Δύο καλοκαιρινά αστρονομικά φαινόμενα μας αναμένουν αυτές τις ημέρες για τους λάτρεις της αστρονομίας και όχι μόνο. Πρόκειται για τη μερική έκλειψη σελήνης στις 7 Αυγούστου και τη βροχή διαττόντων αστέρων, τις γνωστές μας Περσείδες στις 12 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας,  είπε ότι τη  Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017, θα έχουμε το πρώτο καλοκαιρινό αστρονομικό φαινόμενο  του 2017, τη Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η οποία και θα είναι ορατή από όλα τα μέρη της Κύπρου, χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου μετά την δύση του Ηλίου.
 
«Κατά την διάρκεια μιας έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από την Σελήνη, δηλαδή η Σελήνη μπαίνει στη σκιά της Γης» είπε.Εξήγησε ότι κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ήλιο κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και  σκεδάζει έντονα την ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ήλιο.
 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (20:22) να αρχίζει η Σελήνη να αλλάζει χρώμα και να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη, συνέχισε ο κ. Φάκας. Τα στοιχεία της έκλειψης είναι τα εξής:

  • Είσοδος στην σκιά της Γης : 20: 22 (έναρξη αλλαγής χρώματος)
  • Μέγιστο της έκλειψης: 21:20
  • Έξοδος εκ της σκιάς της Γης : 22:18 (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)

Ο κ. Φάκας είπε ότι με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα προσκαλούν το κοινό στο Αστεροσκοπείο τους, στη Λεωφόρο Λάρνακος 78, στη Λευκωσία, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκλειψη Σελήνης δια τηλεσκοπίου καθώς και  τους πλανήτες Δία και Κρόνο που αυτές τις μέρες κοσμούν τον ουρανό μαζί με τις Περσείδες που θα κορυφωθούν το Σάββατο 12 Αυγούστου.
 
Περσείδες: Βροχή μετεωριτών στις 12 Αυγούστου
 
Αναφερόμενος στις Περσείδες, ο κ. Φάκας είπε ότι το φαινόμενο αυτό άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2017. Σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΝΑΣΑ η  καλύτερη ημέρα παρακολούθησης είναι το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων και τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο, “δηλαδή διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο” όπως είπε ο  κ. Φάκας.
 
Εξήγησε ότι το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση βορειοανατολική. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 11 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και ταυτόχρονα η Σελήνη που θα είναι εννέα ημερών, θα προχωρά προς την δύση της. 

Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο συμβαίνει, διότι η Γη αυτές τις μέρες διασχίζει την τροχιά του Κομήτη Swift-Tuttle, που είναι γεμάτη από τα υπολείμματα που εγκαταλείπει στην τροχιά του, ενώ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.  Τα υπολείμματα αυτά ο κομήτης τα εγκαταλείπει κάθε φορά που ευρίσκεται στο περιήλιο του.
 
Με την ευκαιρία αυτή τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου στη Κυπερούντα, το Σάββατο βράδυ 12 Αυγούστου 2017 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06ω και 05λ το πρωί.
 
Την βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.Στην εκδήλωση θα υπάρχουν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια για παρατήρηση όχι μόνο των Περσείδων αλλά και των πλανητών Δία, Κρόνου, (μετά τις 10.30 μμ.) και διάφορους αστερισμούς. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες