Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Κύπρου σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή βοήθειας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βηρυτό. Από την Τετάρτη βρίσκεται εκεί δεκαμελής ομάδα μαζί με οκτώ ανιχνευτικούς σκύλους, και αναμένεται σήμερα, μετά από δύο ημέρες, να αναζητήσουν άτομα που πιθανόν να είναι ζωντανοί και θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Κύπρος ετοιμάστηκε χθες να αποστείλει περαιτέρω βοήθεια και στήριξη αποτελούμενη από σώματα ασφαλείας και εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, ωστόσο οι Αρχές του Λιβάνου τους ενημέρωσαν ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω σωστικά συνεργεία. Άλλωστε στο αρχικό κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν γειτονικές, αλλά και μακρινές προς τον Λίβανο χώρες. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αποστολή εθελοντών γιατρών από την Κύπρο για παροχή βοήθειας. 

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις για διάσωση ατόμων που παραμένουν αγνοούμενοι και πιθανόν παγιδευμένοι κάτω από κατεστραμμένα κτήρια, τα πέντε μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), καθώς και τα πέντε άτομα της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Στα άτομα αυτά διενεργήθηκε χθες έλεγχος για COVID-19, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά. Περαιτέρω, τα μέλη της ομάδας έτυχαν ενημέρωσης από τις Αρχές του Λιβάνου για την κατάσταση που επικρατεί και πλέον αναμένουν οδηγίες για να προχωρήσουν να επιχειρήσουν σε καθορισμένες τοποθεσίες του λιμανιού της Βηρυτού.

Χθες, ο επικεφαλής της ΕΜΑΚ επισκέφθηκε το σημείο των εκρήξεων για να δει τις ζημιές και προέβη σε αξιολόγηση της σκηνή. Επίσης, έγινε μια συνάντηση των Αρχών του Λιβάνου με τους επικεφαλής όλων των αποστολών, των Ομάδων Διάσωσης. Κατέγραψαν τις ομάδες και τον διαθέσιμο εξοπλισμό και θα καθοριστούν καθήκοντα και τομείς ευθύνης έρευνας και διάσωσης στην κάθε ομάδα. Παράλληλα, οι χειριστές των σκύλων επίσης πήγαν στο σημείο της έκρηξης, μετά τη συνάντηση, για να αξιολογήσουν και να δουν τι θα αντιμετωπίσουν κατά τη σημερινή επιχείρηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής, ανάφερε πως και η κυπριακή αποστολή βρίσκεται από την Τετάρτη σε ξενοδοχείο. Όπως ενημερώθηκε από την αποστολή της ΕΜΑΚ, στο σημείο της έκρηξης υπάρχουν τεράστιες μάζες από σιδηροκατασκευές, μπετόν, και κάποια πλοία που ελλιμενίζονταν, καταστράφηκαν, ανατράπηκαν. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου είπε ότι οι ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών για αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των φονικών εκρήξεων στη Βηρυτό, κινούνται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο, ανέφερε, αφορά στον επαναπατρισμό όσων Κυπρίων επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Κύπρο και στην παροχή βοήθειας στους Κύπριους που διαμένουν στον Λίβανο και είτε αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης είτε έχουν τραυματιστεί ή χρειάζονται οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. «Γι’ αυτό και ενεργοποιήσαμε αμέσως το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων», είπε.

Το δεύτερο επίπεδο, είπε, αφορά στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, στη βάση των αναγκών που υπάρχουν και σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί, πρόσθεσε, περιλαμβάνει ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και τρόφιμα μακράς διάρκειας. 

Είναι συγκινητικό, ανέφερε ο κ. Κορνηλίου, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ιδιωτικοί φορείς, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες της Δημοκρατίας για να βοηθήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους Λιβανέζους πολίτες σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν. Ο κ. Κορνηλίου είπε επίσης ότι σχεδιάζεται και μια αποστολή εθελοντών γιατρών από την Κύπρο για παροχή βοήθειας.

Ανέφερε, τέλος, ότι τόσο η πρεσβεία της Κύπρου όσο και η κατοικία του Κύπριου πρέσβη στη Βηρυτό έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.  

