Αμηχανία, αλλά και στήριξη της Άγκυρας με μασημένα λόγια, αντανακλούν οι απαντήσεις που επεχείρησε να δώσει η Κομισιόν αναφορικά με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, όπως απεκάλυψε ο «Φ» της Κυριακής, ζήτησε από τις Βρυξέλλες τερματισμό των συζητήσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας, μείωση των προενταξιακών κονδυλίων και επικέντρωσή τους στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθώς και τερματισμό της παροχής πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Άγκυρα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, που κλήθηκε την Τρίτη να τοποθετηθεί, «μάσησε» τα λόγια του, απέφυγε να απαντήσει επί της επιστολής του Γερμανού ΥΠΕΞ και αρκέστηκε να αναφέρει το αυτονόητο, ότι δηλαδή εναπόκειται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν εάν και κατά πόσον θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Φρόντισε πάντως στη συνέχεια να προτάξει τα οικονομικά οφέλη που θα έχει η τελωνειακή ένωση για τις δύο πλευρές, αφήνοντας να διαρρεύσουν εμμέσως οι προτιμήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ομάδας του: «Η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τους δύο εταίρους», ανέφερε ο εκπρόσωπος, κάτι που όπως δημοσίευσε ο «Φ» εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον ετήσιο όγκο εμπορικών συναλλαγών από 130 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 260 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Στον «πάγο» η Τουρκία με «βόμβα» από τη Γερμανία
- Πληρωμένη απάντηση της ΕΕ στις αξιώσεις της Άγκυρας
- Απομόνωση Λευκωσίας για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας
- «Ναι» στην Τελωνειακή Ένωση για Τουρκία
- O Γιούνκερ ενισχύει οδικό χάρτη κατά παραγγελία Ερντογάν
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι ένας από τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος που η Κομισιόν εντόπισε για πιθανή ενίσχυση της συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι περιστάσεις».
«Περιστάσεις», οι οποίες αφορούν προφανέστατα τη στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη και κυρίως η Γερμανία.
Πηγή στην έδρα της ΕΕ ανέφερε στον «Φ» ότι η Κομισιόν προσδοκά ότι μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στη Γερμανία (24 Σεπτεμβρίου) και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το Βερολίνο θα «βάλει νερό στο κρασί του» και θα ανάψει πράσινο για την έναρξη διαβουλεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου να δρομολογηθεί η αναβάθμιση της Τελωνειακής της Ένωσης. Ανάλογη «στάση αναμονής» τηρεί η Κομισιόν και στο αίτημα της Γερμανίας επί των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας.
«Η απόφαση για οποιαδήποτε αναστολή της χρηματοδότησης από τα προενταξιακά ταμεία δεν πρέπει να λαμβάνεται μεμονωμένα από τη γενική μας προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία» ανέφερε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, ενόσω συνεχίζεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα πρέπει να διοχετεύονται στην υποψήφια χώρα και προενταξιακά κονδύλια, ανεξαρτήτως της κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιώμάτων.
Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για τους δικαιούχους μας στην Τουρκία» και σημείωσε ότι «η Κομισιόν εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δέσμευσή μας για την Τουρκία είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων», τοποθέτηση η οποία είναι επίσης ενδεικτική των προθέσεων και των επιδιώξεων της ομάδας Γιούνκερ.
Σε ό,τι αφορά στην παροχή των προενταξιακών κονδυλίων για τα έτη 2014-2020, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των πόρων προενταξιακής βοήθειας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την προετοιμασία της ένταξης στην Ένωση, ιδίως στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Επιμένει σε αναστολή διαπραγματεύσεων
Η γερμανική κυβέρνηση ζητά την αναστολή, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των προκαταρκτικών εργασιών της για τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα με αντικείμενο την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας γιατί κάτι τέτοιο θα έστελνε «λάθος μήνυμα», σύμφωνα με ένα προσχέδιο κειμένου που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ» την Κυριακή ο Γερμανός ΥΠΕΞ έστειλε επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητά τη συμβολή της ΕΕ σε μέτρα κατά της Τουρκίας.
Στο έγγραφο που επικαλείται το Reuters γίνεται αναφορά σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία ούτως ώστε να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου.
Επισημαίνεται ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια θα πρέπει να στοχεύει «ακόμη περισσότερο προς την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Η Γερμανία σημειώνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.