες των πελατών, ενώ το 60% δηλώνει ότι ο οργανισμός του δεν αξιοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες για να αντιστοιχίσει τις δεξιότητες με τις ευκαιρίες εργοδότησης.

Ενσωμάτωση της μάθησης

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι οργανισμοί πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη πολλών νέων δεξιοτήτων και να ενσωματώσουν απρόσκοπτα τη μάθηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων στην καθημερινή εργασία, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες. Και ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι «ανθρώπινες» δεξιότητες τους θα παραμείνουν χρήσιμες για μελλοντικούς ρόλους, εντούτοις αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να παραμένουν στάσιμοι, αλλά πρέπει να αναπτύξουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους με τη στήριξη του εργοδότη τους. Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα συμφωνούν ότι η συνεχής μάθηση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους θα είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνουν σχετικοί στον τομέα τους.

Παράλληλα, το 62% αναφέρει ότι η επένδυση του οργανισμού στη μάθηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού επηρεάζει σημαντικά την επιλογή τους ως προς το εάν θα ενταχθούν, θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν από τον οργανισμό. Είναι σημαντικό όπως οι οργανισμοί επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενσωμάτωση της μάθησης στην καθημερινή εργασία, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες αλλά και εξειδικευμένα άτομα που μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στην εν λόγω προσπάθεια.

Οι οργανισμοί πρέπει να παραμένουν επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, στη συνεχή κατανόηση των αναγκών της αγοράς και στην ανταπόκριση στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού, αναδιαμορφώνοντας κατάλληλα το λειτουργικό τους μοντέλο. Για να επιτύχουν σ’ αυτό, απαιτείται μεγάλη ευελιξία, ανάπτυξη των δεξιοτήτων του οργανισμού και απρόσκοπτη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και μάθησης στη ροή της εργασίας.

Senior Manager, Management Consulting, KPMG Ltd