Η Λεμεσός, κατά γενική παραδοχή, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια μέσα από μια σειρά έργων ανάπτυξης και υποδομής, ως αποτέλεσμα της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ή με τα ανάλογα κονδύλια από τα δημοτικά ταμεία, να περάσει στα χέρια της τα σκήπτρα σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Αυτό καταγράφεται άλλωστε μέσα από τη συνεχή ροή έργων, τα οποία είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης και κυρίως στο παραλιακό της μέτωπο ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης είτε έχουν αποφασιστεί και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή τους μέσα στους επόμενους μήνες.
 
Έργα, όπως η ανάπλαση στο κέντρο της Λεμεσού, η αναμόρφωση  της Ακτής Ολυμπίων, η ανάπλαση του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου στην παραλιακή επίχωση, το γραμμικό πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη αλλά και η ανάπλαση του παλιού λιμανιού έδωσαν άλλη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική πνοή στην πόλη. Και βέβαια την κορωνίδα της ανάπτυξης της πόλης, αποτελεί το μεγάλο έργο της μαρίνας σε συνδυασμό με οικιστική και εμπορική ανάπτυξη και χώρους ψυχαγωγίας. 
 
Συνεχίζοντας την πορεία του για σημαντικές αναπτύξεις, o δήμος υλοποιεί και κάποια άλλα έργα, τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα προσδώσουν στη Λεμεσό έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως οι αναπτύξεις και οι υποδομές στο κέντρο αλλά και την περιφέρεια της πόλης. Έργα ύψους 22 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα». 
 
Από τα  11 συμβόλαια των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τα τρία έχουν ολοκληρωθεί και τα έργα έχουν παραδοθεί. Τα υπόλοιπα οκτώ συμβόλαια έχουν εδώ και καιρό αρχίσει και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο υλοποίησης το καθένα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα. Τα τελευταία τρία  χρόνια, όπως δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ο δήμος προχώρησε με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην προώθηση της υλοποίηση των έργων αυτών, και είναι σημαντικό να τελειώσουν όλα, ώστε το στοχευμένο όφελος στην τοπική κοινωνία να είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Ωστόσο, οι σοβαρές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και οικονομία συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊου, επηρέασαν σημαντικά και τις τοπικές αρχές, αφήνοντας τις επιπτώσεις τους και στον δήμο Λεμεσού, με αποτέλεσμα μια σειρά συγχρηματοδοτούμενων έργων συμπεριλαμβανομένου και του έργου ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, να καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών τους. 
 
Αναπόφευκτα η πανδημία έχει επηρεάσει τόσο τον δήμο Λεμεσού όσο και όλους τους άλλους δήμους. Θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα και υπευθυνότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, τονίζοντας ότι το οικονομικό επιτελείο του δήμου, μελετά όλες τις πτυχές και παραμέτρους της κατάστασης, επαναξιολογώντας τα προγραμματιζόμενα αναπτυξιακά έργα, τόσο τα συγχρηματοδοτούμενα αλλά και τα πολεοδομικά έργα και τα έργα με δημοτική χρηματοδότηση. 
 
«Κατά την άποψή μου πρέπει το κάθε αναπτυξιακό έργο να επαναξιολογηθεί στη βάση τριών παραμέτρων: του προϋπολογισμού του, της ωριμότητάς του και κυρίως της κοινωνικής του ωφέλειας. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι σε περιόδους ύφεσης, η συμβολή των δημόσιων αναπτυξιακών έργων στην αναθέρμανση της οικονομίας και της εξόδου από την κρίση είναι πολύ σημαντική». 
 
Σε μια εποχή «γκρίζα» λόγω της υγειονομικής κρίσης και  ειδικότερα λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κατασκευαστικές εργασίες των συγκεκριμένων έργων ανεστάλησαν. 
 
