Είναι έντονα επικριτικός για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τη διαχείριση του Κυπριακού. Τον στηλιτεύει ότι προβεί σε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να πάρει κάποιο αντάλλαγμα. Κακίζει την κυβέρνηση ότι τα τελευταία χρόνια άφηνε να εξελίσσονται σειρά γεγονότων που υποβάθμιζαν την υπόστασή της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αναβάθμιζαν το ψευδοκράτος.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει πως η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια κάκιστη συνθηκολόγηση. Επιμένει στην ανάγκη για υιοθέτηση νέας στρατηγικής. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ στέκεται στην ανάγκη για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Αμμοχώστου, το οποίο αξιολογεί ως πολύ σοβαρό, και στην ανάγκη για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ.
-Tο είπε και το έκανε ο Ερντογάν. Ένα ακόμη βήμα δημιουργίας τετελεσμένων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Και τώρα ποια μπορεί να είναι η αντίδραση από τη δική μας πλευρά όταν η ΕΕ χάιδεψε τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγες μέρες και τα Ηνωμένα Έθνη μιλούν απλώς για απαράδεκτες ενέργειες;
-Κατ’ αρχάς, να αναγνωρίσουμε, ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη, δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Το λέω αυτό διότι ακούγονται φωνές υποβάθμισης του προβλήματος, που κάνουν λόγο για «απλώς μια παραλία» ή «απλώς ένα δρόμο» που άνοιξε. Δεν είναι έτσι, δυστυχώς. Η Τουρκία θα προχωρήσει βήμα-βήμα και εκτιμούμε ότι θα κηρύξει την περιοχή – όσο μικρή και αν είναι – σε οικιστική ζώνη, θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, ακολούθως θα τους απορρίψει, λέγοντάς τους ότι αυτές ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ και τελικά θα προχωρήσει σε εποικισμό. Επομένως, οφείλουμε να αντιδράσουμε και να δράσουμε. Προς δυο κατευθύνεις: Πρώτον, με την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και, δεύτερον, με την διεκδίκηση αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «χάιδεψε» πριν λίγες μέρες την Τουρκία. Ε λοιπόν, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά πως όσο η Τουρκία χαϊδεύεται, τόσο χειρότερη γίνεται. Έχουμε δηλαδή πρόσθετο λόγο και επιχείρημα για διεκδίκηση αυστηρών κυρώσεων. Όχι μόνο ως τιμωρητικό μέτρο για όσα πράττει η Τουρκία, αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης μας και αποτροπής μελλοντικών αρνητικών εξελίξεων.
-Το σόου με Ερντογάν και Τατάρ προκαλεί σεισμικές αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Τι μπορεί να σημαίνει η επικράτηση του εκλεκτού της Αγκυρας Τατάρ και τι του Μουσταφά Ακιντζί;
-Η πολιτική σημασία των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα είναι η καταγραφή της άποψης της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων. Για την Τουρκία, μικρή σημασία έχει αυτή η άποψη και αυτό, δυστυχώς, ισχύει και επιβεβαιώνεται διαχρονικά. Όμως, έχει σημασία να δούμε ποια είναι η διάθεση των Τουρκοκυπρίων (και των εποίκων) απέναντι στα διλήμματα που θέτουν οι λεγόμενοι υποψήφιοι, με τα λόγια ή τη στάση τους. Στο βαθμό πάντα, που οι επιλογές τους καθορίζονται από το Κυπριακό, το οποίο όμως δεν είναι το μόνο κριτήριο επιλογής. Όπως και να ‘χει, εμείς επαναλαμβάνουμε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν είναι ορθό, ούτε δίκαιο, να θέλουν να έχουν τα καλά και των δύο «κόσμων». Δεν είναι δηλαδή ούτε ορθό, ούτε δίκαιο, από τη μια να θέλουν την ομπρέλα της Τουρκίας όποτε απαιτούν κάτι εις βάρος των Ελληνοκυπρίων και από την άλλη να θέλουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιατρική περίθαλψη και υπηρεσίες στις ελεύθερες περιοχές, ή ελευθερία διακίνησης, διαμονής και εργασίας σε 27 χώρες της Ευρώπης με το κυπριακό διαβατήριο.
