Οι εκλογικές συνεργασίες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές έχουν αποκλειστεί οριστικά και τελεσίδικα, δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. Υποδεικνύει ότι διαχρονικά υπήρξαν συνεργασίες και το Κίνημα έχει συμπράξει σχεδόν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αυτό να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Για αυτό το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Οικολόγοι θα πορευτούν μόνοι τους, επιδιώκοντας συνεργασίες μόνο με την κοινωνία των πολιτών, που το 2016 οδήγησε το Κίνημα ξανά στη Βουλή, παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου. Αναφέρεται ακόμα στο μανιφέστο προτάσεων του Κινήματος και τις στοχεύσεις για τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Σχολιάζει την πρόσφατη απόρριψη της πρότασης για περιορισμό των θητειών των βουλευτών και επισημαίνει ότι αυτό ενισχύει την άποψη πολλών στο Κίνημα Οικολόγων ότι θα πρέπει να διεκδικήσει ξανά βουλευτική έδρα.
– Πραγματοποιήσατε πρόσφατα έκτακτο συνέδριο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021. Ποιοι οι εκλογικοί στόχοι του Κινήματος;
– Ο εκλογικός στόχος του Κινήματος είναι ξεκάθαρος: Να συνεχίσει η 25χρονη θετική προσφορά στην κοινωνία, στον πολίτη, στη φύση και το περιβάλλον, μέσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Για τον λόγο αυτό στο πρώτο μέρος του συνεδρίου παρουσιάστηκε συνοπτικά το κοινοβουλευτικό έργο της ομάδας μας στη Βουλή, που είναι πολλαπλάσιο της αριθμητικής μας παρουσίας. Αν πρώτα τα μέλη του Κινήματος και στη συνέχεια βεβαίως το σύνολο της κοινωνίας αποφασίσουν ότι θέλουν πολύ και ζητούν να συνεχιστεί αυτή η προσφορά, δηλαδή η ψήφος τους να μετατραπεί σε έργο μέσα στη Βουλή και στην κοινωνία, τότε θα έχουν αρκετούς λόγους να συμβάλουν στην επίτευξη του εκλογικού μας στόχου για τις βουλευτικές εκλογές του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Περδίκης: Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα
– Τι νέο εισάγει στον πολιτικό διάλογο το Κίνημα; Ποιο είναι το νέο πολιτικό μανιφέστο σας και τι σημαίνει «μόνο με το πράσινο ξεκινούμε» που είναι το σύνθημά σας;
– Η νεότητα του Κινήματος είναι διαχρονική. Δεν εκφράζουμε κάτι περιστασιακά νέο. Υπηρετούμε το διαχρονικά νέο, μέσα από τη μέχρι φανατισμού προσήλωσή μας στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την προστασία της φύσης και των ζώων. Απέναντί μας βρίσκεται το απεχθές παλιό. Δηλαδή η διαπλοκή, η διαφθορά, ο κομματισμός, το πελατειακό κράτος, η καταστροφή της φύσης κ.ο.κ. Το μήνυμα «Μόνο με το πράσινο, ξεκινάμε» εκφράζει ακριβώς αυτή την αλήθεια. Αν θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά, πρέπει να ανάψει το πράσινο, δηλαδή να ενισχυθούν οι πολιτικές της οικολογίας, που εκφράζονται -πιστεύω- επάξια από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Παράλληλα είναι και μια ξεκάθαρη πολιτική διακήρυξη, μια αλλαγή: τα θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την κλιματική δικαιοσύνη, την προστασία της φύσης και των ζώων θα πάρουν την πρώτη θέση στο πολιτικό μας πρόγραμμα, στη δράση και στα πολιτικά μας μηνύματα. Η πολιτική των τριών ισοδύναμων πυλώνων που ακολουθούσαμε για χρόνια (Κυπριακό – Περιβάλλον – Κοινωνία) αλλάζει.
– Τα κόμματα των Πρασίνων χαρακτηρίζονται ανά τον κόσμο γενικότερα και ειδικότερα στην Ευρώπη ως ριζοσπαστικά κόμματα. Οι Κύπριοι Οικολόγοι ποιες ριζοσπαστικές προτάσεις φέρνουν;
– Υπάρχει πιο ριζοσπαστική αλλαγή από την κατάργηση των προνομίων, των χαριστικών και αδικαιολόγητων επιδομάτων (φιλοξενίας, παραστάσεως, τηλεφώνων) των λιμουζινών και των πολυτελών μεγάρων των πολιτικών και των υψηλόβαθμων του Δημοσίου; Μια πρόταση που κάθε χρόνο καταψηφίζεται από όλα τα κόμματα στον προϋπολογισμό. Μαζί καταψηφίζεται και η ανάλογη πρότασή μας για τις αστυνομικές φρουρές των πολιτικών. Έχουμε πρόταση νόμου για καθορισμό ορίου των συντάξεων για να περιοριστεί το χάσμα μεταξύ των χαμηλοσυνταξιούχων και των υψηλών συνταξιούχων, η κατάργηση των διπλών – τριπλών συντάξεων. Θεωρώ ριζοσπαστικές προτάσεις την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού, την κατάργηση του αφορολόγητου της Εκκλησίας, την πλήρη διαφάνεια στο Πόθεν Έσχες κ.λπ.