Παρά ταύτα, ο δήμος Λεμεσού με τον καλύτερο προσφερόμενο τρόπο αλλά και με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα υψώνει ανάστημα εκπέμποντας μήνυμα ελπίδας, και προβαίνει σε εκείνες τις ενέργειες και σχεδιασμούς με στόχο κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας τα αναπτυξιακά έργα του δήμου να επαναρχίσουν, και τα συγκεκριμένα έργα να ολοκληρωθούν. 
 
 
Είναι αναμενόμενο και επιβαλλόμενο τα αναπτυξιακά έργα, ιδιαίτερα τα μεγάλου προϋπολογισμού, μετά την κρίση να μπουν κάτω από επανεξέταση, ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης τονίζοντας ότι «δεν θα πρέπει όμως τα αναπτυξιακά έργα στις τοπικές κοινωνίες να είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης ακόμα μια φορά. Πρέπει οπωσδήποτε να μην σταματήσουν έργα τα οποία έχουν κοινωνική σημασία και έχουν άμεσο όφελος για τους δημότες. Ιδιαίτερα έργα τα οποία οι τοπικές κοινωνίες περίμεναν χρόνια για να γίνουν, και έχουν μπει σε μια προοπτική υλοποίησης».  
 
Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, όλα τα έργα που τρέχουν πρέπει να ολοκληρωθούν. Το καθένα ξεχωριστά έχει την αξία και τη σημασία του, αλλά υπάρχει και μια αλληλοσύνδεση και αλληλοεξάρτηση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η ανάπλαση της Μισιαούλη και Καβάζογλου συνδέεται με την ανάπλαση της Δημοκρατίας και τις αναπλάσεις των όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων) στην περιοχή. Όπως επίσης το νέο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων στην οδό Φιλελλήνων σχετίζεται με την αποκατάσταση των δημοτικών κατοικιών της Μισιαούλη και Καβάζογλου για κοινωνικές υπηρεσίες. Όλα τα έργα στηρίζονται πάνω στην ίδια φιλοσοφία, αυτή της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να ολοκληρωθούν.
 
Αυτά τα έργα, που δεν είναι κατ’ ανάγκη υψηλού κόστους, θα πρέπει να υλοποιηθούν, γιατί πέρα από το κοινωνικό όφελος που έχουν, είναι ένας τρόπος να συμβάλουν στην τόνωση και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα είναι τόσο απαραίτητη στους μήνες που μας έρχονται, ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού τονίζοντας ότι «πρόκειται για προεξάρχουσας σημασίας  έργα αναβάθμισης και τόνωσης των συνοικιών της Λεμεσού». Σημαντικά επίσης θεωρούνται και τα αντιπλημμυρικά έργα όπως είναι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό που προγραμματίζονται από το ΣΑΛΑ, συνολικού κόστους 34,5 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν τα δίκτυα ομβρίων υδάτων σε διάφορες περιοχές της ευρύτερης αστικής περιοχής Λεμεσού αλλά και του κέντρου της πόλης, οι οποίες ομολογουμένως αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα από τα συχνά περιστατικά πλημμυρών.
 
Νέες ανάγκες για κοινωνικά προγράμματα
 
Πέραν των αναπτυξιακών έργων η πανδημία επηρέασε και τα κοινωνικά προγράμματα του δήμου, αφού προκύπτουν νέες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών. Είναι γεγονός, σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεμεσού, ότι η κρίση που περνούμε θα βγάλει στην  επιφάνεια πολλά κοινωνικά προβλήματα που υπέβοσκαν σε ομαλές εποχές. «Προβλήματα ευάλωτων οικογενειών και ατόμων, ανεργία, κοινωνική αποξένωση, αστεγία, νεανική παραβατικότητα και άλλα. Ως δήμος, τόνισε, έχουμε ήδη αρχίσει την αξιολόγηση όλων αυτών των δεδομένων και θα προσπαθήσουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, και θα συνεργαστούμε και με τις κρατικές υπηρεσίες και με άλλους θεσμούς αλλά και με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, για να προσφέρουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια και ανακούφιση σε όσους συμπολίτες μας το έχουν ανάγκη».