To προεκλογικό σκηνικό ενόψει προεδρικών έχει πλέον ξεκαθαρίσει όσον αφορά στους βασικούς υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο την πενταετία 2018-2023.
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται από το τέλος Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει και επίσημα την πρόθεσή του να ζητήσει ανανέωση εντολής από τον κυπριακό λαό.
Αρχές του μήνα, εξαγγέλλει την υποψηφιότητά του ο Σταύρος Μαλάς.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχοντας τη στήριξη τριών μέχρι στιγμής κομμάτων και εν αναμονή και τετάρτου, δήλωσε από νωρίς παρών στον προεκλογικό στίβο.
Ο Γιώργος Λιλλήκας, ήταν ο πρώτος ο οποίος είχε εκφράσει δημόσια την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, επενδύοντας στο ποσοστό που έλαβε το 2013.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Προεκλογική προθέρμανση σε υψηλούς τόνους
- Πολιτικός καύσωνας: Σήκωσε το γάντι το Προεδρικό
- Κόντρα για το Κυπριακό και στο βάθος Προεδρικές…
Τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν αρχίσει να καταστρώνουν το επικοινωνιακό πλάνο πάνω στο οποίο θα κινηθούν.
Αναστασιάδης: Απαντά και εξαγγέλλει
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εδώ και καιρό κοινό μυστικό ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Φεβρουαρίου.
Η εξαγγελία της υποψηφιότητάς του θα γίνει τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει πλήρως και το σκηνικό γύρω από το κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι σύντομα νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό.
Στο Προεδρικό έχουν ήδη μπει σε προεκλογικό κλίμα απαντώντας σε κάθε κριτική της αντιπολίτευσης, είτε αυτή αφορά στο Κυπριακό, είχε πτυχές της εσωτερικής διακυβέρνησης.
Ο Νίκος Αναστασιάδης παράλληλα έχει μπει εδώ και λίγο καιρό στη διαδικασία της εξαγγελίας έργων. Πρώτα σε Λάρνακα, μετά στη Λεμεσό και το Σαββατοκυρίακο στην περιοχή Τροόδους όπου παραθερίζει οικογενειακώς στην προεδρική κατοικία.
Παράλληλα, από το στρατόπεδο του Προέδρου έχει αρχίσει να προδιαγράφεται η γραμμή πάνω στην οποία θα στηθεί η νέα προεκλογική του Προέδρου Αναστασιάδη. Αφενός στο Κυπριακό θα παρουσιάζεται ως η φωνή της λύσης, αλλά με καθορισμένες τις κόκκινες γραμμές και με πρόταξη το πλαίσιο Γκουτέρες. Αφετέρου στην εσωτερική διακυβέρνηση, θα προβάλλεται η βελτίωση των οικονομικών δειχτών και οι αναβαθμίσεις των οικονομικών οίκων.
Μαλάς: Προτάσσει λύση και κοινωνική πολική
Ο Σταύρος Μαλάς διεκδικεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά την προεδρία της Δημοκρατίας. Από την αρχή, όταν οι εξελίξεις στο ΑΚΕΛ οδηγούσαν τελικά στη στήριξη της υποψηφιότητάς του, ο Σταύρος Μαλάς θέλησε να θέσει τις προϋποθέσεις του και να στείλει παράλληλα το μήνυμα ότι η υποψηφιότητα θα είναι ανεξάρτητη.
Οι κινήσεις που γίνεται από τον ίδιο το τελευταίο διάστημα δείχνουν τις προθέσεις του. Ήδη έχει ξεκαθαριστεί ότι ο ίδιος θα έχει το δικό του επιτελείο, το οποίο θα στελεχωθεί από άτομα που δεν θεωρούνται κομματικά.
Για εκπρόσωπος τύπου του επιτελείου θεωρείται «κλειστή» η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με τη συνεργασία των δύο πλευρών να αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα Αυγούστου, λίγες μέρες δηλαδή, πριν την επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά, η οποία αναμένεται να γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο των προεργασιών για τη μακρά προεκλογική περίοδο, ο Σταύρος Μαλάς έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με οικονομικούς παράγοντες, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός προγράμματος με θέσεις στην οικονομία οι οποίες αφενός θα προβάλλουν μια αριστερή οικονομική πολιτική, αφετέρου όμως θα περιέχουν ουσιαστικές προτάσεις ανάπτυξης. Στο Κυπριακό θα προβάλλεται η ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου το συντομότερο δυνατό.
Παπαδόπουλος: Σε υψηλούς τόνους
Στο στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου κρατούν ψηλά τους τόνους της αντιπολίτευσης στον Νίκο Αναστασιάδη, έχοντας ως αιχμή της κριτικής τους το Κυπριακό και τις προτάσεις του Προέδρου στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα.
Στο επιτελείο του προέδρου του ΔΗΚΟ εκτιμούν ότι η τακτική της έντονης κριτικής και της συνεχούς αναφοράς σε θέματα όπως «η παραχώρηση της εκ περιτροπής προεδρίας» και «η προσφορά των τεσσάρων ελευθεριών σε 80 χιλιάδες Τούρκους εποίκους», όπως και η «προσφορά προτεραιότητας στα δικαιώματα του χρήστη», έχουν απήχηση σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.
Την ίδια ώρα, η κριτική τους περιλαμβάνει και το ΑΚΕΛ, κατηγορώντας το για ταύτιση και συμπόρευση με τη γραμμή Αναστασιάδη.
Πέραν της έντονης κριτικής, στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου θέλουν από νωρίς να κάνουν ανοίγματα σε διάφορα στρώματα της κοινωνίας, θέλοντας να στήσουν το προφίλ ενός «λαϊκού» και «κουλ» υποψηφίου.Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περιοδεία στην επαρχία και οι ομιλίες σε οργανωμένα σύνολα.
Εμφανές είναι επίσης και ο ενδυματολογικός κώδικας του υποψηφίου προέδρου ο οποίος σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις παρουσιάζεται χωρίς γραβάτα.
Λιλλήκας: Η «ασφαλής επιλογή»
Ο Γιώργος Λιλλήκας αποφεύγει τις έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, θέλοντας να χτίσει το προφίλ ενός σοβαρού υποψηφίου, ο οποίος δεν ακολουθεί την πεπατημένη της αντιπαράθεσης και της όξυνσης. Τακτικές οι οποίες, θεωρούνται από πολλούς ότι συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού της αποχής.
Εκεί όπου επενδύει σε μεγάλο βαθμό θέλοντας να αντλήσει ψήφους από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Παράλληλα με την αποφυγή της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι μια επιλογή συνθημάτων αλλά ουσίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχωρεί στην υποβολή προτάσεων στο Κυπριακό τόσο στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου όσο και στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου.
Προτάσσει επίσης την αντιμνημονιακή του πολιτική, θέλοντας πρωτίστως να εκθέσει τη στήριξη του ΔΗΚΟ και κατ’ επέκταση του Νίκολα Παπαδόπουλου στα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Συνάμα στοχεύει στους δυσαρεστημένους με τη γραμμή ΑΚΕΛ (πρωτίστως) ψηφοφόρους, αλλά και ευρύτερα στους πολίτες της αντιομοσπονδιακής γραμμής.