Κρίσιμη θεωρούν στο ΑΚΕΛ την αναμέτρηση στα κατεχόμενα και θέλουν να πιστεύουν ότι οι δυνάμεις της ειρήνης και της επανένωσης, θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για λύση. Αυτά τονίζει ο βουλευτής Λεμεσού του κόμματος της Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα δοθεί μάχη μετά των διχοτομιστών και όσων έχουν όραμα για λύση και ειρηνική επανένωση. Υπογραμμίζει πως είναι ορατός ο κίνδυνος για διχοτόμηση και δηκτικά αναφέρει πως στο ΑΚΕΛ δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και τη διαίρεση, ούτε φλερτάρουν με συνομοσπονδιακές λύσεις, ούτε αποκεντρωμένες ομοσπονδίες.
-Πόσο σημαντική θεωρείτε την αναμέτρηση στα κατεχόμενα και πόσο καθοριστικό το αποτέλεσμά της για το Κυπριακό;
-Η αναμέτρηση στα κατεχόμενα είναι κρίσιμη και εν πολλοίς θα κρίνει και πολλά. Γίνεται μια μάχη ανάμεσα στους διχοτομιστές, τις ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις που εκφράζονται με τους κ. Τατάρ και Οζερσάι και από την άλλη έχουμε τις δυνάμεις που έχουν όραμα για λύση ειρηνικής επανένωσης, τους Ακιντζί και Ερχιουρμάν. Πού θα γύρει η πλάστιγγα, ανάλογα θα καθορίσει και το μέλλον της Κύπρου. Αγωνιούμε πραγματικά, γιατί το αποτέλεσμα θα σηματοδοτήσει ανάλογα θετικές ή αρνητικές εξελίξεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της ειρήνης και της δημοκρατίας θα καταφέρουν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για λύση.
-Πιστεύετε ότι η εμπλοκή της Τουρκίας υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων θα είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα;
-Πάντοτε η Τουρκία, πότε απροκάλυπτα και πότε διαμέσου των μηχανισμών της, στρατού κατοχής και σωμάτων ασφαλείας επεδίωκε να επιβάλει τον εκλεκτό της. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας απέδειξαν πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι αγωνίζονται, αντιστέκονται και διεκδικούν τη δική τους ανεξαρτησία και έχουν ως όραμα τη λύση. Γι’ αυτό και η Τουρκία φοβάται σήμερα την απευθείας σύγκρουση και περιορίζεται σε συναντήσεις με τους Τατάρ και Οζερσάι, ώστε να στείλει συγκαλυμμένα τα δικά της μηνύματα. Ας ελπίσουμε ότι και αυτή τη φορά θα κερδίσουν οι δυνάμεις της ειρήνης και της επανένωσης.
-Προκάλεσε διάφορα, κυρίως αρνητικά, σχόλια η ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ στην Κομισιόν για την απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων. Πώς το σχολιάζετε;
-Η απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έτυχε κριτικής από τα πλείστα κόμματα στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ακόμα και ο ΔΗΣΥ άσκησε κριτική και ζήτησε να γίνουν όλες οι ενέργειες από την κυβέρνηση, ώστε να στελεχωθούν επαγγελματικά τα σημεία εισόδου και εξόδου. Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, με τη σχετική ερώτησή τους στη Κομισιόν επεδίωξαν να ενημερωθούν για τις διαβουλεύσεις που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλείσιμο των συγκεκριμένων οδοφραγμάτων. Με την ερώτηση, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης και αν το μέτρο είναι συμβατό με τον Κανονισμό 866/2004 του Συμβουλίου («Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή») για την Πράσινη Γραμμή.
Ο Κανονισμός καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους πρόσωπα και εμπορεύματα μπορούν να διασχίσουν τη γραμμή από τις μη ελεγχόμενες προς τις ελεγχόμενες από τη νόμιμη κυβέρνηση περιοχές. Όπως καθορίζει το άρθρο 10 του Κανονισμού, μια τέτοια απόφαση από τις αρχές της Δημοκρατίας πρέπει να κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία οφείλει να εξετάσει τη συμβατότητά της με τον Κανονισμό. Εφόσον η κυβέρνηση, όπως λέει, έχει τηρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και έχει πειστικές απαντήσεις, τότε δεν έχει τίποτα να ανησυχεί.
