Ο προεκλογικός πυρετός στον ενδιάμεσο ανεβαίνει. Το σκηνικό αν και ακόμα είναι ρευστό για τις προεδρικές εκλογές, εντούτοις έχει αρχίσει να προδιαγράφεται. Οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού υποψηφίου μέσω μιας ευρύτερης συνεργασίας και των πέντε κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου δεν έχουν εγκαταλειφθεί, ωστόσο γίνεται αντιληπτό ότι το σενάριο αυτό απομακρύνεται αισθητά.

Η εξαγγελία της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα θεωρείται πλέον δεδομένη, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις μερίδας ηγετικών στελεχών της Συμμαχίας. Ήδη η Συμμαχία τραβά τον δικό της δρόμο με τη μη συμμετοχή της στην Ημερίδα των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή. Η μη συμμετοχή του Γιώργου Λιλλήκα  δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιχειρεί συνειδητά διαφοροποίηση από τους υπόλοιπους στο πλαίσιο και του φλερτ του με το ΑΚΕΛ. Τακτική που ξεκίνησε από τη Γενεύη με την παρουσία του ιδίου στη δεξίωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τέσσερις κομματικούς αρχηγούς του ενδιάμεσου που αρνήθηκαν να παραστούν.

Παράλληλα, η Συμμαχία Πολιτών συνεχίζει να διοργανώνει δικές της εκδηλώσεις ενημέρωσης για το Κυπριακό, με διαφορετική σημειολογική βαρύτητα όμως. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδηλώσεις στις οποίες είχαν καλεστεί ως ομιλητές γνωστοί ακαδημαΐκοί (βλ. Κουφουδάκης, Κέντας), στη χθεσινή συγκέντρωση στο Παραλίμνι ομιλητές ήταν μόνο ο ίδιος ο Γιώργος Λιλλήκας και η βουλευτής του κόμματος Άννα Θεολόγου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατά την ψεσινή εκδήλωση για το Κυπριακό, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου Αναστασιάδη για υποχωρήσεις στο Κυπριακό, εστιάζοντας στις αναφορές για τον αριθμό των εποίκων. Αποφεύγοντας την ίδια ώρα την όποια κριτική προς το ΑΚΕΛ για τη στήριξη του προς τον Πρόεδρο.

Ταυτόχρονα όμως σε σημείο της ομιλίας του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να αρθεί η διχοτόμηση θα πρέπει η λύση να επιτρέπει στους ανθρώπους των δύο κοινοτήτων να ζουν και να εργάζονται μαζί, σε μικτά χωριά και πόλεις, ως πολίτες του ίδιου κράτους και όχι χωριστά ως καλοί γείτονες». Αναφορά η οποία θίγει το θέμα της διζωνικότητας στο μοντέλο της λύσης και η οποία δεν έγινε τυχαία. Είναι προφανές ότι ο Γιώργος Λιλλήκας επιχειρεί ανοίγματα προς το ΑΚΕΛ, όμως ταυτόχρονα θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες στον ιδεολογικό χώρο στον οποίο κινήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να κατευνάζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα εκφραστούν έντονα τη Δευτέρα στη Γραμματεία του κόμματος. Στη Γραμματεία θα τεθεί και το θέμα της μη συμμετοχής στην Ημερίδα για το Κυπριακό που διοργανώνουν τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ενδεχομένως στην ημερίδα για το Κυπριακό των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου να καταγραφούν παρουσίες ηγετικών στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών.

Στην αντίπερα πλευρά, φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο να κατέρχεται ως υποψήφιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το στενό κύκλο του προέδρου του ΔΗΚΟ έχει αρχίσει να οργανώνεται και μηχανισμός προεκλογικού επιτελείου.

Την ίδια στιγμή και ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος βρίσκεται στην Αθήνα και έχει επαφές με κυβερνητικά στελέχη, η αρθρογραφία κομματικών στελεχών του ΔΗΚΟ, αναδεικνύει την προώθηση της υποψηφιότητας του. Είναι εξάλλου εμφανές ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, παρά το γεγονός ότι δεν αναμένεται σύντομα να εκφράσει δημόσια την πρόθεση του, δείχνει με τις κινήσεις του ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ηγετικό προφίλ και ταυτόχρονα να δείξει ότι αυτός και το ΔΗΚΟ είναι ο ρυθμιστής του ενδιάμεσου χώρου.

Καραδοκεί η Ελένη

Το κεφάλαιο Ελένης Θεοχάρους δεν έχει κλείσει για τις Προεδρικές του 2018. Εξάλλου, η ίδια σε δηλώσεις της την περασμένη βδομάδα άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φωνές αντίδρασης εντός του Κινήματος Αλληλεγγύης είναι ιδιαίτερα έντονες, για κοινό υποψήφιο του ευρύτερου χώρου του ενδιάμεσου. Την ίδια ώρα όμως, από τη στιγμή που δεν κλειδώνει συμφωνία στον ενδιάμεσο, η Ελένη Θεοχάρους, δεν κρύβει το ενδιαφέρον της, προτάσσοντας ως όπλο της, τη διεισδυτικότητα της στον ΔΗΣΥ.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η πρόεδρος της Αλληλεγγύης έσπευσε να χαρακτηρίσει ως πολύ μεγάλο λάθος τις πληροφορίες για εξαγγελίες υποψηφιοτήτων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη κοινού υποψηφίου από τις δυνάμεις του «πατριωτικού χώρου». Η χρήση του όρου «πατριωτικός χώρος» δεν γίνεται τυχαία από την Ελένη Θεοχάρους, η οποία επιχειρεί να δώσει μια διαφορετική εννοιολογική ορολογία από τον όρο «ενδιάμεσος», ο οποίος χρησιμοποιείται κατά κόρον από το ΔΗΚΟ και τον Νικόλα Παπαδόπουλο.