Αποτελεί τις μέρες αυτές των αυγουστιάτικων διακοπών των Κυπρίων, τον δημοφιλέστερο, ίσως, προορισμό όλου του νησιού. Ο λόγος για το γραφικό λιμανάκι του Λατσιού, στην Πόλη Χρυσοχούς, που ειδικά φέτος και λόγω της πανδημίας γνώρισε μεγάλες «πιένες» ως μια περιοχή που παρέχει μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια λόγω απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, απουσίας έντονης νυχτερινής ζωής και πολύ μεγάλου παραλιακού μετώπου που παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια της απόστασης μεταξύ συναθροιζομένων.

Το Λατσί, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο χώρος των καλοκαιρινών διακοπών και των κυριακάτικων εξορμήσεων εκδρομέων. Αποτελώντας μια από τις ομορφότερες περιοχές του νησιού, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των ενεργειών κράτους και Δημοτικής Αρχής για την περαιτέρω αναβάθμιση και εξωραϊσμό του.

Σε αυτά τα πλαίσια, σε σημαντικά έργα ανάπλασης του Λατσιού, προχωρεί ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς που υπολογίζει ότι θα κοστίσουν €2,7 εκατ. και θα διαρκέσουν 52 μήνες. Σκοπός είναι η αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας, της συνδεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της λειτουργικότητας του Λατσιού όπως και η λειτουργική και αισθητική σύνδεσή του με τον ευρύτερο χώρο και ιδιαίτερα την παραλία και τη δημιουργία ενός χώρου με πολλές ευκαιρίες διασκέδασης και με ποικιλία χρήσεων.

Μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Πόλης, Γιώτης Παπαχριστοφή, εξήγησε ότι το έργο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και κατασκευή του δρόμου προς Νέο Χωριό όπως και την ανάπλαση της περιοχής του Λατσιού περιλαμβανομένου του δρόμου περιμετρικά των αποθηκών της Αρχής Λιμένων. Επίσης, τόνισε, περιλαμβάνεται η κατεδάφιση υφιστάμενων δομών και δημιουργία χώρων εστίασης μπροστά από το «Porto Latsi» και η διαμόρφωση κρατικού τεμαχίου στην ίδια περιοχή σε χώρο στάθμευσης οχημάτων.

«Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ανακατασκευή του εσωτερικού παραλιακού δρόμου, η ανάπλαση του κεντρικού τμήματος του δρόμου που οδηγεί στο λιμανάκι και την παραλία στο κέντρο του Λατσιού, η δημιουργία του χώρου στάθμευσης έκτασης 1.900 τετραγωνικών μέτρων και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που απαιτεί και σχεδόν το 40% του συνολικού προϋπολογισμού», επεσήμανε ο κ. Παπαχριστοφή. «Ήδη, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιλογή των συμβούλων μελετητών που θα αναλάβουν τον λεπτομερή σχεδιασμό της ανάπλασης, με κόστος 5% του κόστους του έργου, από τους οποίους ζητείται ο τελικός λεπτομερής σχεδιασμός».

Σύμφωνα με τις τεχνικές προβλέψεις, τα στοιχεία του έργου θα πρέπει να περιλαμβάνουν χώρους εστίασης, δρόμο, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, μικρά πλατώματα, καθιστικά, ελαφρά στέγαστρα και αστικό εξοπλισμό και δενδροφύτευση με επιλογή κατάλληλων ειδών χλωρίδας.

Επίσης, εξηγεί ο δήμαρχος Πόλης, προβλέπεται ότι πρέπει να δημιουργηθούν ράμπες και σκάλες όπου απαιτούνται, χώροι υγιεινής, χώροι στάθμευσης και οδικός φωτισμός, όπως και όλες οι υποδομές, δηλαδή, δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, σύστημα διαχείρισης όμβριων υδάτων και σύστημα διαχείρισης λυμάτων.

«Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του δήμου, για τους συμβούλους μελετητές, η ομάδα που θα αναλάβει το έργο πρέπει να περιλαμβάνει έμπειρο αρχιτέκτονα, πολιτικό μηχανικό, ηλεκτρολόγο μηχανικό, μηχανολόγο μηχανικό, επιμετρητή ποσοτήτων, τοπογράφο μηχανικό και συντονιστή ασφάλειας και υγείας».

