Από την περασμένη Πέμπτη υπάρχουν καταγγελίες στον «Φ» για άνοιγμα εκ νέου του αναχώματος του καναλιού αποστράγγισης της Λίμνης Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού από την προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν και στην Επίτροπο Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, η οποία ενημέρωσε σχετικά την προϊστάμενη του Τομέα Προστασίας της Φύσης στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Χθες, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ενημερώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι το ανάχωμα του καναλιού αποστράγγισης θα έκλεινε, όπως και έγινε.

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έγιναν ήδη παραστάσεις από την Επίτροπο Περιβάλλοντος στον Δήμο Παραλιμνίου, με κοινοποίηση στον Αρχηγό της Αστυνομίας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην προστατευόμενη περιοχή. Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, η ρύθμιση της στάθμης του νερού είναι μια φυσική διεργασία, στην οποία οφείλεται η φυσική λειτουργία και αναπαραγωγή των οικοτόπων, της χλωρίδας και της πανίδας που προστατεύονται στη βάση κοινοτικής οδηγίας. «Αν δηλαδή αφήσουμε το νερό να φεύγει ανεξέλεγκτα, ή με βάση υποκειμενικά κριτήρια, προκαλείται σοβαρό πρόβλημα στη διαβίωση και τροφοδότηση των ειδών απειλώντας τα με εξαφάνιση. Αυτό, δεν είναι επιλογή όταν πρόκειται για σπάνια προστατευόμενα είδη, ειδικότερα σε μια περίοδο που τα θέματα βιοποικιλότητας μπαίνουν ψηλά σε προτεραιότητα τόσο για την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης, όσο και των προσπαθειών του υπουργού προσωπικά, αλλά και της ΕΕ, η οποία μέσω και της Νέας Πράσινης Συμφωνίας (New Green Deal) δημιουργεί πλουσιότερο και αυστηρότερο πλαίσιο διαχείρισης», πρόσθεσε.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα πρώτα φλαμίνγκο έφτασαν στην Αλυκή (εικόνες & βίντεο)

Ταυτόχρονα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών χαρακτηρίζει την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000, Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Λίμνη Παραλιμνίου, ως «ένα μνημείο κακοδιαχείρισης της φύσης». Ειδική αναφορά γίνεται στο ανάχωμα και το λαγούμι του καναλιού αποστράγγισης, τα οποία βρίσκονται εντός της Λίμνης Παραλινίου, στο θυρόφραγμα και τον υπερχειλιστή του καναλιού αποστράγγισης, τα οποία βρίσκονται εκτός της προστατευόμενης περιοχής, στην εγκαταλελειμμένη πίστα αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, η οποία βρίσκεται εντός της Λίμνης Παραλιμνίου, και στην εν λειτουργία πίστα αγωνιστικής μοτοσυκλέτας, η οποία εφάπτεται με την προστατευόμενη περιοχή, στις εγκαταστάσεις της Σκοπευτικής Οργάνωσης Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και πίστας αερομοντελισμού, οι οποίες χωροθετούνται εντός και πλησίον της Λίμνης Παραλιμνίου, καθώς και σε χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, εγκαταλελειμμένο λατομείο και σκυροθραυστική μονάδα αδρανών υλικών, τα οποία εφάπτονται με την προστατευόμενη περιοχή.

Ωστόσο, κανένα από τα πιο πάνω έργα δεν έχει υποβληθεί σε Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση), όπως προνοεί το άρθρο 6, παράγραφος 3, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και το άρθρο 4, παράγραφος 4, της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (πρώην Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).  Τονίζεται ότι για τη συγκεκριμένη περιοχή εκδόθηκε ήδη καταδικαστική απόφαση από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τέταρτο τμήμα) στις 15 Μαρτίου 2012, στην υπόθεση C‑340/10, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Κυπριακής Δημοκρατίας.