Η πρόταση για την οριζόντια ψηφοφορία δεν είναι ριζοσπαστική; Η καθιέρωση μορφών άμεσης δημοκρατίας όπως τα δημοψηφίσματα, όπου δίνεται η εξουσία απευθείας στους πολίτες, είναι ακόμα μια ριζοσπαστική πρόταση. Η τροποποίηση του Συντάγματος που προνοεί εκλογή βουλευτών και διορισμό υπουργών από την ηλικία των 21 χρονών (που ήδη πετύχαμε) και – γιατί όχι;- και Προέδρου της Δημοκρατίας από νεαρή ηλικία δεν είναι ριζοσπαστική αλλαγή;
Η κατοχύρωση της προστασίας των μαρτύρων για περιπτώσεις διαφθοράς και διαπλοκής δεν είναι ριζοσπαστική πρόταση; Η πρόταση νόμου για τα ωράρια των καταστημάτων και την κοινωνική διαχείριση του ταμείου των κοινωνικών ασφαλίσεων, η δημιουργία Πράσινου Ταμείου Ανάπτυξης κ.ο.κ. δεν είναι ριζοσπαστικές προτάσεις; Ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος και δυστυχώς ο χώρος δεν μας επιτρέπει να επεκταθούμε περισσότερο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περδίκης: Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για την οικονομία
– Το ενδεχόμενο εκλογικών συνεργασιών το αποκλείετε και γιατί;
– Το ενδεχόμενο εκλογικών κομματικών συνεργασιών αποκλείεται οριστικά και τελεσίδικα. Πάμε μπροστά με το πράσινο. Έχουμε λίγο πολύ δοκιμάσει τις συνεργασίες και τις συμπράξεις με όλα σχεδόν τα κόμματα και τις ηγεσίες τους. Εκτιμούμε ότι οι κομματάρχες και τα κόμματα δεν μπορούν να χωρέσουν και ούτε καν να ανεχθούν το δικό μας όραμα, τη δική μας πρόταση. Έτσι και αλλιώς ως παρείσακτους και παρίες μας αντιμετωπίζουν 25 χρόνια τώρα. Να θυμίσω την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αύξηση του εκλογικού μέτρου πριν 4 χρόνια που έγινε κυρίως για να μας αποκλείσουν (ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ) από τη Βουλή.
Με το προγραμματικό μας συνέδριο, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλή φασαρία, έχουμε ξεμπερδέψει με αυτό το θέμα, το θέμα των συμπράξεων με άλλα κόμματα και κομματάρχες. Θα επιδιώξουμε, όπως και τη δύσκολη εκείνη χρονιά του 2016, συνεργασίες με την κοινωνία, με τους πολίτες, με μονάδες ή συσπειρώσεις ενεργών πολιτών.
Το 2016 δεν μας έσωσαν τα κόμματα και οι κομματάρχες από την παγίδα που έστησαν οι ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Οι πολίτες μάς έδωσαν τη μεγάλη επιτυχία του 4,8%. Αυτοί πιστεύω θα μας δώσουν και τη νίκη του 2021. Για τον σκοπό αυτό έχουμε καταλήξει στο συνέδριο της 1ης Δεκεμβρίου σε ένα προσχέδιο πολιτικών θέσεων, επί του οποίου θα επιδιώξουμε να κτίσουμε εκλογική συνεργασία με πολίτες και ομάδες πολιτών.