Είναι καιρός το λιμανάκι του Λατσιού να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο που εκ της θέσεως και της φυσικής του καλλονής μπορεί να διαδραματίσει, όπως συμβαίνει με το λιμανάκι Κάτω Πάφου, θεωρούν οι φορείς του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς μετά και τις επαφές που είχαν εκ νέου το τελευταίο διάστημα με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Σωρεία λειτουργικών προβλημάτων προς επίλυση

Ο δήμαρχος Πόλης τονίζει ότι είναι καιρός να γίνουν όλα εκείνα που απαιτούνται για το ξεκαθάρισμα των θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση και τη λειτουργία του, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι το λιμάνι του Λατσιού είναι πολύ σημαντικός και ζωτικός χώρος για τον δήμο και την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.

Μέχρι σήμερα το λιμάνι παρουσιάζει σωρεία λειτουργικών προβλημάτων και δεν αξιοποιείται με τον σωστό τρόπο, αφού λόγω της εκκρεμότητας με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διαχείρισή του, τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα, τόνισε.

Μετά τις συναντήσεις του τελευταίου διαστήματος, ανέφερε ο δήμαρχος Πόλης, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα αιτήματα θα δρομολογηθούν άμεσα προς υλοποίηση, δεδομένης και της θετικής στάσης που τηρεί το Υπουργείο Μεταφορών. Τόνισε δε την επείγουσα ανάγκη προώθησης των εκκρεμοτήτων αυτών, ώστε να παύσει ο χώρος να αποτελεί σημείο οχληρίας, ντροπής και ασχημίας στην πιο ευαίσθητη περιοχή του δήμου. 

Η συνολική επέκταση και βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου του Λατσιού, χαρακτηρίζεται πλέον το υπ’ αριθμόν ένα έργο υποδομής του οποίου την ολοκλήρωση αναμένει εντός του 2021 ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, μετά τη σχετική καθυστέρηση στους σχεδιασμούς που επέφερε και σε αυτή την περίπτωση η πανδημία.

Εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τους σχεδιασμούς αυτούς και τόνισε ότι με την αναβάθμιση αυτή το λιμανάκι στο Λατσί μετατρέπεται σε «ατμομηχανή» της τοπικής οικονομίας, αλλά και σε κράχτη για την αύξηση, ποσοτικά και ποιοτικά, του τουριστικού ρεύματος προς το διαμέρισμα Χρυσοχούς.

«Η αναβάθμιση του αλιευτικού καταφυγίου στο Λατσί αποτελούσε ένα χρόνιο και κύριο αίτημα του Δήμου Πόλεως, αφού 15 χρόνια μετά τα τελευταία έργα που έγιναν εκεί, το λιμανάκι αφέθηκε στην ουσία στην τύχη του, μην μπορώντας να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες της νέας εποχής», παρατηρεί.

Αναβάθμιση υποδομών ζητούν οι ψαράδες

Οι διαδικασίες αναβάθμισης των υποδομών στο Λατσί θα έχουν ως θετικό αποτέλεσμα και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής.

Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι λόγω της συνεχούς αύξησης που παρουσιάζεται στα σκάφη αναψυχής υπάρχει πλέον πρόβλημα χωρητικότητας, με αποτέλεσμα οι 30 ψαράδες που βρίσκονται σε αυτό να εκτοπίζονται από τις θέσεις τους και να τυγχάνουν δυσμενούς μεταχείρισης.

Οι ψαράδες του Λατσιού θεωρούν επίσης ότι πρέπει να μελετηθεί το θέμα της αποβάθυνσης του λιμανιού και να παρθούν άμεσα μέτρα, αφού λόγω του παρακείμενου ποταμού, καθώς επίσης και των κυματοθραυστών που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή, το λιμανάκι άρχισε να γεμίζει με άμμο και ακαθαρσίες.

«Πρέπει να καθοριστεί χερσαίος χώρος στο λιμανάκι για επιδιορθώσεις και συντηρήσεις των αλιευτικών σκαφών», τόνισαν οι εκπρόσωποί τους.