Η ατζέντα προεδρικές εκλογές 2018 φαίνεται πως άνοιξε για τα καλά στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Καθοριστικής σημασίας η σημερινή μέρα και η συνάντηση που θα έχουν οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος και της Συμμαχίας Πολιτών. Από τη συνάντηση αυτή θα διαφανεί πώς τελικά θα κινηθούν τα κόμματα του ενδιάμεσου και κατά πόσο υπάρχει ή όχι προοπτική συνεννόησης για κοινό υποψήφιο.
 
Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας θα έχουν το απόγευμα ένα κρίσιμο τετ-α-τετ και θα τους δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που άπτονται των προεδρικών εκλογών. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε άτυπη και πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Συμμαχίας Πολιτών στο πλαίσιο των επαφών του Γιώργου Λιλλήκα με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου πριν την καθοριστική συνεδρία της διευρυμένης Ανώτατης Συγκλήτου της Συμμαχίας την ερχόμενη Κυριακή.
 
Είχαν προηγηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, συνάντηση με το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων τις προηγούμενες μέρες. Γίνεται επίσης προσπάθεια για διευθέτηση συνάντησης και με τη ΕΔΕΚ, χωρίς όμως μέχρι τώρα να έχει διευθετηθεί. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών θα αξιολογηθούν από την Ανώτατη Σύγκλητο του Κινήματος, η οποία ενώπιόν της θα έχει την πρόταση της Πολιτικής Συγκλήτου της Συμμαχίας για υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ουσιαστικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα όπως έχουν αρχίσει να προδιαγράφονται. Πηγές από το ΔΗΚΟ κάνουν λόγο για την ανάγκη συνεννόησης και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

«Σε κάθε περίπτωση, το ΔΗΚΟ είναι συνεπές και αφοσιωμένο στην ανάγκη και τον στόχο συνεργασίας των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι στις προεδρικές εκλογές, με στόχο να προτείνουν την εναλλακτική πρόταση που θα βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα που οδήγησαν οι Χριστόφιας – Αναστασιάδης και οι ηγεσίες ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ» σχολίασε χαρακτηριστικά πηγή από το ΔΗΚΟ.
 
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους της σημερινής συνάντησης, τονίζοντας ότι «η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο άτυπων επαφών που ξεκίνησαν από τα κόμματα του ενδιάμεσου, αλλά θα συνεχιστούν και ευρύτερα». Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι το τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, με τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα να επιχειρούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του πλήρως, είναι φανερό ότι θέλει να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στον χώρο του ενδιάμεσου χώρου. Σε χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι είναι πρώτιστη αναγκαιότητα η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΔΗΚΟ, ως το μεγαλύτερο κόμμα αυτού του χώρου, οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία. Στέλνοντας ουσιαστικά και το μήνυμα ότι θα πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο. «Θα πρέπει εμείς, ως το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου, να αναλάβουμε τέτοιες πρωτοβουλίες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συνεργασία μεταξύ όλων των δυνάμεων του Κέντρου, που συμφωνούν μαζί μας πως πρέπει να αλλάξει η παρούσα Κυβέρνηση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Από το περιβάλλον του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν διαψεύδουν την πρόθεσή του να ηγηθεί μιας συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου, πλην φυσικά της Συμμαχίας, αφού θεωρούν δεδομένη την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. «Είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Εάν το περιβάλλον είναι τέτοιο και αναγνωρίζεται ως ο άνθρωπος που συσπειρώνει τα κόμματα του ενδιάμεσου, τότε, ναι, θα είναι υποψήφιος» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές από τον κύκλο του προέδρου του ΔΗΚΟ.
 
Στην αντίπερα όχθη, ο Γιώργος Λιλλήκας προτάσσει την πολυσυλλεκτικότητα της υποψηφιότητάς του, σημειώνοντας ότι μια κοινή υποψηφιότητα για τον ενδιάμεσο, εκτός από αναγκαιότητα, πρέπει να είναι υποψηφιότητα νίκης, με προοπτική ευρύτερης στήριξης στον β΄γύρο των εκλογών. Αναφορά η οποία ασφαλώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θεωρεί ότι έχει μεγαλύτερη αποδοχή στους οπαδούς του ΑΚΕΛ.
 
