Θεωρεί το θέμα Παπαδάκη λήξαν για την ΕΔΕΚ και παραμένει σε αυτή τη γραμμή όσο δημοσιογραφικό πρέσινγκ και να δεχθεί. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλει να αφήσει πίσω του όσα ενδοκομματικά έγιναν και προκαλούν παρενέργειες. Στέκεται στις αποφάσεις που λήφθηκαν, όπως τονίζει, με ομοφωνία και τονίζει πως σήμερα η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζεται από ιδεολογική καθαρότητα και σταθερότητα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις στις πολιτικές της θέσεις, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Δεν πιστεύει ότι έχει κόστος το κόμμα και  τονίζει πως η παρουσία της ΕΔΕΚ δεν θα σβήσει όσα σενάρια και να εξυφαίνονται

Θεωρεί το θέμα Παπαδάκη λήξαν για την ΕΔΕΚ και παραμένει σε αυτή τη γραμμή όσο δημοσιογραφικό πρέσινγκ και να δεχθεί. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλει να αφήσει πίσω του όσα ενδοκομματικά έγιναν και προκαλούν παρενέργειες. Στέκεται στις αποφάσεις που λήφθηκαν, όπως τονίζει, με ομοφωνία και τονίζει πως σήμερα η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζεται από ιδεολογική καθαρότητα και σταθερότητα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις στις πολιτικές της θέσεις, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Δεν πιστεύει ότι έχει κόστος το κόμμα και  τονίζει πως η παρουσία της ΕΔΕΚ δεν θα σβήσει όσα σενάρια και να εξυφαίνονται. 

-Η σύγκρουση με Δ. Παπαδάκη, έχει τελικά και πολιτικό χρώμα; Σας προβληματίζει πόσο λαβωμένο βγαίνει το κόμμα σας από μια ενδοκομματική κρίση την ώρα που οι πολίτες σας διέσωσαν στις ευρωεκλογές γιατί δεν ήθελαν το ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή; 

-Δεν πρόκειται για σύγκρουση και δεν πρόκειται ως ΕΔΕΚ να προσδώσουμε χαρακτήρα πολιτικής διαφωνίας ως προς τη γραμμή του Κόμματος. Είναι καθαρά εσωκομματικό ζήτημα πειθαρχικού χαρακτήρα. Ως στελέχη και αξιωματούχοι του κόμματος οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων (πολύ περισσότερο όταν αυτές ήταν σε όλες τις περιπτώσεις ομόφωνες), καθώς και το καταστατικό. Όσο ψηλότερα βρισκόμαστε στην κομματική ιεραρχία τόσο περισσότερο πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Πρέπει να είμαστε παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είμαστε συγκροτημένο και συντεταγμένο κόμμα. Το να κρύβεις τα προβλήματα μπορεί να έχεις προσωρινό κέρδος. Στο τέλος η συσσώρευση προβλημάτων και η αδυναμία διαχείρισης θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Εκτιμούμε τη συμβολή των πολιτών στις τελευταίες εκλογές. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να είμαστε απέναντί τους ειλικρινείς, έντιμοι και καθαροί. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πρόσθετο στοιχείο στη δύναμή μας. Η επιβεβαίωσή τους έστω και με πολιτικό κόστος, μας δίνει το δικαίωμα να απευθυνόμαστε στους πολίτες και αυτοί να μας εμπιστεύονται για την ειλικρίνειά μας.

-Η σύγκρουση με Δ. Παπαδάκη, έχει τελικά και πολιτικό χρώμα; Σας προβληματίζει πόσο λαβωμένο βγαίνει το κόμμα σας από μια ενδοκομματική κρίση την ώρα που οι πολίτες σας διέσωσαν στις ευρωεκλογές γιατί δεν ήθελαν το ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή; 

-Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Την περίοδο 2003 – 2015 δεκάδες στελέχη ακόμα και ιστορικά αποστασιοποιήθηκαν και/ή αποχώρησαν από το κόμμα. Μάλιστα πρωτοκλασάτα στελέχη προσχώρησαν σε άλλα κόμματα είτε ως υπουργοί, βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά τους. Σε καμιά όμως περίπτωση αυτό το γεγονός δεν προσέλαβε τη δημοσιότητα και τις διαστάσεις που επιχειρείται σήμερα. Η αποχώρηση εργοδοτουμένων από τον πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος, καθώς και στενών συνεργατών του ήταν αναμενόμενη. Εάν μάλιστα αναλύσουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε και στα ανάλογα συμπεράσματα.

