Με δύο βασικές αρχές, μπαίνει στη διαδικασία της ετοιμασίας του σχεδιασμού της για την αποκλιμάκωση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση, παρά το γεγονός, ότι το «περίγραμμα» έχει καταγραφεί, και από σήμερα, θα αρχίσει με τη βοήθεια και των επιστημόνων, η προσθήκη των επί μέρους στοιχείων.
Πρώτον, η χαλάρωση των περιορισμών θα είναι σταδιακή και με όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια και δεύτερον, από την ημέρα έναρξης των χαλαρώσεων, η κατάσταση θα παρακολουθείται σε καθημερινά βάση, με τη διενέργεια μεγάλου αριθμού εξετάσεων στον πληθυσμό γενικά, αλλά κυρίως στους χώρους εργασίας.
Αυτό άλλωστε, τέθηκε ως προϋπόθεση τόσο από τους επιστήμονες όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, οι οποίοι κατά τη χθεσινή μεταξύ τους συνάντηση συμφώνησαν ότι, η κάθε επιχείρηση θα έχει την υποχρέωση να υποβάλλει σε τεστ ταχείας διάγνωσης σε τακτά χρονικά διαστήματα (που θα καθοριστούν), τουλάχιστον το 20% των εργαζομένων της. Το ποσοστό μάλιστα αυτό, ενδεχομένως να γίνει ακόμα πιο μεγάλο κατά την οριστικοποίηση των εισηγήσεων που θα ετοιμάσει τη ΣΕΕ και θα θέσει σήμερα κιόλας ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής με την οποία θα έχει συνάντηση.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Αύξηση ελέγχων rapid test σε γενικό πληθυσμό – εργαζόμενους
- Rapid Test σε εργαζόμενους: 0,19% το ποσοστό θετικότητας
Για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Υγείας έχει ήδη καταρτίσει σχετικό σχεδιασμό, τον οποίο και αναμένεται ότι θα θέσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, μαζί με την τελική πρόταση του που θα αφορά τον τρόπο αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Για τους πολίτες, οι χαλαρώσεις που αναμένεται ότι θα παραχωρηθούν από την 1η Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται ότι θα αλλάξουν το σκηνικό σε σχέση με τις μετακινήσεις τους, καθώς όπως όλα δείχνουν το 8998 και τα δύο SMS την ημέρα, θα παραμείνουν στην καθημερινότητα τους για κάποιο διάστημα ακόμα (τουλάχιστον δύο εβδομάδες), ενώ σε ισχύ θα παραμείνει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ (με ενδεχόμενο αλλαγής της ώρας λήξης της).
Σε ισχύ θα παραμείνουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, τόσο στις οικίες, όσο και σε άλλους ανοικτούς η κλειστούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, βάσει των οποίων, πρώτο στη σειρά θα έχει το λιανικό εμπόριο, σε σχέση πάντα με τις μικρές επιχειρήσεις.
Η επαναλειτουργία εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και υπερ-καταστημάτων, μάλλον μετατίθεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Αυτό βεβαίως θα ισχύσει, εάν δώσουν τη συγκατάθεση τους όλοι οι εμπλεκόμενοι Υπουργοί.
Μαζί με το λιανικό εμπόριο, θα επαναλειτουργήσουν κατά πάσα πιθανότητα κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, ενώ σκέψεις γίνονται για άρση των απαγορεύσεων σε κάποια μέτρα που τώρα βρίσκονται σε ισχύ και αφορούν τον αθλητισμό.
Στη βάση αύτη, σήμερα η Τεχνική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας θα πραγματοποιήσει νωρίς το πρωί την πρώτη συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Το κάθε Υπουργείο, θα κληθεί να καταθέσει τις δικές του προτάσεις και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που θα ακολουθήσει, να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία και να είναι έτοιμο το τελικό πλάνο για την επανεκκίνηση.
Στο παρασκήνιο
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τα μέλη της ΣΕΕ φαίνεται ότι εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο άρχισε η προετοιμασία για τον καταρτισμό του πλάνου αποκλιμάκωσης των μέτρων, αφού οι επιστήμονες θεωρούν ότι δεν έχει ακόμα «ωριμάσει» ο χρόνος από απόψεως επιδημιολογικών δεδομένων. Βεβαίως τα αποτελέσματα των τελευταίων 24ώρων καταδεικνύουν σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, η οποία όμως, δεν έχει μεταφερθεί ακόμα σε ιδιαίτερο βαθμό στα νοσηλευτήρια. Της συνεδρίασης εξάλλου του Υπουργικού Συμβουλίου, θα προηγηθεί άλλη μια σύσκεψη μεταξύ των μελών της ΣΕΕ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Από τους μικρούς η επιστροφή στα σχολεία
Ο τομέας της εκπαίδευσης, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Κυβέρνηση. Από το υπουργείο Υγείας, φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της επιστροφής πρώτα των μικρών μαθητών στις τάξεις τους αρχίζοντας από τη Δημοτική εκπαίδευση και προχωρώντας στη συνέχεια στα Γυμνάσια, με τελευταίους να παίρνουν σειρά τους μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Αυτό ωστόσο, μάλλον θα προκαλέσει αντιδράσεις αφού τα αιτήματα για επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα μαθήματα τους με φυσική παρουσία. Σημαντική, και ενδεχομένως καθοριστική, θα είναι για το συγκεκριμένο ζήτημα η στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Παιδείας. Ως εκ τούτου τα πάντα είναι ακόμα ρευστά.