Ενισχύεται η άποψη να επαναδιεκδικήσω
– Ψηφίστηκε κατόπιν δικής σας πρότασης η μείωση του ορίου ηλικίας για υποψηφιότητα βουλευτή στα 21 έτη. Αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των νέων;
– Αυτό που θα αλλάξει άρδήν την κατάσταση με την αποχή από τις εκλογές είναι η υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Δυστυχώς η πλειοψηφία των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ εμποδίζουν την ψήφιση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει (ο ΔΗΣΥ παλινδρομεί). Η παρουσία στα ψηφοδέλτια νεαρών μεταξύ 21 – 25 χρονών πιθανόν οριακά να προσελκύσει στις κάλπες τους συνομήλικούς τους, φίλους, συμφοιτητές κ.λπ. Ενδεχομένως, αν έχουν κάτι διαφορετικό να πουν (και δεν αντιγράφουν τον ξύλινο λόγο των προηγούμενων γενεών), ίσως να αναζωογονήσουν τον πολιτικό διάλογο, τη θεματολογία, την κουλτούρα των εκλογών και να γίνει πιο ενδιαφέρουσα υπόθεση για τους νέους αλλά -ποιος ξέρει;- και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, γεγονός που σίγουρα θα αυξήσει και τη συμμετοχή. Οψόμεθα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περδίκης στον «Φ»: Δεν αντιμετωπίσαμε την πόλωση
– Εσείς θα είστε υποψήφιος για τις βουλευτικές; Έγινε μεγάλη συζήτηση στη Βουλή για το όριο των θητειών των βουλευτών. Ήσασταν ένθερμος υποστηρικτής…
– Εγώ θα ήθελα να αποφύγω να είμαι υποψήφιος. Η απόφαση είναι κυρίως συλλογική υπόθεση του Κινήματος. Απ’ αυτή την άποψη, το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των βουλευτικών θητειών ενισχύει τη θέση όσων μέσα στο Κίνημα υποστηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να επαναδιεκδικήσω βουλευτική εκλογή.
– Οι προεδρικές εκλογές σάς απασχολούν καθόλου ως κόμμα; Κάνετε οποιεσδήποτε σκέψεις;
-Όχι, δεν μας απασχολούν οι προεδρικές εκλογές του 2023 και δεν κάναμε οποιεσδήποτε σκέψεις. Ελπίζω να μην επικρατήσει πάλιν η κοντόφθαλμη στενοκεφαλιά, οι προσωπικές ατζέντες και τα ιδεολογήματα όπως συνέβη το 2018.
Να κατοχυρωθεί φορέας ανεξάρτητος για το περιβάλλον
– Για πρώτη φορά διορίστηκε Επίτροπος Περιβάλλοντος άτομο που δεν προέρχεται από τους Οικολόγους. Θέλετε να το σχολιάσετε;
– Ευχόμαστε στη νέα Επίτροπο καλή επιτυχία. Αν ζητήσει τη βοήθειά μας, θα την έχει βεβαίως. Προφανώς ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισαν ότι θέλουν περισσότερο ΔΗΣΥ στην Κυβέρνηση. Απολύθηκαν δύο γυναίκες που δεν ανήκουν στο κόμμα, που έκαναν –λίγο πολύ– καλά τη δουλειά τους ώς την τελευταία στιγμή. Γιατί ο ΔΗΣΥ ένιωσε αυτή την ανάγκη; Ίσως γιατί παραδέχεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τη σχέση Κυβέρνησης/ΔΗΣΥ; Είδαμε και τις αποχρώσεις αντιπολιτευτικής κριτικής στην ομιλία του κ. Α. Νεοφύτου στη Βουλή στις 9-11 Δεκεμβρίου. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τόσο ο κ. Θεοπέμπτου όσο και η κ. Παναγιώτου έχουν τιμήσει επάξια τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχοντας υπόψη ότι υπηρέτησαν σε μια ανύπαρκτη από νομικής άποψης υπηρεσία. Χρειάζεται η νομική κατοχύρωση ενός ανεξάρτητου φορέα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με ελεγκτικές εξουσίες και κατάλληλη υποδομή σε εύψυχο και τεχνικό υλικό.
– Στη συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο, τι συζητήσετε σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και ποια η δική σας θέση ως Οικολόγοι;
– Έχω διατυπώσει δημόσια τη θέση μου και έχω αρθρογραφήσει σχετικά. Εμείς έχουμε υποστηρίξει σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έφερε η Κυβέρνηση αυτή, στη Βουλή (π.χ. ΓεΣΥ, Ε.Ε.Ε, κατάλογοι διορισμού εκπαιδευτικών, αξιολόγηση μαθητών κ.ά.). Δεν υποστηρίξαμε καταστροφικές «μεταρρυθμίσεις», πχ διάλυση του Συνεργατισμού, μεταρρύθμιση πλαισίου εκποιήσεων κοκ. Αυτό όμως που χρειάζεται ο τόπος δεν είναι κάποιες διαχειριστικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται αλλαγή, ριζοσπαστική αλλαγή, πολλές φορές εκ βάθρων. Δώσαμε παραδείγματα και εισηγήσεις πιο πάνω. Αλλά φευ!!! Αυτή η Κυβέρνηση, τα κόμματα, το κυρίαρχο σύστημα (ίσως και ο λαός) δεν αντέχουν να γευτούν το φρούτο της αλλαγής. Προτιμούν το γλυκό της «μεταρρύθμισης» ή προς το κυπριακότερον «στύλλον-στύλλον άνεση».
