Γύρω στα 250 άτομα εργάζονται σκληρά σχεδόν καθημερινά στο Δήμο Αγίας Νάπας για την επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος στις 12 και 13 Ιουνίου, για να τιμήσει τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Ζαννέτου, η Αγία Νάπα είναι η μόνη περιοχή επί κυπριακού εδάφους που θα τιμήσει τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας με εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Επιτροπής για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Με διήμερες μάλιστα εκδηλώσεις που στεγάζονται υπό τον τίτλο «200 Χρόνια Εθνικής Παλιγγενεσίας 1821, Μοναδική Μάχη Αγίας Νάπας 17 Μαρτίου 1826».
Και αυτό όπως εξήγησε, γιατί στις 17 Μαρτίου του 1826, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο βορειανατολικός μόλος του λιμανιού Αγίας Νάπας, έλαβε χώρα η μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους. Εκείνη τη μέρα, πρόσθεσε, ο Καπετάν Νταλιάνης με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου. Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια.
Σε ανάμνηση του γεγονότος και με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς, του Σωματείου Κίμωνας Ξυλοτύμπου αλλά και δικών του ανθρώπων, περίπου 50 στο σύνολο, ανέφερε ο κ. Ζανέτου, ο Δήμος Αγίας Νάπας αποφάσισε να αναπαραστήσει το λαμπρό αυτό γεγονός, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη αξιοπρέπεια. Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς που προσέφερε δυο σκάφη, αλλά και ένα άλλο σκάφος που ετοίμασε ο δήμος και δύναται να πραγματοποιεί βολές από κανονάκια κρότου και λάμψης, τη χρήση πραγματικών καριοφιλιών που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του 1821, το Σάββατο 12 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, θα γίνει η αναπαράσταση της απόβασης του Καπετάν Νταλιάνη και των παλληκαριών του στην Αγία Νάπα, αλλά και της μάχης που έδωσαν με τους Τούρκους.
Την αναπαράσταση της απόβασης των Ελλήνων Επαναστατών του 1821 στην Αγία Νάπα, όπως και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί της κυβέρνησης και αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας.
Τι περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (Σάββατο 12/06) θα ξεκινήσει με το άναμμα Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, το οποίο θα μεταφέρουν οι δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου», με την είσοδο πομπής λαβάρων που θα συνοδεύουν τις Σημαίες του Επαναστατικού Αγώνα 1821 και με ανάρτησή τους από τους επισήμους. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγίας Νάπας κ. Χρίστου Ζαννέτου, του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας κ. Χριστάκη Πίττα, του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ομιλία από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.
Για το ιστορικό της Μάχης θα μιλήσει ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής. Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Φώτος Φωτιάδης, θα απαγγείλει αποσπάσματα από τα ποιήματα «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ύμνος στην Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού. Ακολούθως, η φιλόλογος κα. Σοφία Φυλακτού θα απαγγείλει αποσπάσματα από τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου», «Η Χιώτισσα» και «Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είναι Ελληνική» και αμέσως μετά ο λαϊκός ποιητής, Ηλίας Χατζήμιχαηλ, θα απαγγείλει το δικό ποίημα «Ζήτω η Επανάσταση». Θα ακολουθήσει το τραγούδι «Θούριος» από το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ.
Γύρω στις 8μ.μ. θα γίνει η αναπαράσταση της μοναδικής μάχης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ Ελλήνων της Επανάστασης και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας-Αμμοχώστου.