Με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροπλάνο (UAV) μεγάλων και πολλαπλών δυνατοτήτων θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες η Ναυτική και η Λιμενική Αστυνομία, ώστε να μπορεί να επιτηρεί χωρίς επηρεασμό από καιρικές ή άλλες συνθήκες τις ακτές της Κύπρου σε βάθος πολύ μεγαλύτερο από αυτό των χωρικών υδάτων, δηλαδή μέχρι και 40 ναυτικά μίλια, για επιχειρήσεις, είτε πλοιαρίων λαθρομεταναστών, είτε για λαθρεμπόριο ή άλλες παρανομίες, αλλά και για περιπτώσεις κινδύνων, έρευνας κ.τ.λ.
Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος και ο επίγειος σταθμός ελέγχου του, για τα οποία έχει ήδη προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την εξασφάλισή του, υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν, μαζί με το λογισμικό χειρισμού του, γύρω στις €295.000, περιλαμβανομένης διετούς εγγύησης και της εκπαίδευσης των χρηστών και των τεχνικών για την αξιόπιστη αξιοποίησή του.
Επίσημα, όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, το Σ.Μ.Ε.Α. (Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους), «θα χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράτυπης μετανάστευσης, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις κοινές προσπάθειες για τη διάσωση ζωών ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, με τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης, μικρών σκαφών, στόχων ή ατόμων στη θάλασσα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Κύπρο τα υπερσύγχρονα drones του βρετανικού στρατού
Βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ενσωμάτωση κάμερας που θα μεταδίδει στους επανδρωμένους επίγειους σταθμούς ελέγχου ζωντανή εικόνα κατά την πτήση του.
Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Ναυτικής και Λιμενικής Αστυνομίας, θα αξιοποιείται για περιπολίες θαλάσσιων περιοχών σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τον εντοπισμό ή την παρακολούθηση συγκεκριμένων στόχων στις περιοχές που εκτείνονται στα 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) ακτίνα γύρω από το νησί και για έγκαιρη επίγνωση της κατάστασης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Οι επικοινωνίες μεταξύ σταθμού ελέγχου και αεροσκάφους πρέπει να είναι κρυπτογραφημένες.
Επίσης, ζητείται όπως το αεροσκάφος να μπορεί να απογειώνεται κάθετα, είτε από μόνο του είτε μέσω εκτοξευτήρα και να μπορεί να πετά αδιάκοπα για τουλάχιστον έξι ώρες σε πτήσεις που ελέγχονται διά χειρός είτε με προγραμματισμένο αυτόματο πιλότο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Drones παρακολουθούν την Μεσόγειο όλο το 24ωρο»
Επίσης, θα έχει διπλό σύστημα καταγραφής θέσης ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα, ακόμα και αν δεν λειτουργεί σε μια περιοχή το σύστημα GPS, να μεταδίδει τη θέση του. Επίσης, θα έχει και αυτόματη ενεργοποίηση διαδικασίας προσγείωσης έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί αυτόματα στην πλησιέστερη ξηρά, σε περίπτωση που η επιστροφή στη βάση δεν είναι δυνατή.
Οι απαιτήσεις για τα πτητικά χαρακτηριστικά είναι να λειτουργεί σε θερμοκρασίες μεταξύ -10°C έως +50°C, να έχει ελάχιστη ταχύτητα πτήσης τα 70 χλμ την ώρα και να μπορεί να πετά επιχειρησιακά τουλάχιστον σε ύψος 2.000 μέτρων.
Σε σχέση με τις κάμερες που θα μεταφέρει, γίνεται λόγος για κάμερα ημέρας, κάμερα νύκτας και θερμική. Οι κάμερες σε συνδυασμό με το λογισμικό θα πρέπει οχι μόνο να έχουν ικανότητα ταξινόμησης της κλάσης αντικειμένου (ζώο, άνθρωπος, όχημα, βάρκα κ.τ.λ.) αλλά και να περιγράφουν το αντικείμενο λεπτομερώς (ένας άνθρωπος με ένα καπέλο, ένας σκύλος, ένα τζιπ κ.τ.λ.). Βέβαια, πρέπει να έχουν γυροσκόπιο, σταθεροποιητή εικόνας και άλλα ψηφιακά βοηθήματα. Θα αναγνωρίζει από τη φιγούρα ένα άνθρωπο από απόσταση τουλάχιστον 800 μέτρων.
Για την αξιοποίησή του, θα εκπαιδευτούν συνολικά έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά θα εκπαιδευτούν ως πιλότοι και χειριστές του συστήματος και δύο ως τεχνικοί του συστήματος.