Μείωση των προενταξιακών κονδυλίων μέσω ανακατανομής στους τομείς του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδιώκει η ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικός για την επιδίωξη των Βρυξελλών, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα διερευνήσει εάν η χρηματοδότηση μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνον στην ανάπτυξη του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, όλοι οι υπόλοιποι στόχοι δεν θα χρηματοδοτηθούν και συνεπώς το συνολικό ύψος των κονδυλίων θα περιορισθεί.

Το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Κολεγίου Επιτρόπων, αν και όπως δημοσίευσε ο «Φ», ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έθεσε ήδη ενώπιον των ηγετών των «28» τρία σενάρια, για μείωση 50% ή 75% ή και για πλήρη αποκοπή της προενταξιακής βοήθειας, κάτι πάντως που δεν ευνοεί ο πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά ούτε και η πλειοψηφία των κρατών-μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, παραπέμποντας στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Ανέφερε ότι όσον αφορά στα αριθμητικά στοιχεία, η Τουρκία λαμβάνει περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε προενταξιακή βοήθεια, για να στηρίξει τις προσπάθειές της για ένταξη στην ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι αυτό το ποσό κατανέμεται σε βασικούς τομείς όπως η δικαστική μεταρρύθμιση, η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εσωτερικές υποθέσεις και η μετανάστευση.

Πηγή στην έδρα της ΕΕ ανέφερε στον «Φ» ότι η δρομολογούμενη μείωση των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας, αναμένεται να εξισορροπηθεί προς όφελος της Άγκυρας, προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί το καθεστώς Ερντογάν.

Η «εξισορρόπηση» αναμένεται να επιδιωχθεί με την παραχώρηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη καλύτερη διαβίωση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην υποψήφια χώρα. Σημειώνεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκαταλαμβάνοντας τις εξελίξεις στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, φρόντισε ήδη να εξαγγείλει το νέο «δώρο» προς τη κυβέρνηση της Άγκυρας, ανεβάζοντας τη συνολική βοήθεια προς το καθεστώς Ερντογάν για το προσφυγικό, στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ (τα πρώτα 3 δισεκατομμύρια έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στη διαδικασία εκταμίευσης).

EE: Ήξεις-αφήξεις για εγκλωβισμένους

Δήλωση ήξεις-αφήξεις, με πολλαπλές ερμηνείες, επεχείρησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για το ζήτημα των εγκλωβισμένων και των δασμών που παράνομα επιβάλλουν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να τοποθετηθεί, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε κατ’ αρχήν στη Συνθήκη, αποφεύγοντας όμως να επικρίνει την τουρκική πλευρά. Εν τέλει μετέθεσε το ζήτημα στην επίλυση του Κυπριακού, στο χρόνο και στις ενέργειες που έχει αναλώσει η Κομισιόν για την εξοικείωση των Τουρκοκυπρίων με το κοινοτικό κεκτημένο! 

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μαργαρίτη Σχοινά: «Δεν θα αυτοσχεδιάσω με μια συγκεκριμένη θέση σε αυτό, αλλά ξέρετε ότι μετά την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Συνθήκη ισχύει για το σύνολο του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του μέρους στο οποίο η Δημοκρατία δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στον βορρά, αλλά έχοντας πει αυτό, ότι η συνθήκη, αν και σε αναστολή, συνεχίζει και έχει ισχύ».

Στη συνέχεια, ο κ. Σχοινάς φρόντισε να προσθέσει ότι «πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι σημαντικό και ξέρετε πόσο χρόνο και ενέργεια έχει αναλώσει η Κομισιόν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για να βεβαιωθεί ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα φτάσει στο επίπεδο προσαρμογής στο κεκτημένο που θα διευκόλυνε κάθε επόμενη λύση».