Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για εκλογική συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είχε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας. Αναφέρεται στο πλαίσιο της συνεργασίας και το πώς θα στελεχωθεί το κοινό ψηφοδέλτιο χωρίς να αποτελεί ένα συνασπισμό κομμάτων.

Την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι οι υποψήφιοι θα είναι υποψήφιοι της Συμμαχίας Πολιτών και εάν εκλεγούν θα είναι βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών. Απαντά στο κατά πόσο θα είναι ο ίδιος υποψήφιος ή όχι και εάν υπάρχει κάποιος σχετικός όρος στη συμφωνία, καθώς επίσης και για τις σχέσεις του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Σχολιάζει επίσης τις πληροφορίες  για «βόλεμα» του από τον Αναστασιάδη καθώς επίσης και για την προοπτική συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου.

– Έντονη η φημολογία για συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με την ΕΔΕΚ. Πού βρίσκονται οι διεργασίες και πόσο ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες;

– Πέραν από την όποια φιλολογία ή αλήθεια είναι ότι έχουμε μια απόφαση της Γραμματείας της Συμμαχίας Πολιτών να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της ΕΔΕΚ και πριν δύο μέρες είχα και την πρώτη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο. Κατά την άποψη της Γραμματείας, υπάρχουν θετικές προϋποθέσεις δεδομένου ότι έχουμε κοινές θέσεις στο Κυπριακό και συγκλίνουσες θέσεις στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Εκτιμώ ότι μία συνεργασία που στηρίζεται σε κοινές θέσεις και στον αλληλοσεβασμό μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα.

– Ποιο ακριβώς θα είναι αυτό το πλαίσιο συνεργασίας; Θα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων ή θα είναι συνεργασία σε μια άλλη βάση;

– Αντικειμενικά δεν μπορεί να είναι συνασπισμός κομμάτων διότι με την υφιστάμενη νομοθεσία ένας συνασπισμός κομμάτων χρειάζεται να λάβει ποσοστό 10% για να πετύχει είσοδο στη Βουλή. Άρα απλά θα δυσκολέψει την όλη μας προσπάθεια. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε στην πορεία, τις επόμενες μέρες. Θέλουμε να ακούσουμε τις σκέψεις της ΕΔΕΚ. Ενδεχόμενα να είναι ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ στο οποίο πέραν από τη συμβολή της Συμμαχίας Πολιτών, να υπάρξει συμμετοχή κι άλλων δυνάμεων ή οργανωμένων συνόλων. Ενδεχομένως να έχουν επεξεργαστεί κάποιο άλλο μοντέλο. Θα τα δούμε αυτά με ανοικτό πνεύμα. Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών από ιδρύσεως μας είχαμε τη σταθερή θέση ότι ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να συνενωθεί και να προχωρήσει σε ένα είδος συνασπισμού διαφορετικά όσο παραμένει κατακερματισμένος θα είναι ένα εξάρτημα των δύο μεγάλων κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και δεν θα μπορεί θα μπορεί να διαδραματίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο πλέον.

– Η Συμμαχία Πολιτών πώς διασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας της μέσα από αυτή τη συνεργασία;

– Εννοείτε στην περίπτωση που στελέχη της Συμμαχίας Πολιτών συμμετέχουν σε ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ; Αν αυτό το μοντέλο επιλεγεί και κάποια στελέχη μας εκλεγούν, θα είναι βουλευτές της Συμμαχίας Πολιτών.

– Θα αποχωρήσουν δηλαδή;

– Δεν μπαίνει θέμα να αποχωρήσουν γιατί δεν θα γίνουν μέλη της ΕΔΕΚ για να είναι στο  ψηφοδέλτιο. Όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν. Γι’ αυτό ορίσαμε ομάδες εργασίας από τα δύο κινήματα για να επεξεργαστούν τους διάφορους εναλλακτικούς τρόπους εργασίας. 

