Στις 12 Μαΐου 2021, κλείνουν 594 χρόνια από τον απαγχονισμό του μεγάλου ελληνοκύπριου επαναστάτη «Ρε Αλέξη» (από το re που σημαίνει ρήγας-βασιλιάς). Η ημέρα αυτή με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση όλων των αγροτικών οργανώσεων, καθιερώνεται ως «Ημέρας των Αγροτών».
Η συγκεκριμένη μέρα επιλέγηκε προς τιμή της εξέγερσης των Κυπρίων χωρικών – αγροτών του 1426 – 1427 κατά της Φραγκοκρατίας, με ηγέτη τον μεγάλο Κύπριο επαναστάτη «Ρε Αλέξη», τον οποίο βασάνισαν και απαγχόνισαν οι Φράγκοι στις 12 Μαΐου 1427 στην Λευκωσία.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με την απόφαση της αυτή, η κυβέρνηση αποδεικνύει και συμβολικά, την εκτίμηση, τον σεβασμό και τη στήριξη της στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ο οποίος, αντιμετωπίζοντας πολλές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, καταφέρνει, όχι μόνο να στέκεται όρθιος αλλά να συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στην οικονομία του τόπου μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα.
Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας από τις αγροτικές οργανώσεις, για καθιέρωση της ως «Ημέρας των Αγροτών», δεν είναι τυχαία. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, όταν το 1426 η καταπίεση και η οικονομική αφαίμαξη των Κυπρίων από τους Φράγκους ξεπέρασε κάθε όριο, οι Κύπριοι αγρότες, κάτω από την αρχηγία του δουλοπάροικου «Ρε Αλέξη», επαναστάτησαν και κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο μέρος του νησιού. Λίγους μήνες μετά, οι Φράγκοι ανέκτησαν την εξουσία, με αποτέλεσμα οι πρωτεργάτες της εξέγερσης, και ιδιαίτερα ο αρχηγός τους «Ρε Αλέξης», να θανατωθούν με φρικτό τρόπο, στις 12 Μαΐου του 1427. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το κίνημα των ανθρώπων αυτών υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του και θα μπορούσε να αποτελέσει διαχρονικό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και αναζήτηση δικαιοσύνης.
Οι αγροτικές οργανώσεις, με πρόσφατη επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας, τονίζοντας τη σημασία της εξέγερσης του «Ρε Αλέξη», επισημαίνουν ότι τα μηνύματα από αυτό το μοναδικό και ξεχωριστό κίνημα, αποκτούν μεγάλη αξία, ιδιαίτερα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες που περνά η Κύπρος και ο πλανήτης, με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας να καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σύμφωνα, με το αγροτικό κίνημα, η εξέγερση του 1426-1427 πήρε παγκύπριο χαρακτήρα και στρεφόταν κατά της Φραγκοκρατίας. «Ήταν ένα απελευθερωτικό – αγροτικό κίνημα για δικαιοσύνη, ελευθερία που ζητούσε η γη να δοθεί στους καλλιεργητές της. Στους μήνες που διήρκησε η επανάσταση, στα μέρη που κυριάρχησε, δόθηκε η γη για καλλιέργεια στους Κύπριους αγρότες».
Μετά από την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Γεωργίας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καθιέρωσης της «Ημέρας των Αγροτών». Στη συνέχεια, το υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα παρουσιάσει τη σημασία και την αξία της καθιέρωσης της Ημέρας αυτής και θα αναλύσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Κύπρου και της κοινωνίας γενικότερα.