Σε χώρους ανεξέλεγκτης και συστηματικής, απόρριψης κάθε είδους στερεών αποβλήτων και άχρηστων αντικείμενων, έχουν καταφέρει κάποιοι να μετατρέψουν διάφορες περιοχές στην περιφέρεια της Λεμεσού, αδιαφορώντας για τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Ο ελλιπής έλεγχος, αν όχι η αδιαφορία και η ανοχή που προφανώς υπάρχει εκ μέρους των αρμόδιων υπηρεσιών των διαφόρων τοπικών Αρχών, αποδεικνύεται ότι λειτουργεί σαν πράσινο φως για κάποιους, οι οποίοι με κάθε ευκολία απορρίπτουν κάθε είδους άχρηστα υλικά σε στοίβες όπου τους βολεύει σε διάφορες περιοχές της πόλης και της υπαίθρου της Λεμεσού, δημιουργώντας μικρούς σκουπιδότοπους. 

Μια περιδιάβαση μέσα στην πόλη είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε δημόσιους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες, χώρους πρασίνου, και χώρους στάθμευσης. Πολύ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα σε παρόδους κεντρικών δρόμων που οδηγούν στα χωριά, σε χωματόδρομους, χαράδρες, αλλά ακόμα και σε πλατώματα με χαμηλή βλάστηση, όπου κάποιοι ασυνείδητοι αφήνουν ό,τι άχρηστο περισσεύει από το σπίτι τους. 

Διάφορα σημεία της Λεμεσού και κυρίως στις πλευρές του κύριου και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου που οδηγεί στα ορεινά και ημιορεινά, έχουν μετατραπεί σε σημεία απαλλαγής από κάθε είδους αχρήστων αντικειμένων. 
Καθώς οδηγείς, αν κοιτάξεις αριστερά ή δεξιά σε σημεία όπου είναι δυνατή η πρόσβαση οχημάτων, θα αντικρίσεις διασκορπισμένα παντού σπασμένα έπιπλα, καναπέδες, πολυθρόνες, πλαστικές καρέκλες, σπασμένα παιδικά παιχνίδια, στρώματα, κάθε λογής πλαστικά δοχεία και σκουριασμένες οικιακές συσκευές. Κι όλα αυτά, πέραν των αχρήστων οικοδομικών υλικών – μπαζών, κλαδευμάτων και οικιακών αποβλήτων μέσα σε πλαστικές σακούλες, δημιουργώντας αυτοσχέδιες χωματερές. 

Παρά το γεγονός ότι και νόμιμοι χώροι απόρριψης αποβλήτων υπάρχουν και οι τοπικές Αρχές έχουν προ πολλού εφαρμόσει συστήματα ανακύκλωσης υλικών, αλλά και πράσινα σημεία τα οποία όμως φαίνεται να μη χρησιμοποιούνται ακόμα στον επιθυμητό βαθμό, αλλά κάποιοι δημότες επιμένουν να επιλέγουν την οδό της ευκολίας και της παρανομίας, χωρίς να νοιάζονται για ένα καθαρό υγιεινό περιβάλλον, παρόλες τις απαγορεύσεις και τις σχετικές πινακίδες που έχουν τοποθετήσει οι οικείες τοπικές Αρχές με τη σήμανση ότι απαγορεύεται η ρίψη σκυβάλων. 

Λύση θα δώσουν τα Πράσινα Σημεία

Το πρόβλημα, όπως εκτιμούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα αμβλυνθεί με τα Πράσινα Σημεία. Ήδη για την επαρχία Λεμεσού έχουν δημιουργηθεί τέσσερα πράσινα σημεία που δέχονται ένα εύρος κατηγοριών οικιακών αποβλήτων από τον τοπικό πληθυσμό, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση, σε καθορισμένες ώρες ανά εποχή. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προγραμματίζεται η ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πράσινων σημείων για την επαρχία Λεμεσού. Η λειτουργία των Πράσινων Σημείων της επαρχίας Λεμεσού, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου ΟΕΔΑ Λεμεσού, δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου, είναι ένα βήμα για την ορθολογιστική διαχείριση των οικιακών ανακυκλώσιμων υλικών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, τόσο η ανάπτυξη των Πράσινων Σημείων, όσο και η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Οικιακών Αποβλήτων στο Πεντάκωμο, θα συμβάλουν καθοριστικά στη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων, και στις αρχές της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης. Δυστυχώς, πρόσθεσε, παρατηρούνται αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των Πράσινων Σημείων και της Μονάδας στο Πεντάκωμο, για τα οποία γίνονται προσπάθειες με το αρμόδιο Υπουργείο και την Διαχειρίστρια Εταιρεία, για να επιλυθούν. 

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΟΕΔΑ Λεμεσού, για τις ανάγκες της επαρχίας Λεμεσού έχουν δημιουργηθεί τέσσερα συνολικά Πράσινα Σημεία, και συγκεκριμένα στις κοινότητες Φασούλας, Κολοσσίου Αυδήμου και Παρεκκλησιάς, καθώς επίσης και ενός κινητού Πράσινου Σημείου το οποίο παραλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τα απόβλητα των απομακρυσμένων κοινοτήτων, οι οποίες λόγω απόστασης δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από τα υφιστάμενα τέσσερα σταθερά Πράσινα Σημεία. Τόνισε δε, ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν και άλλα επιπρόσθετα πράσινα σημεία για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της επαρχίας Λεμεσού. 