– Σήμερα η ΕΔΕΚ πού στέκεται πολιτικά, ποιες οι στοχεύσεις της, με δεδομένο ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές είναι ένα μεγάλο στοίχημα; Ασφαλώς όχι μόνο για εσάς. 

–   Σήμερα η ΕΔΕΚ χαρακτηρίζεται από ιδεολογική καθαρότητα και σταθερότητα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις στις πολιτικές της θέσεις, τόσο όσον αφορά το Κυπριακό όσο και στα θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο που οι θέσεις αυτές στην πορεία του χρόνου επιβεβαιώνονται. Να υπενθυμίσω τις προτάσεις για τον τραπεζικό τομέα, το κούρεμα των καταθέσεων, τον Συνεργατισμό που εάν γινόντουσαν αποδεκτές δεν θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση. Τις προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, την προστασία των πολιτών από τις αυθαιρεσίες των τραπεζιτών και τις εκποιήσεις, τη στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου και κύρια των ορεινών και ημιορεινών περιοχών  κ.ά. Η ΕΔΕΚ σήμερα στέκεται δίπλα στον πολίτη, τον μη προνομοιούχο, αυτόν που δεν έχει τη δυνατότητα από μόνος του να αντιμετώπισει τις αδικίες που δέχεται από ένα μη ανθρωποκεντρικό σύστημα.

– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ένα προσωποπαγές κόμμα με εντονότατη τη σφραγίδα του ιστορικού του ηγέτη, Βάσου Λυσσαρίδη, μετρά ανάποδα για να σβήσει την παρουσία του στο κομματικό σκηνικό;

–  Η ΕΔΕΚ ποτέ δεν ήταν προσωποπαγές κόμμα. Η ηγετική φυσιογνωμία του Β. Λυσσαρίδη και ο σεβασμός στο πρόσωπό του δεν λειτουργούσαν αρνητικά όσον αφορά τη διαφάνεια και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η δήθεν φθίνουσα πορεία είναι το γνωστό αφήγημα από όλους αυτούς που γνωρίζουν ότι η ΕΔΕΚ είναι το μεγάλο εμπόδιο στην προώθηση των αντιλαϊκών τους σκοπών, αλλά και των πολιτικών τους επιλογών αναφορικά με την επιβολή απαράδεκτης λύσης στο Κυπριακό όπως ήταν το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και αυτοί που στο προσκήνιο εμφανίζονται ως φιλολαϊκοί αλλά η πολιτική τους στο παρασκήνιο αποδεικνύεται βαθιά συμφεροντολογική και αντιλαϊκή. Δεν χάνουν ευκαιρία για να κτυπήσουν την ΕΔΕΚ, να διασπείρουν ψίθυρους με προφανείς στόχους. Όλα αυτά δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Χρονολογούνται από την ίδρυση της ΕΔΕΚ. Να υπενθυμίσω ότι κάποτε κάποιοι έφτασαν και στο σημείο να διαδίδουν ψευδολογίες ακόμα και για τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου για να πλήξουν τον Β. Λυσσαρίδη και την ΕΔΕΚ και ίσως για να δικαιολογήσουν τη δική τους στάση ή αδράνεια. Κάποιοι έχουμε μνήμη και αυτό ενοχλεί. Τα ίδια αντιμετωπίσαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν οι βουλευτικές εκλογές του 2016 διέψευδαν τις προσδοκίες τους και η ΕΔΕΚ ήταν 4ο και όχι 6ο κόμμα όπως προσδοκούσαν, άρχισε να προωθείται ένα νέο σενάριο στηριγμένο σε στημένες δημοσκοπήσεις ότι η ΕΔΕΚ είναι 1%, δεν υπάρχει, εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη, έγινε υποσημείωση και άλλα πολλά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τους διέψευσε. Κανένας από αυτούς δεν έκανε την αυτοκριτική του. Σήμερα προσπαθούν να ανακαλύψουν νέα σενάρια. Όσο μας κτυπούν τόσο δυναμώνουμε. Η ΕΔΕΚ έχει βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να σβήσει η παρουσία της από το πολιτικό σκηνικό. Ο Β. Λυσσαρίδης, οι νεκροί ήρωες του κόμματος όπως ο Δ. Λοΐζου, ο Κ. Φωτίου και άλλοι, σηματοδοτούν και φωτίζουν δυνατά την πορεία μας. Μια πορεία μοναδική και αξιοζήλευτη για τα κυπριακά δεδομένα.