Θλίψη και συγκλονισμός στην κοινότητα Μαρωνιτών

«Πονά η ψυχή μας. Γιατί μέσα είναι ο Λίβανος. Αιώνες ζούμε στην Κύπρο και τη θεωρούμε τόπο μας και την αγαπούμε. Η ιδιαίτερή μας όμως πατρίδα είναι ο Λίβανος. Με τα βουνά του, τα Μοναστήρια μας, τους ανθρώπους του. Όλοι σχεδόν οι Μαρωνίτες που ζούμε στην Κύπρο, έχουμε συγγενείς και φίλους στον Λίβανο. Από γενιά σε γενιά μαθαίνουμε να διατηρούμε άσβεστη αυτή την αγάπη στην ψυχή μας για τον Λίβανο και τώρα που ο Λίβανος πονά, μαζί του πονά και η ψυχή μας». Συγκινούν τα λόγια των ως επί το πλείστον ηλικιωμένων Μαρωνιτών κατοίκων που ζουν στο χωριό Κοτσιάτης, στην επαρχία Λευκωσίας. Από την Τρίτη το απόγευμα ζουν με τον δικό τους τρόπο το νέο δράμα της πολύπαθης, ιδιαίτερής τους πατρίδας, του Λιβάνου.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Αγίας Μαρίνας Σκουλλούρας, Παρτελλή Χατζηφεσά, σήμερα ζουν στην Κύπρο περίπου 7.500 Μαρωνίτες, οι οποίοι διατηρούν επαφή με την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Εκεί βρίσκονται Μοναστήρια – ιδιαίτερα προσκυνήματα όπως ο Άγιος Μάρωνας, ο Άγιος Σάρπελ, ο Άγιος Αντώνιος, η Παναγία η Χάρισσα, ο Άγιος Στέφανος, η Αγία Ρεβέκκα και άλλοι Άγιοι. Ο Λίβανος θεωρείται μια χώρα πολλών Αγίων. Ακόμη, συνέχισε ο κ. Χατζηφεσάς, πολλοί Μαρωνίτες εξακολουθούν να διατηρούν λιβανέζικα επίθετα. Στον Κορμακίτη δε, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι εξακολουθούν να μιλούν λιβανέζικα, αλλά στα υπόλοιπα μαρωνίτικα χωριά, η διάλεκτος την οποία χρησιμοποιούν υπέστη με τα χρόνια αλλοίωση. (Αραμαϊκή Αραβική).  

Παρά ταύτα, τόνισε ο κ. Χατζηφεσάς, οι Μαρωνίτες στην ολότητα τους εξακολουθούν να τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το Λίβανο.

Τα συναισθήματα των Μαρωνιτών της Κύπρου για τη μεγάλη καταστροφή στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη δεν θα μπορούσαν να ήταν άλλα από θλίψη και συγκλονισμό, είπε επίσης ο κ. Χατζηφεσάς. Για την τεράστια ζημιά αλλά και για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. «Σε μια χώρα με πολλαπλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι βαρύ πλήγμα», σημείωσε. 

Μετά τη γνωστοποίηση του τι έγινε, συνέχισε ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, οι Μαρωνίτες επικοινώνησαν μόλις μπόρεσαν με συγγενείς και φίλους τους στη Βηρυτό, για να διαπιστώσουν αν ήταν καλά. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν απώλειες ή τραυματισμοί συγγενών των Μαρωνιτών της Κύπρου. 

Ευγνώμονες για Κύπρο και Ελλάδα 

Κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις Κύπρου- Λιβάνου, από τον καιρό του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο, όταν οι Λιβανέζοι συνέρρεαν στη Λεμεσό και τη Λάρνακα, ο κ. Χατζηφεσάς τόνισε ότι αυτοί οι δεσμοί επιβεβαιώθηκαν και αυτή τη φορά. «Όχι μόνο η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες χώρες που οργανώθηκαν και έστειλαν βοήθεια στον Λίβανο. Γεγονός που κάνει τους Μαρωνίτες να αισθάνονται ιδιαίτερα ευγνώμονες. Στα δύσκολα  φαίνονται οι φίλοι», επισήμανε. Είπε ακόμη πως όσον αφορά τη Μαρωνιτική Κοινότητα στην Κύπρο αναμένεται ότι λίαν συντόμως θα οργανωθεί υπό τον Αρχιεπίσκοπο και τον Εκπρόσωπό της στο νησί, ώστε να συνδράμει όπως μπορεί, την προσπάθεια βοήθειας του λαού του Λιβάνου.

Με το μισό σχεδόν του πληθυσμό να βρισκόταν ήδη στο όριο της φτώχειας και τη χώρα να αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα, ο κ. Χατζηφεσάς εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανοικοδόμησης της Βηρυτού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Και είπε ακόμη ότι, μετά και την τελευταία ζημιά που υπέστη η χώρα, ίσως πλέον να μην απομένει άλλη επιλογή για πολλούς Λιβανέζους, από το να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη έξω από τη χώρα τους.