Μέχρι σήμερα όμως, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις με επιστημονική τεκμηρίωση για την απόφασή της. Ακόμα να εξηγήσει, γιατί δεν μπορούσε να ενισχύσει τους ελέγχους σε όλα τα σημεία διέλευσης μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, χωρίς να τα κλείσει, όπως ακριβώς κάνει και στα σημεία εισόδου στη χώρα μας (λιμάνια, αεροδρόμια). Για την καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ψάξετε στους σημερινούς κυβερνώντες, που ανοιχτά και απροκάλυπτα το έκαναν κατ’ επανάληψη. Μακράν από εμάς!
-Γιατί θεωρείτε ότι πίσω από την απόφαση για τα οδοφράγματα ως μέτρο προστασίας για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού, κρύβονται άλλοι λόγοι;
-Η ίδια η ζωή το απέδειξε ότι το κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων ως μέτρο προστασίας για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης, μελέτης και αποδεικτικών στοιχείων. Στο Εθνικό Συμβούλιο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης πάσχει. Ένα κράτος που δεν έχει 30 νοσηλευτές να στελεχώσουν τα σημεία εισόδου και εξόδου, με συγχωρείτε αλλά δεν ονομάζεται κράτος. Η κυβέρνηση επεδίωξε να λάβει μονομερώς αυτά τα μέτρα χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση, τόσο με επιστημονικό δυναμικό της χώρας, όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις. Αντίθετα, η ενέργεια της δημιούργησε ένα τοξικό και διχαστικό κλίμα με την καλλιέργεια μίσους, μισαλλοδοξίας και εθνικισμού. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η επιδημία του κορωνοϊού θα έπρεπε να αποτελέσει ευκαιρία, βήμα και πρόκληση για από κοινού με τους Τουρκοκύπριους αποτρεπτικών μέτρων στις εισόδους ολόκληρης της χώρας. Ο κορωνοϊός μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία δικοινοτικής συνεργασίας για τη φροντίδα και την προστασία ολόκληρου του λαού. Οι νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, που καλλιεργούσαν τον φόβο, τον τρόμο και αισθήματα διχασμού χρειάζεται να αντικατασταθούν άμεσα με πολιτικές ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.
-Το ΑΚΕΛ επικρίνεται αρκετές φορές για τον τρόπο που αντιπολιτεύεται… Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι δίνετε την εντύπωση ταύτισης θέσεων και συντονισμού με τον Μουσταφά Ακιντζί. Πώς το σχολιάζετε;
-Το ΑΚΕΛ, η Κυπριακή Αριστερά απέδειξε στην ιστορική του διαδρομή, ότι πάνω από όλα είναι κόμμα πατριωτικής ευθύνης και συνείδησης. Το ΑΚΕΛ δεν υπήρξε ποτέ παντός καιρού, ούτε όπου φυσήξει ο άνεμος! Καθοδηγείται από τις Αρχές λύσης, το όραμά του για μια ενωμένη και ειρηνική Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των Κύπριων. Μόλις πρόσφατα είχαμε διοργανώσει ειρηνική αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Κερύνειας, καταδικάζοντας την Τουρκία για τις συμπεριφορές και τις επιθετικές ενέργειες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και πριν λίγο καιρό στη Λεμεσό σε πορεία διαμαρτυρίας, καταγγέλλουμε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Το ΑΚΕΛ δεν πολιτεύεται ανάλογα με τα συμφέροντα και με σκοπιμότητες.
Ούτε είναι κόμμα που άγεται και φέρεται από πολιτικές τυχοδιωκτικές και αλλοπρόσαλλες. Την περασμένη πενταετία, ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη μοίραζε πιστοποιητικά πατριωτισμού για το ΑΚΕΛ. Να το καταλάβουν όλοι ότι το ΑΚΕΛ είναι εγγυητής και ο θεματοφύλακας μιας πατριωτικής και ρεαλιστικής λύσης που θα ενώνει την Κύπρο και τον λαό μας.
-Μιλάτε ως ΑΚΕΛ συχνά για τον κίνδυνο της διχοτόμησης. Στη γραμμή αυτής της λογικής, μήπως θα πρέπει να κάνετε και εσείς την αυτοκριτική σας γι’ αυτό το «τσιμέντωμα» της παρούσας κατάστασης;
-Όντως ο κίνδυνος της διχοτόμησης είναι πλέον ορατός. Δεν καταθέτουμε όμως τα όπλα, ούτε και σηκώνουμε λευκό μαντίλι! Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διαίρεση, ούτε φλερτάρουμε με συνομοσπονδιακές λύσεις, ούτε αποκεντρωμένες ομοσπονδίες. Οι χειρισμοί του ΑΚΕΛ όλα αυτά τα χρόνια ένα στόχο έχουν! Τη λύση του Κυπριακού, δημιουργώντας ένα κανονικό και φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, με ασφάλεια που θα αισθάνονται και θα βιώνουν οι δυο πλευρές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα.