– Διασφαλίζεται και πώς η παρουσία της ΕΔΕΚ στο πολιτικό σκηνικό και τι γίνεται με τον ενδιάμεσο χώρο που δεν φαίνεται να κεφαλοποιεί την απαξίωση που δέχονται από τους πολίτες τα δύο μεγάλα κόμματα;  

– Η παρουσία της ΕΔΕΚ στο πολιτικό σκηνικό διασφαλίζεται με τις θέσεις και τις παρεμβάσεις της, την καθαρότητα και εντιμότητα του πολιτικού της λόγου, μακριά από σκοπιμότητες και ύποπτες δοσολοψίες. Επικυρώνεται δε με τη δικαίωσή της. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολλοί αυτοί που ανησύχησαν από την ανοδική πορεία του κόμματος και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο για να την ανακόψουν. Είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε, εύκολα ή δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Η ΕΔΕΚ είναι αρκετά δυνατή για να μπορέσουν να τη γονατίσουν κάποιοι και όπως απέδειξε στην πράξη μπορεί να διαχειριστεί τα παιχνίδια που κάποιοι της στήνουν εντός και εκτός κόμματος. Επιβεβαίωση των παραπάνω αποτελεί η απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης της 27ης Ιανουαρίου 2019. Θα ήταν χρήσιμο κάποιοι να την ξαναμελετήσουν. Ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος θα αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει κέρδη όσο θα συνεχίσει να είναι πολυδιασπασμένος. Η συνένωση δυνάμεων, η συμπόρευση ομάδων και πολιτών που έχουν περίπου τους ίδιους προσανατολισμούς θα προσδώσουν στο χώρο πολλαπλασιαστικό κέρδος.

-Η τουρκική προκλητικότητα κτυπά κόκκινο και στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στα Στροβίλια, στη Δένεια και εσχάτως στην καρδιά της Λευκωσίας. Τα Ηνωμένα Έθνη αντιδρούν ως Πόντιος Πιλάτος πώς και από πού θα βρούμε το δίκαιό μας ως κράτος; Για να μην πούμε για το μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την εξαφάνιση των ΑΟΖ ελληνικών νησιών…

-Το παράδοξο δεν είναι η τουρκική προκλητικότητα, η οποία για τους γνώστες του προβλήματος ήταν και είναι δεδομένη. Το παράδοξο είναι στην Κύπρο να υπάρχουν πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα τα οποία συνεχίζουν να πιστώνουν την Τουρκία με καλή θέληση και εξακολουθούν να έχουν ψευδαισθήσεις ότι με συνεχείς υποχωρήσεις δήθεν καλής θέλησης, θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα οδηγήσουν το Κυπριακό σε λύση δημοκρατική και βιώσιμη. Όταν από την πλευρά της ΕΔΕΚ υποδεικνύαμε αυτούς τους κινδύνους βρισκόμαστε υπό κατηγορία, ότι δήθεν δεν θέλουμε λύση. Τα όσα επιχειρεί σήμερα η Τουρκία στην ΑΟΖ, τα καταθέσαμε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου,  από το Οκτώβριο του 2017 και υποδείξαμε με προτάσεις πώς θα μπορούσε η Κύπρος σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας κοινής πολιτικής να αντιμετωπίσει τον τουρκικό επεκτατισμό. Τόσο τα Η.Ε. όσο και άλλες χώρες δεν πρόκειται να επιδείξουν ισχυρή συμπαράταση όσο εμείς δεν τη διεκδικούμε, όσο δεν αξιοποιούμε τα πολιτικά και διπλωματικά μας όπλα, όσο δεν αναβαθμίζουμε τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πείσει για την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας. Αντίθετα το φοβικό σύνδρομο που μας διακατέχει είναι αρνητικός και ετεροβαρής παράγοντας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σιζόπουλος: Δόθηκαν όλα τα στοιχεία στους ανακριτές

