Στα βαθιά μπήκε η ερευνητική επιτροπή για την υπόθεση Cypra που άρχισε την περασμένη εβδομάδα τις ακροάσεις με στόχο μέσα στο Απρίλιο να παραδοθεί το πόρισμα στον Γενικό Εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι η όλη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στη μονάδα και τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων εργοδοτείτο παράνομα. Τονίζεται ότι παρόλο που μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Αρχηγείου Αστυνομίας διενεργούσαν ελέγχους σε υποστατικά για εργοδότηση παράνομων, αλλοδαπών, εντούτοις δεν υπήρχε καμία καταγγελία του σφαγείου για το εν λόγω θέμα. 

Ωστόσο, προκαλούνται ερωτηματικά από το γεγονός ότι ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής που διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ο τέως Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης. Όπως διαπιστώνεται για μια σειρά ζητημάτων που θα εξεταστούν από την Επιτροπή, εμπλεκόμενη είναι και η ίδια η Αστυνομία και θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Χαραλαμπίδου: Παραχώρηση «άτοκου δανείου» στη Cypra

Συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα συνεδρίας της Ερευνητικής Επιτροπής κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος προσκόμισε ένα φάκελο που περιείχε μια μακροσκελή αλληλογραφία του, καθώς και ανακοινώσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα του σφαγείου Cypra, από όταν ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση, με την πρώτη καταγγελία, όπως ανέφερε, να φθάνει κοντά του το 2008. Όπως προκύπτει κάποιες από τις επιστολές – καταγγελίες του κ. Περδίκη αποτείνονται και στην Αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του βουλευτή, ηγέρθη ζήτημα για συγκεκριμένη καταγγελία, για την οποία υπήρχε επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα προς την Αστυνομία για διερεύνηση της υπόθεσης. Μάλιστα, ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε κατά πόσο η εν λόγω επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας είχε ως παραλήπτη τον τέως Αρχηγό της Αστυνομίας.  

Επομένως, πιθανόν να εγείρεται θέμα ασυμβίβαστου από τη στιγμή που ο κ. Μιχαηλίδης υπηρέτησε το σώμα από διάφορα πόστα μέχρι την αφυπηρέτησή του και η επιτροπή στην οποία διορίστηκε εξετάζει τον τρόπο που χειρίστηκαν τα θέματα οι αρμόδιες Αρχές την επίμαχη περίοδο από το 2006 μέχρι και σήμερα. 

Επισημαίνεται, ότι με βάση τη νομοθεσία που διέπει τις ερευνητικές επιτροπές δεν διορίζεται ως επίτροπος, πρόσωπο που έχει άμεσο προσωπικό συμφέρον σε σχέση με τα ζητήματα που άπτονται της έρευνας. Νοείται ότι σε περίπτωση που κατά τη διερεύνηση διαπιστωθεί ότι συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος, ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να ζητήσει την εξαίρεσή του.