Διαφορετική ήταν η φετινή χρονιά και για την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία πέτυχε σημαντικά κτυπήματα εναντίον των λαθρεμπόρων οι οποίοι άλλαξαν τακτικές εισαγωγής ναρκωτικών και μεθόδους διακίνησής τους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, παρατηρείται μια μείωση κατά 200 υποθέσεις φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχουν οι εξηγήσεις γι’ αυτό. Δύο είναι οι παράγοντες που επηρέασαν τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτό: Η μείωση των υποθέσεων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι για δύο μήνες περίπου η Κύπρος ήταν κάτω από γενικό lockdown γι’ αυτό και φαίνεται να επηρεάστηκαν οι «εισαγωγές» ναρκωτικών, αλλά και από ένα άλλο γεγονός. Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, σημαντικά πρόσωπα που εμπλέκονταν στην εισαγωγή ναρκωτικών και θεωρούνταν ως σημαντικοί παίχτες στη διακίνηση, έχουν καταλήξει στη φυλακή. Συνέπεια αυτού, έχουν μειωθεί οι υποθέσεις κατά 20% περίπου, ωστόσο οι κατασχέσεις είναι και πάλιν αυξημένες γεγονός που δείχνει ότι η Κύπρος έχει φύγει πλέον από τις περιορισμένες ποσότητες που εντοπίζονταν πριν 10 χρόνια.
Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται στο γεγονός ότι το πρόβλημα με τη χρήση ναρκωτικών είναι αυξημένο και κάθε χρόνο διογκούται περισσότερο, με άγνωστες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Ενώ παλαιότερα το πρόβλημα εστιαζόταν σε ορισμένες περιοχές σήμερα εκτιμάται ότι τα ναρκωτικά βρίσκονται παντού και γι’ αυτό και η αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.
Όπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, φέτος έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση αρκετά γνωστά πρόσωπα στην ΥΚΑΝ που ασχολούνταν με σοβαρές υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών, γι’ αυτό και μειώθηκαν οι ποσότητες, αλλά και επειδή δεν έχουν αναδειχθεί μέχρι στιγμής άλλοι που να αναλάβουν το έργο τους.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός της φετινής χρονιάς είναι οι μέθοδοι που μετέρχονται οι παράνομοι για την εισαγωγή των ναρκωτικών. Δύο είναι οι κύριες οδοί σήμερα μεταφοράς ναρκωτικών στην Κύπρο: Μέσω ταχυδρομείου – γραφείων ταχυμεταφορών και μέσω αεροδρομίων, χωρίς να έχει σταματήσει η εισαγωγή μέσω εμπορευματοκιβωτίων στα λιμάνια. Κάποιοι επιχειρούν ακόμα τις παραδοσιακές μεθόδους μεταφοράς ναρκωτικών από τα κατεχόμενα, ωστόσο λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό έχουν μειωθεί οι προσπάθειες αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, φέτος (μέχρι τις 30 Νοεμβρίου) εξετάστηκαν 797 υποθέσεις με 912 εμπλεκόμενα πρόσωπα σε σύγκριση με 1.053 υποθέσεις πέρσι με 1.180 εμπλεκόμενους και 1.168 υποθέσεις με 1.305 εμπλεκόμενους το 2018. Παρά τη μείωση που καταγράφεται φέτος στις υποθέσεις, εντούτοις οι παράνομοι δεν σταμάτησαν να επιχειρούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με μιας αντί μικρές ποσότητες των 2-3 κιλών που έκαναν παλαιότερα. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγήθηκε στον «Φ» αρμοδίως, οι λαθρέμποροι δεν ρισκάρουν πολλές φορές να εισαγάγουν ναρκωτικά, αλλά προτιμούν να φέρουν μια φορά μεγάλη ποσότητα και αν τα καταφέρουν να καλύψουν όλη την χρονιά.
Κατά τους 11 μήνες του 2020 κατασχέθηκαν 67 φυτά κάνναβης σε σύγκριση με 158 το 2019 και 301 το 2018. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι η εγχώρια παραγωγή ναρκωτικών είναι μειωμένη αφού πολλοί δεν ρισκάρουν να πιαστούν με δενδρύλλια κάνναβης.
