Με έπαρση ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι ο νέος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα, στο Βελιγράδι «Θα είναι η νέα Αγία Σοφία». Ο Σέρβος πρόεδρος, υπαινισσόμενος τη μετατροπή σε τέμενος της ιστορικής και ανεπανάληπτης Αγίας Σοφίας στην Πόλη, τόνισε: «Δεν έχουμε πλέον τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, αλλά έχουμε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, επισκέφθηκαν πριν μερικές μέρες τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα για να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών στο εσωτερικό του. 

Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να εγκαινιαστεί ο ναός τον Νοέμβριο, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 800 χρόνια Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας, ο πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε «περήφανος για το γεγονός ότι η σερβική κυβέρνηση είχε αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Σάββα. Όλα μας τα μεγάλα επιτεύγματα αφήνονται στις επόμενες γενιές. Αυτή την περίοδο θα την θυμόμαστε όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις σε δρόμους, σιδηροδρόμους και άλλες εγκαταστάσεις υποδομής, αλλά και για την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού θρησκευτικού και πολιτιστικού έργου».

Επίσης, ανέφερε ότι ο Καθεδρικός Ναός «έχει το μεγαλύτερο μωσαϊκό σε ολόκληρο τον κόσμο (σ.σ. Παναγία Πλατυτέρα στην αψίδα του Ιερού Βήματος), φτιαγμένο από σπασμένο γυαλί, για το μεγαλύτερο μέρος του οποίου εργάστηκαν Σέρβοι και Ρώσοι καλλιτέχνες». 

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Βελιγραδίου «θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά μέρη λατρείας, όχι μόνο για τους ανθρώπους μας, αλλά και για όσους έρχονται στη Σερβία για να δουν κάτι υπέροχο».

Ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τους Ρώσους καλλιτέχνες, τον Ρώσο ακαδημαϊκό, Νικολάι Μουχίν, ο οποίος είναι ο κύριος σχεδιαστής και δημιουργός του μωσαϊκού, αλλά και τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και την Gazprom Company για την δωρεά €10,5 εκατ. Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρόεδρος Πούτιν, μαζί με τον Σέρβο ομόλογό του και τον Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την Εκκλησία του Αγίου Σάββα, όπου τόσο ο Ρώσος Πρόεδρος όσο και ο Πατριάρχης τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, «υπογράφοντας» με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόνισε ότι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Σάββα θα είναι ένα υπέροχο ιερό για την υπερηφάνεια του σερβικού λαού και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου. 

Ο Καθεδρικός Ναός του Βελιγραδίου είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά τη μεσαιωνική εποχή. Το 1219 αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως ο πρώτος Σέρβος Αρχιεπίσκοπος. Οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανά του το 1594 κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης, στην οποία οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν εικόνες του Αγίου Σάββα ως πολεμικές σημαίες. 

Τα πρώτα σχέδια για τον ναό δημιουργήθηκαν το 1905, αλλά απορρίφθηκαν και στη συνέχεια οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Πρώτος Παγκόσμιος, πάγωσαν την κατασκευή. 

Τελικά το 1926 επιλέχτηκε το σχέδιο του αρχιτέκτονα Aleksandar Deroko και 340 χρόνια, μετά το κάψιμο των λειψάνων του Αγίου Σάββα, το 1935, ξεκίνησε η οικοδόμηση του ναού, η οποία σταμάτησε στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εργασίες ξανάρχισαν το 1985. Ο ναός έχει επιφάνεια 3.500 τ.μ. Ο κεντρικός τρούλος υψώνεται σε 91 μέτρα ύψος -και συνολικά 134 από το επίπεδο στάθμης του ποταμού Σάββα- και είναι ορατός από κάθε σημείο του Βελιγραδίου. Σχεδιασμένος στο σχήμα του σταυρού, ο ναός έχει χωρητικότητα 10.000 επισκεπτών, διαθέτει 49 αυστριακές καμπάνες τύπου Grassmayr και 18 χρυσούς σταυρούς σε διάφορα μεγέθη.