– Υπό ποίες συνθήκες θα βλέπατε εσείς επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές που θέτει το ΔΗΚΟ;
-Οι κόκκινες γραμμές του ΔΗΚΟ έχουν καταπατηθεί προ πολλού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από το 2014 με αποκορύφωμα το Κραν Μοντάνα, πριν από τρία και πλέον χρόνια, όταν η ελληνοκυπριακή κοινότητα έκανε, δυστυχώς όλες τις πιθανές υποχωρήσεις που μπορούσε να κάνει στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Και καθώς επιδιώκεται αυτό το διάστημα μια επανέναρξη κάποιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι, με βάση τα τεκταινόμενα στο Κραν Μοντάνα, αλλά και με βάση όσα καταγράφονται στην Έκθεση Γκουτέρες του Σεπτεμβρίου του 2017, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχτεί την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο και την αριθμητική ισότητα στους σημαντικότερους θεσμούς, την παραχώρηση στους παράνομους χρήστες του πρώτου λόγου στις περιουσίες των προσφύγων, την παραμονή όλων των εποίκων και την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών (εργατών και φοιτητών) στην Κύπρο. Και το μόνο που έμεινε «ανοικτό» είναι το θέμα της ασφάλειας, με την αποχώρηση των στρατευμάτων να παραπέμπεται στους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου και το θέμα των εγγυήσεων, στο οποίο καταγράφεται η ανάγκη μιας νέας μορφής εγγυήσεων χωρίς το «μη βιώσιμο», όπως το χαρακτήρισε, μονομερές δικαίωμα επέμβασης. Άρα λοιπόν, σε τέτοιες ιδιάζουσες συνθήκες, όπως χαρακτηρίσατε εύστοχα, με την Τουρκία επιθετική και προκλητική όσο ποτέ, είναι προφανές ότι αυτό που θα επιχειρηθεί από κάποιους είναι να πιεστεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα για υποχωρήσεις και στο θέμα της ασφάλειας και στο θέμα των εγγυήσεων. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που εμείς επιμένουμε ότι η πορεία που ακολουθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση της ΔΗΣΥ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο ίδιο αδιέξοδο, ή ακόμα χειρότερα, σε μια κάκιστη συνθηκολόγηση.
-Σε αυτή τη φάση τι συγκεκριμένα πρέπει να κάνει η δική μας πλευρά για να μην βρεθεί και κατηγορούμενη ότι βάζει όρους και προϋποθέσεις στη συνέχιση του διαλόγου;
-Η αλήθεια είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί στην περιδίνηση της αποτυχημένης πολιτικής που ο ίδιος εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια. Έκανε όλες τις υποχωρήσεις που θα μπορούσε κανείς να κάνει στις εσωτερικές πτυχές και δεν πήρε κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, άλυτο, η Τουρκία συνεχίζει αλώβητη τις παραβιάσεις στην ξηρά και στη θάλασσα και, ωσάν όλα αυτά να μην είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, φτάνουμε στο σημείο να κινδυνεύει η ελληνοκυπριακή πλευρά να βρεθεί κατηγορούμενη ότι βάζει όρους και προϋποθέσεις. Το πρώτο, λοιπόν, που πρέπει να γίνει είναι να αναγνωρίσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι όλες οι εκτιμήσεις της και όλες οι ενέργειες της σε διπλωματικό επίπεδο, απέτυχαν. Εμείς επαναλαμβάνουμε φορτικά, από το 2017 όταν αποδείχτηκε η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής, πως χρειάζεται μια νέα στρατηγική, συνολική και συλλογική, για ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολιτικά, διπλωματικά, αμυντικά και για διεκδίκηση πρόκλησης πολιτικού κόστους στην Τουρκία. Το να μην γίνεται τίποτε ουσιαστικό και μεθοδευμένο για τρία ολόκληρα χρόνια, πέραν σπασμωδικών και βαρύγδουπων δηλώσεων, όπως αυτές που ακούσαμε την περασμένη βδομάδα, αποδείχτηκε εντελώς αναποτελεσματικό. Επαναλαμβάνουμε, επομένως, την έκκληση μας για συνολική και συλλογική συζήτηση της πρότασής μας για νέα στρατηγική, μαζί με τις προτάσεις και των άλλων κομμάτων, ώστε σε συνθήκες ενότητας και καλής πίστης να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό.