«Η Πολιτική Σύγκλητος έλαβε μια απόφαση η οποία θα είναι και η εισήγησή της προς την Ανώτατη Σύγκλητο που συνεδριάζει την ερχόμενη Κυριακή 12 Μαρτίου. Την τελική απόφαση θα την πάρει η Ανώτατη Σύγκλητος μετά από ελεύθερο διάλογο και με βάση το έγγραφο της Πολιτικής Συγκλήτου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Λιλλήκας
 
Την ίδια ώρα βέβαια είναι γνωστό το φλερτ του Γιώργου Λιλλήκα με το ΑΚΕΛ για στήριξή του από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Σενάριο το οποίο, όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της Συμμαχίας, δεν πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο.
«Καθημερινώς φτάνουν κοντά μας μηνύματα στήριξης και υποστήριξης του Γιώργου Λιλλήκα για την Προεδρία της Δημοκρατίας από απλά στελέχη του ΑΚΕΛ. Θεωρούν ότι είναι η μόνη επιλογή νίκης που έχει το ΑΚΕΛ» ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του κ. Λιλλήκα.
 
«Ένας υποψήφιος» δηλώνει η Θεοχάρους
 
Ενώ οι διεργασίες στον χώρο του ενδιάμεσου αρχίζουν να μπαίνουν σε βαθιά νερά, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο της δικής της υποψηφιότητας, παρά το γεγονός ότι σπεύδει να τονίσει ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η συνεργασία των δυνάμεων του «πατριωτικού χώρου».
 
Σε δηλώσεις της στον «Άλφα», η Ελένη Θεοχάρους, έκανε έκκληση στον Γιώργο Λιλλήκα, να μη βιαστεί να εξαγγείλει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές. Επαναλαμβάνοντας τον όρο «πατριωτικός χώρος» σημείωσε ότι ο χώρος αυτός δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία με πέραν της μίας υποψηφιότητας.
 
Σημείωσε ακόμα ότι οι διεργασίες τώρα ξεκίνησαν, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά και στην Ημερίδα για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων.
 
Δεν βιάζονται στο ΑΚΕΛ
 
Το μεγάλο ερωτηματικό στο όλο σκηνικό όπως διαμορφώνεται είναι το ΑΚΕΛ, καθώς η απόφαση που θα λάβει το κόμμα της Αριστεράς ενδεχομένως να είναι καταλυτική. Πληροφορίες από την Εζεκία Παπαΐώννου αναφέρουν ότι στο κόμμα δεν έχουν μπει ακόμα σε εις βάθος συζήτηση για το θέμα των προεδρικών εκλογών. Φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται δύο τάσεις εντός του κόμματος.
 
Η πρώτη υποστηρίζει την κάθοδο στις εκλογές με κομματικό υποψήφιο, με πρώτη επιλογή τον ΓΓ του κόμματος, Άντρο Κυπριανού. Μια επιλογή η οποία εξασφαλίζει μεγάλο ποσοστό συσπείρωσης για να περάσει στον δεύτερο γύρο που είναι ο πρώτο στόχος και άρα να αποφύγουν οποιοδήποτε δίλημμα στον δεύτερο γύρο.
 
Η δεύτερη τάση υποστηρίζει πως το κόμμα θα πρέπει να πορευθεί στις εκλογές με εξωκομματική υποψηφιότητα αν θέλει πραγματικά να τις κερδίσει. Η υποψηφιότητα αυτή πρέπει να έχει την προοπτική για ευρύτερες συνεργασίες στον δεύτερο γύρο. Κάτι το οποίο θεωρούν ότι η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού ενδεχομένως να μην καταφέρει.
 
Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι στο ΑΚΕΛ δεν θα ήθελαν να μπουν σε μια μακρά προεκλογική περίοδο για πολλούς και διάφορους λόγους. Εκτιμούν ωστόσο ότι το σκηνικό θα πρέπει να αρχίσει να ξεκαθαρίζει τους επόμενους 1-2 μήνες, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το καλοκαίρι.