Θέλω να παραδώσω κόμμα καθαρό έντιμο και αξιόπιστο

-Ως πολιτικό πρόσωπο τι στίγμα θέλετε να αφήσετε και ποιο το στοίχημα που θέλετε να κερδίσετε;

-Η εμπλοκή μου στην πολιτική από τα μαθητικά μου χρόνια ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής παρόρμησης, λόγω των καταστάσεων που βίωνε η πατρίδα μας προπραξικοπηματικά. Δεν ήταν για απόλαυση ή αποκόμιση ωφελημάτων. Κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν το 2015, δεν είχα διαφυγή. Όφειλα αναλαμβάνοντας το Κόμμα να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιβίωσή του, την εκλογική ενίσχυση και την οικονομική του εξυγίανση. Με όποια ενδεχόμενα λάθη, η ουσία καταγράφεται από το σημερινό αποτέλεσμα. Στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα αναδείχθηκε 4η κοινοβουλευτική δύναμη, διαψεύδοντας τις προσδοκίες κάποιων, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν έκτο. Στις ευρωεκλογές το ποσοστό ανέβηκε στο 11%, αυτό ενόχλησε ακόμα περισσότερους. Οικονομικά το χρέος του κόμματος τον Δεκέμβριο του 2014 ήταν 1.135 εκ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης 35 περίπου χιλιάδες τον μήνα. Σήμερα το κόμμα έχει ξοφλήσει όλα τα χρέη-του και έχει θετικό ισοζύγιο. Στόχος και ταυτόχρονα στοίχημα είναι να παραδώσω στον επόμενο πρόεδρο ένα κόμμα οικονομικά βιώσιμο, πολιτικά αξιόπιστο, καθαρό και έντιμο και να βρίσκομαι δίπλα του ως αρωγός και συμπαραστάτης και όχι πίσω ή απέναντί του για να τον υπονομεύω.
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αστυνομία: Στον Εισαγγελέα για οδηγίες το θέμα Σιζόπουλου – Παπαδάκη

Σκόπιμη και αποπροσανατολιστική η σύγκρουση ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ 

 -Βιώνουμε μια ακόμη έντονη σύγκρουση για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά μεταξύ κυβερνώντων και ΑΚΕΛ. Ήσασταν παρών στο Κραν Μοντανά, έχει κάποιος δίκαιο και άλλος άδικο σε αυτή τη διελκυστίνδα; Για εσάς τι είναι αποδεκτό και ποιες οι κόκκινες γραμμές για επανέναρξη διαπραγματεύσεων;