Αποστολή βοήθειας προς τον Λίβανο

Χέρι βοηθείας προσφέρει η Κύπρος στον Λίβανο, μετά τη φονική έκρηξη που σκόρπισε τον θάνατο και την απελπισία στη Βηρυτό. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, έχουν σταλεί διασώστες για τους ανυπολόγιστους εγκλωβισμένους στα ερείπια, ιατρικός εξοπλισμός για τους χιλιάδες τραυματίες, ενώ συλλέγονται από σήμερα τρόφιμα για τους αμέτρητους πληγέντες. «Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος θα δείξει μεγάλη ανθρωπιά», σημείωσε ο κ. Γιαννάκη και πρόσθεσε ότι λειτουργούν σημεία συλλογής σε όλες τις επαρχίες της χώρας.

«Ήδη, έφυγαν ελικόπτερα με τους εξειδικευμένους διασώστες μας. Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και μια ομάδα της Αστυνομίας, μαζί με εκπαιδευμένους σκύλους. Χθες, με την πτήση επαναπατρισμού των Κύπριων του Λιβάνου, εστάλη ιατρικός εξοπλισμός και ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, θα υπάρξουν επιπρόσθετες αποστολές διάσωσης για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», ανέφερε ο Επίτροπος και πρόσθεσε: «Από σήμερα ξεκινά εκστρατεία για να συγκεντρωθεί τροφή, ώστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες σίτισης των άστεγων ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον ούτε να μαγειρέψουν αλλά ούτε να διασφαλίσουν τα βασικά. Στην ουσία, δίνεται προτεραιότητα στη διάσωση όσων έχουν εγκλωβιστεί, στην περίθαλψη των τραυματιών και την παροχή φαγητού όσων βρίσκονται σε ανάγκη». 

Όπως σημείωσε, τα είδη που θα συγκεντρωθούν με βάση και τις υπάρχουσες ανάγκες, είναι αυστηρά: κονσέρβες, δημητριακά, παξιμάδια, κράκερ, αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλατος για παιδιά. «Υπάρχουν τέσσερα σημεία συγκέντρωσης, ενώ ενεργοποιήσαμε και το Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Έκτακτης Βοήθειας, το οποίο ανακινήθηκε πρόσφατα και θα συντονίζει την όλη προσπάθεια συλλογής ξηράς τροφής και την αποστολή της στον Λίβανο». Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «τοπικές Αρχές, δήμοι και κοινότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο ιδιωτικός τομέας, επιχειρήσεις και πολίτες, δείχνουν συγκινητικό ενδιαφέρον να βοηθήσουν. Ακόμη μια φορά ο Κύπριος, ο οποίος το έχει αποδείξει επανειλημμένως, σε ανθρωπιστικές κρίσεις σπεύδει να συνεισφέρει. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πρόσφατα και με τους πυρόπληκτους στο Μάτι της Αττικής, όπου μεταφέραμε 7,5 τόνους σε είδη πρώτης ανάγκης». Ο Επίτροπος εξηγεί, ακόμη, ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοποριακό πρωτόκολλο για τον εθελοντισμό σε καιρούς πανδημίας. «Υπάρχει ο σχεδιασμός και η πρόληψη, που αποδεικνύεται ότι χρειάστηκε. Έχουμε τις σωστές πολιτικές και υποδομές, καλό συντονισμό, διοργάνωση και βεβαίως τους πρόθυμους εθελοντές». 

Σχετικά με τα σημεία συγκέντρωσης ξηράς τροφής για βοήθεια προς τον Λίβανο, αναφέρεται ότι αυτά θα λειτουργούν Δευτέρα με Παρασκευή. Ειδικότερα, σε Λευκωσία στο Παγκύπριο Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας εντός της Κρατικής Έκθεσης Λευκωσίας (μετά το ΚΕΠ, επόμενη είσοδος αριστερά, στο περίπτερο  59), από τις 09:00 έως τις 17:00. Επικοινωνία στο 22-524414. Σε Λεμεσό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, στην οδό Φιλελλήνων (ενορία Αγίου Ιωάννη), από τις 8:00 έως τις 15:00. Επικοινωνία στο 99-728871. Σε Λάρνακα στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης – Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου (περιοχή Μακένζυ), από τις 8:30 έως τις 14:00. Επικοινωνία στο 99-817979. Σε Παραλίμνι στο ΚΕΠΑ «Άγιος Χριστόφορος», στην οδό Αγίου Νεκταρίου 50, από τις 7:30 έως τις 14:00. Επικοινωνία στο 23-829899 και 23-741623. Σε Πάφο στην Αίθουσα Παλιάς Ηλεκτρικής στην οδό Βλαδίμηρου Ηρακλέους, από τις 8:00 έως τις 14:00. Επικοινωνία στο 80006362. Το γραφείο του Επιτρόπου θα ενημερώνει με ανακοινώσεις το κοινό για αλλαγές στις ανάγκες ή στη διαδικασία. Για πληροφορίες προσφέρονται οι τηλεφωνικές γραμμές 22-400163 και 22-524414.