Για τον σκοπό αυτό, όλοι γνωρίζουν ότι και στο παρελθόν σταθήκαμε απέναντι σε σχεδιασμούς που δεν περιλαμβάνουν την επίλυση κορυφαίων ζητημάτων, όπως τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα και τα θέματα ασφάλειας. Ίσως κάποιες δηλώσεις παρεξηγήθηκαν ή να ερμηνεύθηκαν αλλιώς, η ουσία όμως ήταν το γνήσιο ενδιαφέρον του ΑΚΕΛ για πατριωτική, λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα αντέχει στο χρόνο.
ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΝΤΡΟΥ
-Πώς καταλήξατε στην απόφαση για επαναδιεκδίκηση της θέσης του γγ του ΑΚΕΛ από τον Άντρο Κυπριανού; Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή το άτομο για να αναλάβει;
-Η παραμονή του Άντρου Κυπριανού στο πηδάλιο της ηγεσίας του κόμματος είναι αποτέλεσμα συλλογικής πράξης και όχι ατομικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφαιρεί από κάποιο άλλο μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιοδήποτε αξίωμα, ακόμη και του γενικού γραμματέα. Φυσικά και υπάρχει σειρά στελεχών που μπορούν να διαδεχθούν τον Άντρο Κυπριανού, στελέχη με μεγάλες περγαμηνές, που διαθέτουν τόσο τις ικανότητες, όσο και επάρκεια. Παρόλα αυτά, στις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός μας, η παρουσία του σύντροφου μας Άντρου Κυπριανού αποτελεί ζωτική ανάγκη.
Το 2020 θα είναι χρονιά μεγάλων αποφάσεων, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την εσωτερική διακυβέρνηση. Ο Άντρος Κυπριανού αποτελεί με τη γνώση και την εμπειρία του, τις ικανότητες και το υπόβαθρό του, ειδικά σε αυτές τις οριακές για τη χώρα μας στιγμές, την εμπροσθοφυλακή και την εγγύηση.
Σήμερα προέχει για εμάς, η Κύπρος και ο λαός μας, γι’ αυτό και επενδύουμε πολλά στο κύρος και στην προσωπικότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού. Να είσαστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα, σε όλα τα επίπεδα της Κεντρικής Επιτροπής, σε Πολιτικό Γραφείο και Κεντρική Γραμματεία. Ο αέρας της ανανέωσης και της φρεσκάδας θα είναι πολύ αισθητός.
Αφετηρία για μια καλύτερη Κύπρο
-Πού βρίσκονται οι διεργασίες και τι προσδοκείτε από αυτό το συνέδριο του ΑΚΕΛ;
-Το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε συνεδριακή πορεία και μας περιμένει πολλή δουλειά. Τα συνέδρια του ΑΚΕΛ στην ιστορική μας διαδρομή, δεν υπήρξαν ποτέ μια οικογενειακή υπόθεση. Ήταν και παραμένουν κτήμα της κοινωνίας. Οι αποφάσεις, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα κάθε συνεδρίου αναμένονται με ενδιαφέρον από την κοινωνία και τον λαό μας. Γιατί ακριβώς ήταν πολύτιμα για το μέλλον, για το Κυπριακό, την κοινωνικο-οικονομική ζωή, την ποιότητα ζωής των πολιτών. Σήμερα είμαστε σε διαδικασία συζήτησης των θέσεων μας στις κομματικές ομάδες και ταυτόχρονα ανοίγει και ο δημόσιος διάλογος για τις θέσεις. Θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με όλα τα μέλη του κόμματος, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών.
Έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες από το 23ο Συνέδριο, γιατί επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις του για ένα πιο ισχυρό, αποτελεσματικό, σύγχρονο, δημοκρατικό και προοδευτικό Κόμμα ανοιχτών οριζόντων, εμπνεόμενοι από τις πλούσιες και ένδοξες παρακαταθήκες μας. Το 23ο Συνέδριο θα σηματοδοτήσει την αρχή, την αφετηρία για μια καλύτερη Κύπρο. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια έχουν θέση και ρόλο όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος. Να αξιοποιηθεί όλο το ανθρώπινο δυναμικό, να ανανεώσουμε το συμβόλαιο τιμής με τον λαό και την κοινωνία. Σε αυτή την κρίσιμη φάση για την Κύπρο δεν έχουμε δικαίωμα, ούτε να διαψεύσουμε, ούτε να διαψευστούμε!