– Δεν πρόκειται να λάβω το μέρος κανενός. Θα παραθέσω τα γεγονότα και οι πολίτες να κρίνουν. Όπως πρέπει να θυμάστε, η ΕΔΕΚ είχε διαφωνήσει με την 5μερή Διάσκεψη, δεδομένου ότι από το 1964 όλες οι κυπριακές Κυβερνήσεις την απέρριπταν, γιατί στην ουσία αποτελούσε υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΔΕΚ αντιπρότεινε την κατάθεση αιτήματος στον ΟΗΕ για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης όπως προνοεί σχετική απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Η πορεία στον Μοντ Πελεράν και στη συνέχεια στη 5μερή της Γενεύης και του Κραν Μοντανά είχε τη σύμφωνη γνώμη τόσο της Κυβέρνησης όσο και των ηγεσιών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Στην ουσία έπεσαν στην παγίδα που έστησε η Τουρκία μέσω του Ακιντζί. Θα υπενθυμίσω ότι πήγαμε στην 5μερή είτε για να βρούμε λύση, είτε για να εκτεθεί η τουρκική αδιαλλαξία. Στο τέλος η Διάσκεψη ναυάγησε λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά αυτή πιστώθηκε με εποικοδομητικό ρόλο, ενώ η πλευρά μας χρεώθηκε το 50% της αποτυχίας. Δύο είναι τα στοιχεία τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν σε σύγκρουση των μέχρι εκείνη τη στιγμή συνεργατών. Το πρώτο αφορά τους λόγους διακοπής των συνομιλιών. 

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία διεκδικούσε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων και μετά τη λύση, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποδέχτηκε. Το δεύτερο αφορά το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, εάν και κατά πόσο ήταν αυτό της 30ής Ιουνίου ή αυτό της 4ης Ιουλίου. Το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα σε συνεδρίαση στις 4 Ιουλίου εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να δώσει γραπτή απάντηση στον ΓΓ με βάση το πλαίσιο της 4ης Ιουλίου. Την ετοιμασία μάλιστα της απάντησης ανέλαβε η Διαπραγματευτική Ομάδα, τα μέλη της οποίας είναι γνωστά. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η σύγκρουση ήταν σκόπιμη και αποπροσανατολιστική. Στο Εθνικό Συμβούλιο προτείναμε πολλές φορές να ζητηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ να δώσει γραπτώς το πλαίσιο του, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Η εισήγησή μας δεν έγινε αποδεκτή. Με δεδομένη τη διαχρονική στάση της Τουρκίας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση του Κυπριακού. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο βαθμό τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Ως ΕΔΕΚ προτείνουμε σταθερά ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τον δικοινοτικό χαρακτήρα. Η συγκατάθεση για μετακίνηση από την ουσία του Κυπριακού και μετατροπής του ως θέματος διακοινοτικής διευθέτησης, αποτελεί ένα σοβαρό στρατηγικό ολίσθημα της πλευράς μας. Η ΔΔΟ όπως επιχειρείται να εφαρμοσθεί συνιστά λύση τουρκικών προδιαγραφών και στην ουσία αποτελεί την πλέον νομιμοποιημένη μορφή διχοτόμησης της πατρίδας μας. 

Τελικά θα αποτελέσει το προστάδιο της συνολικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, όπως προβλέπεται στο σχέδιο που η Τουρκία εκπόνησε από τη 10ετία του 1950 για «επανάκτηση της Κύπρου». Πρέπει να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στη σωστή του βάση, να διεκδικήσουμε τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής, που είναι και η ουσία του προβλήματος, δηλ. της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, τον επαναπατρισμό των εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων Ε/κ και Τ/κ σε συνθήκες ασφάλειας στις περιουσίες τους. 

Βιώνουμε ένα νέο χρηματιστηριακό ΓεΣΥ

-Να πάμε και στο ΓεΣΥ, που πολλοί σας θεωρούν φανατικό πολέμιο. Από ένα σοσιαλιστικό κόμμα εκείνο που αναμενόταν ήταν η στήριξη σε ένα σχέδιο που αγκαλιάστηκε από τον κόσμο.

