Μέσα σε καταιγισμό των τουρκικών όλμων, άλλοι έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους, άλλοι σκοτώθηκαν και άλλοι έμειναν να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ένας από αυτούς, ο 20χρονος έφεδρος ανθυπολοχαγός Σωτήρης Μαραθεύτης από τη Λετύμπου της Πάφου. 

Το πολυβολείο του βρισκόταν στο πιο ψηλό σημείο μεταξύ Μιας Μηλιάς και Κουτσοβέντη και κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Τούρκων στις 14 Αυγούστου 1974 τραυματίστηκε. Οι συστρατιώτες του είχαν δύο επιλογές: Είτε να φύγουν για να γλυτώσουν, είτε να εγκαταλείψουν την περιοχή και στο τέλος αυτό έκαναν. Φέρονται να τοποθέτησαν τον Μαραθεύτη σε ένα όρυγμα και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Προφανώς σκοτώθηκε κατά τη συνεχιζόμενη επίθεση των Τούρκων, είτε πολέμησε μέχρι τέλους. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν εκ των υστέρων, πως δεν υπήρχε περιθώριο να κινηθεί από μόνος του, από το σημείο που είχε τραυματιστεί. 

Προς τιμήν του και προς τιμήν άλλων κατοίκων από τη Λετύμπου που σκοτώθηκαν σε άλλους αγώνες, κατασκευάστηκε μνημείο ηρώων στην είσοδο της κοινότητας και για τη δράση του το 1974 αναφέρεται πως «Πολέμησε ηρωικά και έπεσε στις μάχες της Μιας Μηλιάς στις 14 Αυγούστου 1974». 

Αυτή την περίοδο διενεργούνται εκσκαφές στη Μια Μηλιά, όπου υπηρέτησε ο Μαραθεύτης, με σκοπό τον εντοπισμό των λειψάνων του. Ο Μαραθεύτης ανήκε στο 305 Τάγμα Πεζικού, του οποίου επικεφαλής ανέλαβε ο τότε ταγματάρχης (προήχθη σε υποστράτηγο εν αποστρατεία) Τάσος Μάρκου, με σκοπό την ανακοπή της προέλασης των τουρκικών δυνάμεων, οι οποίες όταν έσπασε η αμυντική γραμμή της Μιας Μηλιάς, κινήθηκαν προς την Αμμόχωστο την οποία και κατέλαβαν. 

Στη Μια Μηλιά αυτή την περίοδο προγραμματίζεται να διενεργηθούν τρεις εκσκαφές. Εκτός από τα λείψανα του Μαραθεύτη αναζητείται ομαδικός τάφος στον οποίο εκτιμάται πως βρίσκονται εννέα στρατιώτες και κάποιοι δεν αποκλείουν ανάμεσά τους να βρίσκεται και ο Τάσος Μάρκου, γύρω από το όνομα του οποίου δημιουργήθηκε ένας θρύλος, με εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές ως προς το τι απέγινε μετά που έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τάσος Μάρκου πέθανε επιτόπου γύρω στις 9:00 π.μ. της 14ης Αυγούστου 1974, άλλοι ότι τον είδαν τραυματισμένο, άλλοι τον είδαν στις 11:00 π.μ. της ίδιας μέρας, άλλος ότι θεάθηκε στο Τρίκωμο ένα μήνα μετά την επίθεση των Τούρκων, ότι θεάθηκε μετά από μερικούς μήνες, άλλος ότι θεάθηκε τον Οκτώβρη του 1975 στην Ακανθού, ότι θεάθηκε μετά από μήνες, άλλος είπε πως συνελήφθη και πως ο ίδιος διαδραμάτισε ρόλο διερμηνέα στον Τούρκο αξιωματικό/ανακριτή του Τάσου Μάρκου, άλλος ότι εκτελέστηκε και πάει λέγοντας. 

Από το γραφείο του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη ΔΕΑ, όταν ρωτήσαμε σχετικά, μας ελέχθη πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι στον ομαδικό τάφο δυνατόν να βρίσκεται και ο Τάσος Μάρκου. Στο παρελθόν διενεργήθηκαν αναποτελεσματικές εκσκαφές για εντοπισμό των λειψάνων του. Οι εννέα που αναζητούνται θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο μετά την περισυλλογή τους από τα πεδία των μαχών της γύρω περιοχής.

Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να διαπιστωθεί στην πράξη είναι και ο χειρισμός του θέματος των αγνοουμένων μετά την εκλογή Τατάρ. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αναστολή οι εκσκαφές σε στρατιωτικές ζώνες με επίκληση την πανδημία. Μια από τις περιοχές στις οποίες επιδιώκεται να διενεργηθούν εκσκαφές, βρίσκεται στη Μια Μηλιά.