-Η αναφορά του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε βόρεια Κύπρο, σάς λέγει κάτι και τι;
-Όλα αυτά είναι απότοκο της αποτυχημένης εξωτερικής και διπλωματικής πολιτικής όσων κυβερνούν τα τελευταία χρόνια. Θέλω να σας θυμίσω, πως όταν εμείς ως ΔΗΚΟ και εγώ προσωπικά, αναδεικνύαμε τέτοιες ύποπτες αναφορές σε ανακοινώσεις, ή άλλα κείμενα, διεθνών φορέων ή αξιωματούχων, εισπράτταμε την ειρωνεία και των χλευασμό των κυβερνώντων που μας κατηγορούσαν για «νομικισμό» και για «θεωρίες συνωμοσίας». Τώρα που όλα αυτά έγιναν συνήθης πρακτική, καταλαβαίνουν όλοι το μέγεθος του προβλήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, σε θέματα κρατικής υπόστασης και κρατικής οντότητας, κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Πάντα και παντού. Εδώ μεγάλες χώρες και υπερδυνάμεις με αδιαμφισβήτητη ισχύ και ρόλο, ακριβολογούν και «κυνηγούν» μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αντίθετα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα τελευταία χρόνια, άφηνε να εξελίσσονται σειρά γεγονότων και κειμένων που υποβάθμιζαν εμμέσως ή ευθέως την υπόστασή της, αναβαθμίζοντας παράλληλα το ψευδοκράτος, στον βωμό ενός δήθεν «καλού κλίματος». Και έτσι φτάσαμε να ακούμε δύο κορυφαίους αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ε.Ε. να μιλούν με αυτό τον τρόπο.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ
-Τι ανάγνωση κάνατε για την αποχώρηση του Γιαβούζ από τις κυπριακές θάλασσες αλλά με προώθηση κινήσεων στην Αμμόχωστο;
-Μα ήδη το αρμόδιο τουρκικό υπουργείο έκανε λόγο για κίνηση συντήρησης, ενώ, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros. Άρα λοιπόν, η τουρκική προκλητικότητα δεν προσδιορίζεται μόνο στην απόφαση για εποικισμό της κατεχόμενης περίκλειστης Αμμοχώστου αλλά προσδιορίζεται και στην ΑΟΖ, όπως συμβαίνει, σχεδόν συνέχεια, τα τελευταία έξι χρόνια. Η Τουρκία κάνει αυτό που θέλει, για όσο καιρό παραμένει ανενόχλητη και αλώβητη. Μπορεί αυτή η πρακτική να διανθίζεται με μικρές κινήσεις δήθεν «καλής θέλησης», όπως η συντήρηση του Γιαβούζ, η ουσία όμως είναι ότι η Τουρκία δρα και δημιουργεί διαρκώς τετελεσμένα χωρίς να την απασχολεί το διεθνές δίκαιο ή η νομιμότητα, για όσο καιρό δεν πληρώνει οποιοδήποτε κόστος για αυτή της την στάση.
Σημασία έχει να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν Τ/κ και έποικοι
-Σήμερα στα κατεχόμενα διεξάγεται μια αναμέτρηση για την ανάδειξη του ηγετών των τ/κ, μια μάχη που θεωρείται ως μάχη μεταξύ Ερντογάν-Ακιντζί. Προφανώς το αποτέλεσμα και έχει σημασία για τη συνέχεια και όσα έπονται στο Κυπριακό.
– Το αποτέλεσμα των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα έχει πολιτική σημασία, κυρίως ως προς την καταγραφή του τι θέλουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία περιμένει το αποτέλεσμα των παράνομων «εκλογών» για να διαμορφώσει την πολιτική και τη στάση της. Προφανώς, όσο πιο κοντά στους δικούς της σχεδιασμούς είναι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος ηγέτης, τόσο πιο εύκολο θα είναι για αυτήν να κινηθεί, όμως, σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία επιβάλλει στους Τουρκοκύπριους αυτό που θέλει. Όμως, επαναλαμβάνω, έχει σημασία να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι εν έτει 2020 και ένα καλός τρόπος να το διαπιστώσουμε αυτό είναι η επιλογή που θα κάνουν στις παράνομες «εκλογές».