Επίσης, φέτος, έχουν εντοπιστεί 173 κιλά κάνναβης και αν προστεθούν και τα 35 που εντοπίστηκαν την περασμένη βδομάδα σε αποθήκες στη Λεμεσό, τότε φτάνουμε τα 208. Πέρσι κατασχέθηκαν 227,5 κιλά κάνναβης και το 2018 άλλα 301.
Από τις ποσότητες αυτές αποδεικνύεται και στους αριθμούς αυτό που δείχνουν οι έρευνες, ότι η κάνναβη είναι στην πρώτη ζήτηση των Κύπριων χρηστών ναρκωτικών. Φέτος έχει κατασχεθεί σχεδόν μισό κιλό ρητίνης κάνναβης, όπως και το 2018, ενώ πέρσι είχε κατασχεθεί η μεγαλύτερη ποσότητα που εντοπίστηκε ποτέ και έφτανε τα 60 κιλά.
Όσον αφορά στην κοκαΐνη τα πράγματα φέτος είναι τα ίδια με το 2018 δηλαδή αφαιρέθηκε από τους δρόμους ποσότητα βάρους πέντε κιλών περίπου. Πέρσι είχαν εντοπιστεί 49 σχεδόν κιλά, ποσότητα τεράστια για τα δεδομένα της Κύπρου που αν διοχετευόταν θα «έπνιγε» την αγορά.
Τα δεδομένα που αφορούν το έκστασι είναι περιορισμένα, αφού τα χάπια αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως από τουρίστες. Χωρίς τουρισμό φέτος ήταν μειωμένες και οι ποσότητες που κατασχέθηκαν. Συγκεκριμένα, φέτος εντοπίστηκαν 60 δισκία και 34 γραμμάρια, πέρσι άλλα 2400 δισκία και 432 γραμμάρια, ενώ το 2018 κατασχέθηκαν 939 δισκία και 15 γρ. Επίσης, όσον αφορά στην μεταμφεταμίνη (crystal ice) φέτος κατασχέθηκαν 202 γρ. και 23 δισκία, πέρσι 971 γρ. και το 2018 1 κιλό και 159 γρ.
350 νεαροί σε πρόγραμμα θεραπείας
Η ΥΚΑΝ έχει να επιδείξει και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι που αφορά στην πρόληψη των ναρκωτικών, με το βραβευμένο της πρόγραμμα απεξάρτησης νεαρών χρηστών.
Φέτος, πέραν των 350 νεαρών μαζί με συγγενείς τους που πιάστηκαν για πρώτη φορά με μικρή ποσότητα ναρκωτικών και ήταν μόνο χρήστες, αντί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο, στάλθηκαν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για νεαρούς χρήστες ναρκωτικών στο οποίο συμμετέχει η ΥΚΑΝ και δύο θεραπευτικά Κέντρα, προσφέρουν σημαντική βοήθεια για νεαρούς που μόλις μπλέχτηκαν με ναρκωτικά.
Το αξιοσημείωτο είναι πως όλο και άτομα νεαρότερης ηλικίας εμπλέκονται με ουσίες εξάρτησης γεγονός που προβληματίζει τόσο την ΥΚΑΝ όσο και την Αρχή Κατά των Εξαρτήσεων.
Ζήτηση οι ουσίες ντόπινγκ
Σημαντικές αυξομειώσεις σημειώνεται με τις ουσίες ντόπινγκ που χρησιμοποιούνται στα γυμναστήρια και όχι μόνο.
Φέτος εντοπίστηκαν 2.828 δισκία, 260 αμπούλες, οκτώ μπουκαλάκια και 132 φιαλίδια. Πέρσι κατασχέθηκαν 426 αμπούλες, 1.007 κάψουλες, 6.680 δισκία, οκτώ μπουκαλάκια και 305 φιαλίδια. Το 2018 οι ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν 3.075 δισκία, 192 φυαλίδια, 108 αμπούλες, 10 μπουκαλάκια, 10 γραμμάρια και μια κάψουλα. Τα πλείστα σκευάσματα ντόπινγκ κατασχέθηκαν στα οδοφράγματα ή σε υποστατικά και είχαν μεταφερθεί στην πλειονότητά τους από τα κατεχόμενα.