– Αντιλαμβάνομαι από τα όσα αναφέρεται ότι οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει. Να θεωρήσουμε δεδομένη τη συμφωνία ή υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες προς συζήτηση;

– Από την συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο την περασμένη Παρασκευή, διαφάνηκε να υπάρχει η διάθεση και η συναντίληψη σε κάποια βασικά ζητήματα για ένα εποικοδομητικό και ελπίζω καρποφόρο διάλογο. Αν αυτός ο διάλογος φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα με συγκεκριμένη φόρμουλα συμπόρευσης, τότε θα συγκληθεί η Ανώτατη Σύγκλητος για να ενημερωθεί και να πάρει την τελική απόφαση. Το ίδιο ισχύει αντιλαμβάνομαι και στην περίπτωση της ΕΔΕΚ. Δεν έχει απομείνει και πολύς χρόνος. Ουσιαστικά εμείς σε κάποιες επαρχίες έχουμε κλείσει τα ψηφοδέλτια μας, άρα επείγει να ληφθούν τελικές αποφάσεις σε σύντομο χρόνο διότι κάποιοι άνθρωποι έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για την υποψηφιότητα τους. Το ίδιο ισχύει φαντάζομαι και από πλευράς ΕΔΕΚ.

– Έχει καθοριστεί και κάποιο ποσοστό συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών στο ψηφοδέλτιο;

– Αυτά είναι που θα συζητήσουν οι ομάδες εργασίας. Θεωρώ ότι εκείνο που πρέπει να πρυτανεύσει είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν ανά επαρχία με τους καλύτερους υποψήφιους που θα προσφέρουν δυναμική για να δημιουργηθούν συνθήκες μια τέτοια συνεργασία να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με όσο γίνεται περισσότερες έδρες. Αυτό πιστεύω πρέπει να είναι το κριτήριο.

– Ανεξαρτήτως της πορείας προς τις βουλευτικές, είναι γεγονός ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν είναι η ίδια που ξεκίνησε το 2014 και ούτε αυτή πού ήταν το 2016. Στην πορεία του χρόνου, υπήρξε μία αποδόμηση της. Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη πιστεύετε;

– Διάφοροι παράγοντες πιστεύω. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν προσωπικές φιλοδοξίες, σε κάποιες άλλες ήταν πολιτικές διαφωνίες, άλλοτε σοβαρές και άλλοτε μη σοβαρές. Δεν ήταν όλες οι αποχωρήσεις για τον ίδιο λόγο. Όσοι ήταν να φύγουν, έφυγαν. Η Συμμαχία Πολιτών βρίσκεται σήμερα στη θέση που βρίσκονται τα πλείστα κόμματα του ενδιάμεσου. Βλέπουμε τη διάσπαση του ΔΗΚΟ, διαρροές και μετακινήσεις από ένα κόμμα σε άλλο και αστειευόμενος λέω ότι γίνονται περισσότερες μεταγραφές στα κόμματα απ’ ο,τι στο ποδόσφαιρο. Αυτό βέβαια δεν προσφέρει την καλύτερη εικόνα για τα κόμματα, ούτε για τα πολιτικά πρόσωπα.

Εκτός και εάν κάποιος φεύγει για ένα πολύ σοβαρό λόγο διαφωνίας, είτε είναι το Κυπριακό, είτε για μία πολύ σοβαρή απόφαση. Θεωρώ ότι το 3,6% δεν είναι ανέφικτος στόχος με πλήρες ψηφοδέλτιο. Για κανένα κόμμα και όχι μόνο για τη Συμμαχία Πολιτών. Εκείνο όμως που εμένα ενδιαφέρει είναι να πετύχουμε αυτό που προσπαθήσαμε δύο φορές ως Συμμαχία Πολιτών και δεν το πετύχαμε. Την πρώτη φορά το 2015 που πλησιάσαμε πάρα πολύ στο να δημιουργηθεί πραγματικά ένας συνασπισμός του ενδιάμεσου χώρου με προοπτική ακόμα και συνένωσης του. Είναι με αυτή την λογική που ανταποκρινόμαστε και θετικά στην πρόταση της ΕΔΕΚ. Τότε λίγο έλειψε να το πετύχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα εάν επιτύχουμε με αυτή τη συνεργασία, δεν θα είναι μόνο εκλογική, αλλά θα υπάρχει και συνέχεια για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ισχυρού μετώπου με κοινές θέσεις στο κυπριακό πρόβλημα.

– Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος σε αυτή την πορεία του ενδιάμεσου και βλέπουμε αυτά τα φαινόμενα κατακερματισμού των κομμάτων του; Αλλά και πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι το 2016 καταγράφηκε μία δυναμική διαφόρων κομμάτων που είχαν δημιουργηθεί και πέτυχαν είσοδο στη Βουλή, αλλά στην πορεία του χρόνου έχουν αποδυναμωθεί;

– Δεν ξέρω πόσο πραγματικά έχουν αποδυναμωθεί. Οι εκλογές κρύβουν πάντα εκπλήξεις και κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι διαφορετική διότι είναι διαφορετικές οι κοινωνικές συνθήκες. Φέτος για παράδειγμα, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι λόγω κορωνοϊού, αλλά και των πολλών σκανδάλων, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της τάσης για ισοπέδωση και τη άποψης ότι όλοι είναι το ίδιο, φοβάμαι ότι θα δούμε σημαντική αύξηση της αποχής. Η αποχή ευνοεί τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία έχουν τους μηχανισμούς, έστω και εάν χάσουν ψήφους, να πάρουν το μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων τους μέσω των μηχανισμών τους, για να ψηφίσουν. Μια αποχή του 40% ή και περισσότερο θα πλήξει όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μηδενός εξαιρουμένου. Αυτό είναι ένα δεδομένα που κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη τη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου.

– Επιστρέφουμε όμως ξανά στο ερώτημα γιατί δεν κατάφερε ο ενδιάμεσος χώρος να αποτελέσει την εναλλακτική;

– Η τελευταία προσπάθεια που έγινε για συνεργασία ή και συνένωση του ενδιάμεσου χώρου ήταν μετά τις εκλογές του 2008 και η οποία έγινε μεταξύ του Τάσσου Παπαδόπουλου και του Βάσου Λυσσαρίδη. Έγινε μία συνάντηση σπίτι μου και υπήρξε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια. Συμφωνήθηκε και ένα σχήμα, αλλά τελικά ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος εισήχθηκε στο νοσοκομείο λόγω της ασθένειας του και η προσπάθεια δεν είχε καμία συνέχεια. Υπήρχαν και οι ισχυρές προσωπικότητες στο χώρο με διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια ζητήματα που δεν διευκόλυναν τα πράγματα, αλλά νομίζω αυτοί οι δύο ιστορικοί ηγέτες του ενδιάμεσου χώρου, είχαν δει την ανάγκη για συνένωση των δυνάμεων του χώρου του Κέντρου.

Δεν σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις του ενδιάμεσου έχουν ταύτιση θέσεων. Για παράδειγμα με το ΔΗΚΟ έχουμε μεγάλες διαφωνίες όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Ακόμα και στο Κυπριακό έχουμε διαφωνίες. Για εμάς δεν υπάρχει ΔΔΟ με σωστό περιεχόμενο. Εκ φύσεως της είναι διχοτομική και θεωρούμε ότι μετά το 2004 δεν νομιμοποιείται κανένας από εμάς να δίνει δικό του περιεχόμενο στη ΔΔΟ. Μετά το σχέδιο Ανάν, έχουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο και επί αυτού του περιεχομένου γίνονται οι συνομιλίες. Ακόμα και στο Κραν Μοντανά. Άρα και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που δεν διευκόλυνε διαχρονικά τη συνένωση των δυνάμεων του Κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