«Aναστασιάδης-ΥΠΕΞ έπληξαν την αξιοπιστία τους στις Βρυξέλλες»
-Η διαχείριση του κεφαλαίου Τουρκία εντός της ΕΕ αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Κατανοητή η κριτική σας αλλά το ζητούμενο είναι η διαχείριση. Τι θα κάνατε διαφορετικά; Και πως κινηθήκατε ως κόμμα στην πολιτική ομάδα στην οποία ανήκετε στην Ευρωβουλή αλλά και στους εταίρους προκειμένου να διαμορφώσετε λόμπι στήριξης των θέσεων της Κύπρου;
-Αν ήμασταν κυβέρνηση, θα διεκδικούσαμε από την πρώτη στιγμή κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δηλαδή κυρώσεις από το 2014 όταν άρχισε η παράνομη δράση του Barbaros. Και χαίρομαι για την ερώτησή σας, γιατί ακριβώς μου δίνετε την ευκαιρία να θυμίσω, ότι οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ άρχισαν από το 2014, όμως η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έκανε απολύτως τίποτε. Για 5 ολόκληρα χρόνια, με το Barbaros να μπαινοβγαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στο βωμό ενός δήθεν «καλού κλίματος», έπινε καφέ και ζιβανία με τον κ. Ακιντζί το 2015, εμφανιζόταν μαζί του χέρι-χέρι στο Νταβός, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις το 2016 ότι «φτάνουμε σε λύση αμέσως μετά τις εκλογές», πίστωνε σε συνεντεύξεις του τον κ. Ερντογάν με καλή πρόθεση, επαναλάμβανε το 2017 ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για λύση» και διαφήμιζε, το 2018, ότι «μόνο ο ίδιος μπορεί να το λύσει». Δεν γνωρίζω αν όλα αυτά βασίζονταν σε ψευδαισθήσεις ή σε εντελώς λανθασμένη στρατηγική ανάλυση. Γνωρίζω όμως, ότι είτε στη μια, είτε στην άλλη περίπτωση έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αφέθηκε, λοιπόν, η Τουρκία ανενόχλητη και φτάσαμε στο 2019 προκειμένου να δεηθεί η κυβέρνηση να ζητήσει κάποιου είδους κυρώσεις. Ακόμα και τότε όμως, το έπραξε αποσπασματικά και σπασμωδικά, αφού τις ίδιες μέρες που ζητούσε για πρώτη φορά κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ανακοίνωνε ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία, με βάση τους τουρκικούς όρους. Το βέβαιο είναι πως εμείς θα ακολουθούσαμε μια συνεπή πολιτική, χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς αντιφάσεις και με προσήλωση στην ουσία και όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Από κει και πέρα, ως κόμμα της αντιπολίτευσης, που είμαστε προς το παρόν, εργαζόμαστε σκληρά εντός της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στην οποία ανήκουμε, μέσω του Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, Κώστα Μαυρίδη, σε συνεργασία και με τον κ. Παπαδάκη, προκειμένου να κερδίζουμε στήριξη σε ένα πολύ δύσκολο πολιτικό περιβάλλον. Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτές τις προσπάθειες στο εξωτερικό είναι η συνέπεια λόγων και θέσεων. Γι’ αυτό και επικρίνουμε έντονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών για την πρόσφατη αποτυχία στις Βρυξέλλες: Οι ίδιοι έβαλαν ψηλά τον πήχη, οι ίδιοι καλλιέργησαν προσδοκίες με βαρύγδουπες δηλώσεις και ακόμα πιο βαρύγδουπες διαρροές και τελικά δεν κατάφεραν απολύτως τίποτε, έπληξαν την αξιοπιστία τους στα μάτια των Ευρωπαίων και απογοήτευσαν τον κόσμο.
-Πως αξιολογείτε την συνολική στάση Ερντογάν και τις μεθοδεύσεις του σε ότι αφορά την ανατολική Μεσόγειο όπου διεκδικεί ρόλο δερβέναγα και πώς κρίνετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί;
-Άκρως επικίνδυνη. Και άκρως ενδεικτική των γενικών προθέσεών του. Ο κ. Ερντογάν είναι πλέον ο πιο επικίνδυνος πολιτικός ηγέτης, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Επιχειρεί να αναθεωρήσει προς όφελος του επεκτατισμού της Τουρκίας όλες τις συμφωνίες και όλα όσα ίσχυαν τα τελευταία 100 χρόνια. Έχει καταστήσει την Τουρκία κράτος – πειρατή. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε αυτό όλοι και όσο πιο γρήγορα πείσουμε για αυτόν τον κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη, τόσο το καλύτερο για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχή. Γι’ αυτό και προτείνουμε, στηρίζουμε, ενθαρρύνουμε κάθε διμερή ή πολυμερή συμμαχία χωρών της περιοχής, για άμυνα απέναντι στην τουρκική επεκτατική πολιτική. Και θυμίζουμε για πολλοστή φορά: Δεν είναι το Κυπριακό η αιτία της συμπεριφοράς της Τουρκίας• είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας η αιτία ύπαρξης του Κυπριακού. Άρα, αυτή τη συμπεριφορά πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε, προκειμένου να πετύχουμε μια σωστή λύση.
