Τους δύο ηγέτες θα αναμένει στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να ακούσει από τους ίδιους για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ο Αντώνιο Γκουτέρες θα συναντήσει πρώτα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και εν συνεχεία τον Μουσταφά Ακιντζί, από τους οποίους θα αναμένει να ακούσει για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό. Είναι εμφανές πως εάν δεν λάβει από τους δύο ηγέτες αλλά και από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, με τις οποίες θα έχει επαφές ο ΓΓ του ΟΗΕ, δεν αναμένεται να κάνει κίνηση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε πως το Κυπριακό είναι σε περίοδο περισυλλογής και εναπόκειται τώρα στα μέρη να επανέλθουν στον Γενικό Γραμματέα και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο βήμα και την πορεία προς τα εμπρός.

Ο εκπρόσωπος απαντούσε σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πολλές φορές ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε συνομιλίες αν όλες οι πλευρές συμφωνούν στο πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ αντιθέτως η Τουρκία συνεχίζει να εκδίδει νέες παράνομες NAVTEX στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επίσης εμποδίζει τους Ελληνοκυπρίους να επισκεφθούν τις εκκλησίες τους στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ρωτώντας τον εκπρόσωπο, αν κάτω από αυτές τις συνθήκες που εμποδίζουν την επανένωση της Κύπρου πώς θα μπορέσει ο Γενικός Γραμματέας να αναπτύξει μια δυναμική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η θέση του ΓΓ παραμένει αμετάβλητη», είπε ο κ. Ντουζαρίκ. «Ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ σαφής κατά τη λήξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, ότι είναι σε αναμονή. Είναι μια περίοδος περισυλλογής και εναπόκειται τώρα στα μέρη να επανέλθουν σ’ αυτόν και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για το επόμενο βήμα και την πορεία προς τα εμπρός».

Αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει τώρα στην Κύπρο, τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό για τον Γενικό Γραμματέα είναι να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και όπως ο ίδιος έχει πει «συνεχίζουμε να διανύουμε μια περίοδο περισυλλογής. Και ας δούμε τι συμβαίνει. Όμως, πρόσθεσε, οι καλές του υπηρεσίες παραμένουν διαθέσιμες».

Στο ερώτημα αν τα Ηνωμένα Έθνη βλέπουν κάποια προοπτική, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η διαδικασία όπου συμμετείχαν με τον Γενικό Γραμματέα στην Ελβετία, δεν τέλειωσε με τρόπο που όλοι θα ήθελαν, ο οποίος ήταν να βρεθεί λύση. «Είμαστε σε μια περίοδο περισυλλογής και περιμένουμε να δούμε τι αποφασίζουν τα μέρη». Ο κ. Ντουζαρίκ δήλωσε άγνοια για την επιστολή που απέστειλαν στον ΓΓ Κύπριοι ευρωβουλευτές επικρίνοντας τον ρόλο του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

«Ο Γενικός Γραμματέας ήταν πολύ ευγνώμων και υποστηρικτικός για τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Άιντε. Ο ρόλος του ήταν ως Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα να βοηθήσει στις συνομιλίες. Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν να τις καθοδηγήσουν. Ήταν υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά για το τι έχει λεχθεί ή όχι εντός των συνομιλιών δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Άλλα πράγματα θέλει ο Ερτουγρούλογλου

Στα κατεχόμενα ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως ήρθε η ώρα να γίνει αναφορά σε νέα πράγματα, αναφέροντας πως οι συνομιλίες για μια ομοσπονδία και οι παράμετροι για μια τέτοια λύση έχουν εξαντληθεί. «Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σε αναμονή και όταν έρθει η μέρα θα ξεκινήσει και πάλι». Ο «υπουργός εξωτερικών» σε γραπτή του δήλωση αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου του ΡΤΚ και του γ.γ. του ΑΚΕΛ που έγιναν μετά τη συνάντηση των δύο κομμάτων και για τις οποίες εξέφρασε σκεπτικισμό.

Αναφερόμενος στη δήλωση (του Τουφάν Ερχιουρμάν) ότι η μόνη εφικτή λύση είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι στο Κραν Μοντάνα δεν κατέρρευσε μόνο η Διάσκεψη, αλλά και οι διεργασίες για μιαν ομοσπονδιακή λύση που διεξάγονται εδώ και 50 χρόνια στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε δε ότι αυτή η πραγματικότητα έχει λεχθεί και από τον Τ/κ ηγέτη, είναι επίσημη θέση της «κυβέρνησης» και έχει συζητηθεί με την Τουρκία που είχε καθ’ όλα εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη. Όλοι ξέρουν τις «πραγματικότητες» στην Κύπρο, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας την τ/κ θέση ότι είναι οι Ε/κ που σφετερίστηκαν με τα όπλα μονομερώς την κοινή δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και κατήργησαν την έννοια της συμβίωσης των δύο «λαών» κάτω
από μια δομή.

Ενώ η κατάσταση είναι έτσι, η θέση να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για μια λύση νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού σημαίνει ότι θα διατηρείται επ’ άπειρον η διαδικασία που δοκιμάστηκε εδώ και 50 χρόνια και δεν έδωσε καρπούς, πρόσθεσε, λέγοντας ότι σε αυτό το διάστημα η τ/κ πλευρά έκανε περισσότερα από όσα της αναλογούσαν για τη λύση. «Από δω και πέρα θα ληφθούν αποφάσεις μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία. Πλέον ήρθε η ώρα να συζητηθούν νέα πράγματα».

Το αίτημα της ε/κ πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ αποσκοπεί σε παιχνίδι με τον χρόνο, να διατηρήσουν ομήρους τους Τ/κ σε μια διαδικασία που αποδείχθηκε αποτυχημένη και να συνεχίσουν αυτοί τον δρόμο τους ως κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο Ερτουγρούλογλου.