-Στην Κύπρο σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι σκόπιμα θέλουν να συγχύζουν το άσπρο με το μαύρο. Η ΕΔΕΚ και εγώ προσωπικά είμαστε οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του ΓεΣΥ. Εξάλλου για πρώτη φορά τέθηκε θέμα ΓεΣΥ στη Βουλή από τον Β. Λυσσαρίδη το 1968 και περιλαμβανόταν στην ιδρυτική διακήρυξη του Κόμματος το 1969. Η ψήφιση του επικαιροποιημένου νομοσχεδίου τον Ιούνιο του 2017 ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παρεμβάσεων της ΕΔΕΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο με επιστολές και προσωπικές συναντήσεις όσο και με κατάθεση προτάσεων. Η αντίθεσή μας εστιάζεται στον τρόπο που κάποιοι επιχειρούν να εφαρμόσουν το ΓεΣΥ. Είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα το οδηγούν σε απαξίωση και αποδόμηση. Μάλιστα αυτοί που εμφανίζονται ως τάχατες υπερασπιστές του είναι αυτοί που παραβιάζουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε. Για παράδειγμα η νομοθεσία προβλέπει την ολοκλήρωση της αυτονόμησης των Δημόσιων νοσηλευτηρίων πριν από την έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ. Τι έπραξαν για να υλοποιηθεί αυτή η πρόνοια. Ποιες δράσεις προώθησαν από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Ιούνιο του 2019 για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος; Αντίθετα τα προβλήματα των νοσοκομείων συνεχώς αυξάνονται, η υποστελέχωση δημιουργεί περαιτέρω λίστες αναμονής, τμήματα αναστέλλουν τη λειτουργία τους, οι Α’ Βοήθειες στα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα, ο εξοπλισμός εξακολουθεί να απουσιάζει. Με αυτή την κατάσταση τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις υποχρεώσεις που θα αναλάβουν. Επιπρόσθετα η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να έχει απευθείας πρόσβαση και στον ειδικό γιατρό με συμπληρωμή. Οι υπεύθυνοι εφαρμογής προσπαθούν με κάθε τρόπο να το καταργήσουν. Στον ιδιωτικό τομέα δεν είχαμε λίστες αναμονής, τώρα έχουμε. Υπήρχε η δυνατότητα άμεσης επίσκεψης στον ειδικό γιατρό, τώρα απαιτούνται βδομάδες ή και μήνες για να ολοκληρωθεί μια εξέταση. Ρωτήστε τους πραγματικούς ασθενείς να σας πουν την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται για να εξυπηρετηθούν. Η διασπάθιση των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη είναι εμφανής. Βιώνουμε ένα νέο χρηματιστηριακό ΓεΣΥ. Και όταν προειδοποιείς γιατί είσαι γνώστης αυτής της κατάστασης στοχοποιείσαι. Όταν καταγγέλλαμε τη σύγκρουση συμφερόντων που είχε ο κ. Νίκολσον, μας κατηγορούσαν. Όταν επιβεβαιωθήκαμε και πάλι, κανένας δεν έκανε την αυτοκριτική του. Αλλά όταν αύριο θα κινδυνεύσει το σύστημα με κατάρρευση οι υπεύθυνοι θα αποποιηθούν των ευθυνών τους, όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές, τον Συνεργατισμό κ.ά.

ΑΛΛΟ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

-Ασκείτε κριτική στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση αλλά κάποιοι σας θέλουν να διατηρείτε στενές σχέσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη.

-Η άσκηση κριτικής κατά την άποψή μας ποτέ δεν πρέπει να οδηγεί σε μηδενιστική συμπεριφορά, απλά και μόνο για αντιπολιτευτικούς ή δημαγωγικούς σκοπούς. Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να είναι κόμμα εποικοδομητικό και θετικό, με την έννοια ότι όπου διαφωνεί με αποφάσεις και επιλογές τής εκάστοτε Κυβέρνησης θα καταθέτει τη διαφωνία της και ταυτόχρονα τη δική της πρόταση για να κρίνεται από τους πολίτες. Σε προσωπικό επίπεδο ποτέ δεν έχω προσωποποιήσει τις όποιες πολιτικές διαφορές ή διαφωνίες με άλλα πολιτικά πρόσωπα και αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν κάποιος μελετήσει τη συμπεριφορά μου στα 30 χρόνια που βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής ζωής της πατρίδας μας. Άλλο οι πολιτικές θέσεις, άλλο οι προσωπικές σχέσεις.