«Θα διαψευστούν οι αποστάτες και οι πάτρονες τους»
-Να πάμε και στα των βουλευτικών αφού ήδη βρισκόμαστε σε περίοδο κομματικών ζυμώσεων. Κατέρχεστε στις κάλπες έχοντας στα πλευρά σας δύο ομάδες που αποσχίστηκαν από το ΔΗΚΟ που παρουσιάζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για την παρουσία τους στη Βουλή. Αισθάνεστε την ανάσα τους;
-Στο ΔΗΚΟ αισθανόμαστε μόνο την ανάσα και τον παλμό των χιλιάδων αγνών ΔΗΚΟικών, που βλέπουν τις απέλπιδες προσπάθειες της εξουσίας και των αποστατών να βλάψουν το Κόμμα μας και που δηλώνουν καθημερινά πεισμωμένοι και αποφασισμένοι να το προστατεύσουν, να το υπερασπιστούν και να το ενισχύσουν. Και είμαι σίγουρος, ότι με τη σκληρή δουλειά και τον ζήλο του κόσμου του ΔΗΚΟ, θα διαψευστούν, τόσο οι αποστάτες και οι διασπαστές, όσο και όσοι τους πατρονάρουν.
-Ποιο είναι το στοίχημα του ΔΗΚΟ; Ποιο ποσοστό θα ήταν επιτυχία για εσάς; Ετοιμάζετε κάποια έκπληξη σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο;
-Στοίχημά μας είναι η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής και παρουσίας του ΔΗΚΟ εντός της επόμενης Βουλής και στόχος μας είναι κάθε ποσοστό που εξασφαλίζει αυτή την επιρροή και παρουσία. Ετοιμάζουμε ένα ισχυρό, ανταγωνιστικό, πολυσυλλεκτικό και αντιπροσωπευτικό – από κάθε άποψη – ψηφοδέλτιο που θα εκπλήξει αυτούς που περιμένουν κάτι λιγότερο.
-Έχετε κάποιο σχόλιο σε ότι αφορά τη φήμη περί καθόδου στις προεδρικές του Μάρκου Κυπριανού ως κοινού υποψηφίου ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, που αποδίδεται στο κόμμα σας; Μπορεί να είναι η αντιπρόταση στη θέση ΑΚΕΛ να μην κατέβουν οι ηγέτες των δύο κομμάτων και να στηθεί μέτωπο με άλλο κοινό υποψήφιο; Κι εσείς να πάτε για προεδρία της Βουλής…
-Το μόνο σχόλιό μου που κάνω πάντα τα τελευταία δύο χρόνια, για τέτοιους είδους φήμες είναι: Δεν μας απασχολούν οι προεδρικές εκλογές του 2023 και αφοσιωνόμαστε και εργαζόμαστε για τις βουλευτικές εκλογές, που θα γίνουν σε μερικούς μήνες. Και είναι πρόκληση να μιλάμε για προεδρικές εκλογές, 30 ολόκληρους μήνες πριν την ώρα τους, σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού και αγωνία για το μέλλον της πατρίδας μας υπό τις απειλές της Τουρκίας.
-Συνεχίζεται η μουρμούρα ότι «προωθούνται» οι συνεργάτες σας για εκλογή σε βάρος άλλων στελεχών, τι απαντάτε;
-Συνεργάτες μου είναι όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΔΗΚΟ. Στελέχη που αγαπούν το Κόμμα και τον κόσμο του, άνθρωποι που θα δίνουν το παρόν τους στις καθημερινές δράσεις του Κόμματος, συναγωνίστριες και συναγωνιστές που ετοιμάζονται για την μάχη των βουλευτικών εκλογών, είτε ως υποψήφιοι, είτε ως στελέχη των εκλογικών επιτελείων, πάντα μέσα στην κοινωνία. Μουρμούρα ακούγεται μόνο από τους υπονομευτές, οι οποίοι ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων, προτάσεων ή προοπτικής, καταφεύγουν σε κουτσομπολιά για να περάσουν την ώρα τους.