Τα Πράσινα Σημεία είναι ειδικοί χώροι περιφραγμένοι, κατάλληλα διαμορφωμένοι για τη συλλογή ορισμένων κατηγοριών αποβλήτων. Τέτοια απόβλητα είναι υλικά καθαρισμού, χρώματα – μπογιές, βρώσιμα έλαια και λίπη, μηχανέλαια, θερμόμετρα, φάρμακα, λαμπτήρες, πλαστικά δοχεία, μεταλλικά αντικείμενα (scrap, καλοριφέρ κ.λπ.), παιχνίδια, ογκώδη απόβλητα (έπιπλα, στρώματα, χαλιά), απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, κλαδεύματα (πράσινα), χαρτί, χαρτόνια γυαλί, πλαστικά, αλουμίνιο, υφάσματα, υλικά DIY, μπάζα (πλακάκια, είδη υγιεινής κ.λπ.), ξύλο, μπαταρίες οχημάτων, ηλεκτρικές στήλες (μπαταρίες), συσσωρευτές οικιακής χρήσης και άλλα αδρανή. 

Στα Πράσινα Σημεία οι πολίτες από μόνοι τους, αλλά και οι Τοπικές Αρχές μπορούν να εναποθέτουν τα απόβλητά τους διαχωρισμένα στο κατάλληλο σημείο προσωρινής αποθήκευσης, σε πλαστικούς ή μεταλλικούς κάδους, με χωρητικότητα ανάλογη του είδους του αποβλήτου, ή μεταλλικά skip. Τα απόβλητα που συγκεντρώνονται στα Πράσινα Σημεία μεταφέρονται στη συνέχεια σε αδειοδοτημένους φορείς, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη μετέπειτα επεξεργασία, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση ή τελική διάθεσή τους. 

Καλύτερη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την υλοποίηση του προγράμματος με τα Πράσινα Σημεία γίνεται καλύτερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και κυρίως θα απαμβλυνθεί το πρόβλημα από τους παράνομους σκυβαλότοπους. 
«Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούμε όσον αφορά στη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και να εισάγουμε στην καθημερινότητά μας περιβαλλοντική συνείδηση, η έννοια της ανακύκλωσης να γίνει τρόπος ζωής, γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε ένα υγιές περιβάλλον τόσο στα παιδιά μας όσο και στις επόμενες γενεές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου. 

Κάλεσε δε τους πολίτες της Επαρχίας Λεμεσού να αξιοποιήσουν τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων, ευελπιστώντας σε ένα ευοίωνο μέλλον. «Η καθαριότητα του τόπου μας αποτελεί ευθύνη όλων μας. Δεν μπορεί να αναμένουμε τις υπηρεσίες των δήμων και των κοινοτήτων να καθαρίζουν και την ίδια στιγμή κάποιοι ασυνείδητοι δυστυχώς δημότες μας να εναποθέτουν τα άχρηστα αντικείμενά τους στα πεζοδρόμια, σε οικόπεδα ή σε ισάριθμα σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου που οδηγεί στις κοινότητες της υπαίθρου της Λεμεσού». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου ΟΕΔΑ Λεμεσού, η λειτουργία των Πράσινων Σημείων θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων που απορρέουν από την Οδηγία-πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα (ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, εκτροπή από την ταφή) και η οποία αποσκοπεί στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αλλά και στην εξασφάλιση και τη βελτίωση των όρων της βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική προστασία των φυσικών πόρων, μέσω της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης υλικών και αντικειμένων, της ανακύκλωσης και της ανάκτησης. 

Μαγαζάτορες “έκαναν δικούς” τους δημόσιους χώρους

Απαράδεκτο φαινόμενο χαρακτηρίζει ο Δήμος Λεμεσού την παράνομη τοποθέτηση αντικειμένων ή πραγμάτων σε δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες, χώρους πρασίνου, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, χώρους στάθμευσης εντός οδού κ.ά.) από κάποιους ιδιοκτήτες/διαχειριστές κέντρων αναψυχής ή άλλων υποστατικών, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα. Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος υποδεικνύει σε όσους παρανομούν ότι τόσο τα πεζοδρόμια όσο και όλοι οι δημόσιοι χώροι και δρόμοι βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της δημοτικής Αρχής, για την ασφαλή και απρόσκοπτη διακίνηση πεζών και τροχοφόρων. 

Ο δήμος προειδοποιεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να επέμβει επ’ αυτών ή να οικειοποιηθεί δημόσιους χώρους για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε συμφερόντων ή επιχειρήσεων. 
Ιδιαίτερο πρόβλημα, σημειώνει, παρατηρείται με μαγαζάτορες που απαγορεύουν σε μη πελάτες τους να σταθμεύσουν έξω από το υποστατικό τους, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο χώρο στάθμευσης. 

Όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης εντός οδού (on street parking), αυτοί έχουν δημιουργηθεί για την εξυπηρέτηση όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η κατακράτησή τους για εξυπηρέτηση πελατών συγκεκριμένων καταστημάτων ή υποστατικών, υπογραμμίζει ο Δήμος Λεμεσού. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο δήμος (με βάση τον Περί Δήμων Νόμο Πίνακα IV, άρθρο 124α) θα προχωρεί χωρίς άλλη ειδοποίηση σε απομάκρυνση όλων των παράνομων αντικειμένων σε δρόμους, πεζοδρόμια ή άλλους δημόσιους χώρους και σε λήψη μέτρων εναντίον όσων παρανομούν.