Δημοτικό σύμβουλο δήμου της μείζονος Λευκωσίας καταγγέλλει εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, για ενοικίαση οικοδομής η οποία μερικούς μήνες αργότερα κηρύχθηκε ως επικίνδυνη, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούσε να νοικιάζεται σε οικογένειες αλλοδαπών, οι οποίοι δεν γνώριζαν τον βαθμό επικινδυνότητας.

Η οικοδομή, η οποία βρίσκεται στην ενορία Τρυκούπη, έπρεπε, με βάση το ενοικιαστήριο συμβόλαιο, να συντηρηθεί προτού νοικιαστεί και το κόστος το οποίο θα αναλάμβανε η ενοικιάστρια εταιρεία εκτιμήθηκε στις €70.000. Ωστόσο, οι εργασίες δεν εκτελέστηκαν, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, έθετε σε κίνδυνο τις οικογένειες στις οποίες η ενοικιάστρια εταιρεία υπενοικίασε την οικοδομή που αποτελείται από πέντε διαμερίσματα.

Με επιστολή της, η ιδιοκτήτρια εταιρεία ενημέρωσε σχετικά τη Βουλή των αντιπροσώπων, τον Δήμο Λευκωσίας (στα όρια του οποίου βρίσκεται η οικοδομή) ενώ ενημερώθηκε και η Αστυνομία, καθώς και το υπουργείο Εργασίας. Η ενημέρωση έγινε ύστερα από την προβολή του θέματος από τηλεοπτικό σταθμό και σε σχετική επιστολή κατονομάζεται και ο δημοτικός σύμβουλος ο οποίος υπέγραψε το συμβόλαιο ενοικίασης εκ μέρους της ενοικιάστριας εταιρείας.

Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, ο ενοικιαστής δήλωσε πως σκοπός της ενοικίασης ήταν η στέγαση φοιτητών συγκεκριμένων κολλεγίων.

Στην επιστολή της ιδιοκτήτριας εταιρείας επισυνάπτεται και το ενοικιαστήριο συμβόλαιο, με βάση το οποίο «η ενοικιάστρια εταιρεία όφειλε να προβεί στις απαραίτητες εργασίες για να καταστεί το κτήριο (τα 5 διαμερίσματα) καθ’ όλα κατάλληλο για στέγαση φοιτητών ως ήταν ο σκοπός της Συμφωνίας».

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία υποστηρίζει, πως η ενοικιάστρια εταιρεία παραβίασε τη συμφωνία ενοικίασης μη καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ενοίκια και μη εξασφαλίζοντας άδεια υπενοικίασης από την Ιδιοκτήτρια εταιρεία ως όφειλε. Αναφέρει επίσης, πως λόγω των πιο πάνω αλλά και του γεγονότος πως δεν εκτελέστηκαν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε το κτήριο να καταστεί κατάλληλο για οικιστική χρήση, τον Αύγουστο του 2019, και αφού αντελήφθη τον μεγάλο αριθμό ατόμων (ενήλικων και παιδιών) που διέμεναν παράνομα σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες, επικοινώνησε επανειλημμένα με εκπρόσωπο της ενοικιάστριας εταιρείας, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε μεν ότι οι (παράνομα) διαμένοντες εκεί είναι αιτητές πολιτικού ασύλου και όχι φοιτητές, και διαβεβαίωνε ότι θα προβεί σε ενέργειες για την μετακίνηση τους.

Τον Οκτώβριο 2019 και αφού η ενοικιάστρια εταιρεία φέρεται να αθέτησε επανειλημμένα τις προφορικές της διαβεβαιώσεις (για μετακίνηση των διαμενόντων) η Ιδιοκτήτρια εταιρεία προέβη σε καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού και στον Δήμο Λευκωσίας.

Ως αποτέλεσμα αυτών των καταγγελιών, στις 17 Οκτωβρίου 2019 ο Δήμος Λευκωσίας κήρυξε την οικοδομή ως επικίνδυνη και η ενοικιάστρια εταιρεία ενημερώθηκε σχετικά.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας απέστειλε επιστολή ενημερώνοντας τους ενοίκους σχετικά με την επικινδυνότητα της οικοδομής, υποδεικνύοντας τους πως αν εξακολουθούσαν να παραμένουν στην οικοδομή, θα το έπρατταν με δική τους ευθύνη.

Στις 6 Αυγούστου 2020 η Ιδιοκτήτρια εταιρεία καταχώρησε στο Δικαστήριο αίτηση για έξωση της ενοικιάστριας εταιρείας.

Η ενοικιάστρια εταιρεία με επιστολή του νομικού της συμβούλου προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία υπεστήριξε, πως «σε καμία περίπτωση το κτήριο δεν κρίνεται επικίνδυνο και εσφαλμένα ο δήμος το έκρινε ως τέτοιο». 

Η θέση των πελατών μας είναι ότι η καταλληλότητα του κτηρίου τεκμηριώνεται και με τη μελέτη την οποία επισυνάπτεται, προστίθεται στην επιστολή του δικηγόρου της ενοικιάστριας εταιρείας. Σε κάποιο στάδιο η ενοικιάστρια εταιρεία έστησε σκαλωσιές έξω από το κτήριο υποστηρίζοντας πως θα προχωρούσε σε επιδιορθώσεις.

Η Ιδιοκτήτρια εταιρεία με επιστολή της προς την ενοικιάστρια εταιρεία, επικαλούμενη ενημέρωση από αστυνομικούς που επεσκέφθησαν το κτήριο, αναφέρει, πως αυτοί έχουν συμπεράνει ότι στην πολυκατοικία διαμένουν πέραν των 100 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρέφη ακόμα και τεσσάρων μηνών. Υποδεικνύει επίσης, πως αυτό απέχει από το μέγιστο αριθμό των 30 φοιτητών που είχε δεσμευτεί η ενοικιάστρια εταιρεία να νοικιάσει το κτήριο.