– Ποια η άποψή σας για τη νέα πρωτοβουλία της Βουλής για το ΓεΣΥ; Υπάρχει ανησυχία από ορισμένους ότι γίνεται προσπάθεια υπόσκαψής του. Ποια η άποψή σας;
– Έχοντας υπόψη της πραγματικές θέσεις και προθέσεις κύκλων εντός των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, θα έλεγα ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Δεν δέχτηκα με ενθουσιασμό την πρόταση του Προέδρου της Βουλής. Το ίδιο βράδυ, εποτόπου, κατέθεσα τις επιφυλάξεις μου. Εάν το ΓεΣΥ έχει προβλήματα στην εφαρμογή του, δεν είναι με ευρύτατες συσκέψεις που θα λυθούν υπό την Προεδρία του κ. Συλλούρη. Δεν είναι θέμα αυτό μιας ακόμα «παράλληλης Βουλής». Είναι κυρίως ευθύνη της Κυβέρνησης, του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ να λάβουν αποφάσεις –με την αξιοποίηση των εισηγήσεων των κομμάτων – προς εφαρμογή των ήδη συμφωνηθέντων. Δεν θα ήθελα να δω πισωγύρισμα στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Θέλω να παταχθούν οι καταχρήσεις, να εκλείψουν οι ουρές αναμονής, να υπάρχει ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών κ.ο.κ.
– Πόσο ανησυχητικές θεωρείτε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και τις κινήσεις της Τουρκίας;
– Θεωρώ πολύ ανησυχητικές τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας. Εκφράζουν μια ακραία επιθετικότητα και μια παντελή έλλειψη διάθεσης για έναν βιώσιμο και στοιχειωδώς δίκαιο συμβιβασμό και συνεννόηση.
– Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να ενεργήσει η Κυπριακή Δημοκρατία;
– Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ενεργήσει με νηφαλιότητα και προσοχή, χωρίς πανικό και ψοφοδέεια. Πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. Η πολιτική της «μη εμπλοκής» δεν οδηγεί πάντα στη «μη εμπλοκή». Πχ το θερμό επεισόδιο μπορεί να μην είναι επιλογή μας (σωστό αυτό), αλλά πολύ πιθανόν να μας το επιβάλουν. Είμαστε άραγε έτοιμοι να το διαχειριστούμε;
– Ο Πρόεδρος σάς ενημέρωσε μετά το δείπνο του Βερολίνου σε σχέση με το Κυπριακό. Ποιο το συμπέρασμα; Από άνοιξη βλέπουμε;
– Ναι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε τη συνηθισμένη ενημέρωση σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 4 Δεκεμβρίου. Το συμπέρασμα κατ’ εμένα είναι ότι τα όσα συμφωνήθηκαν στο δείπνο στις 9 Αυγούστου μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί δεν τηρήθηκαν με ευθύνη των Τούρκων. Δεν συνομολογήθηκαν όροι αναφοράς, δεν καθορίστηκε σύγκληση άτυπης πενταμερούς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μελετά καθόλου εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης της παρούσας φάσης. Επέλεξε τη στάση του «wait and see». Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορούμε να αναμένουμε από τις εκλογές στο ψευδοκράτος. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η Τουρκία. Θα μαλακώσει λόγω ενδεχομένης εκλογής Ακιντζί; Γιατί θεωρείται αυτή η εξέλιξη ως δεδομένη; Γνωρίζει κανείς –από σίγουρη πληροφόρηση– ποια είναι τα σχέδια της Τουρκίας στο α ή το β ενδεχόμενο; Μήπως κάποιοι απλά βολεύονται φορτώνοντας στην αδιαλλαξία της Τουρκίας τη στασιμότητα στο Κυπριακό;
Τέλος πάντων, εύχομαι η Άνοιξη του 2020 όντως να φέρει και την Άνοιξη στο Κυπριακό ή έστω στα άλλα εξίσου κρίσιμα θέματα που ταλανίζουν αυτό τον τόπο (π.χ. Κλιματική Αλλαγή, Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, δικαίωση θυμάτων οικονομικής κρίσης, ΓεΣΥ, Μεταρρυθμίσεις κ.λπ.). Φοβάμαι πάντως ότι έτσι που χαλάσαμε –ως ανθρώπινο είδος – το κλίμα στον Πλανήτη μας, δεν ξεχωρίζουν πλέον οι εποχές, δεν ξεχωρίζει η Άνοιξη από τον Χειμώνα.