Μαύρη σελίδα η χθεσινή ημέρα για την Εθνική Φρουρά όταν η δεύτερη ημέρα προγραμματισμένης άσκησης στρατιωτικής μονάδας η οποία αποτελείτο από 12 μόνιμους αξιωματικούς, στην περιοχή της Τροοδίτισσας, κατέληξε σε τραγωδία.
Νεκρός ο 32χρονος Ξάνθος Κυριάκου από τη Λεμεσό, λοχαγός της διμοιρίας Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς που υπάγεται στο 70ο Τάγμα Μηχανικού και το οποίο εδρεύει στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λευκωσίας.
Οι έρευνες της τραγωδίας που συγκλόνισε το παγκύπριο βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο από πλευράς Αστυνομίας όσο και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς για τις ακριβείς συνθήκες του θανατηφόρου ατυχήματος. Η τραγωδία προκαλεί, ωστόσο, τεράστια ερωτηματικά σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας που λαμβάνονται για τέτοιου είδους ασκήσεις καθώς και στη συντήρηση διαφόρων εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται.
Το τραγικό συμβάν συνέβη γύρω στις 8:30 χθες το πρωί, όταν ο 32χρονος Ξάνθος κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης με αντικείμενο «στρατιωτική έρευνα σε υψόμετρο», προσπάθησε να κατέβει με σχοινί, πρώτος από την ομάδα των εκπαιδευόμενων της οποίας ηγείτο, με σκοπό να φτάσει σε μεταλλική πλατφόρμα.
Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως αρχικά είχαν κατέβει στην πλατφόρμα τρεις αξιωματικοί-εκπαιδευτές, οι οποίοι επέβλεπαν την άσκηση αφού είχαν ανάλογη εμπειρία στο εξωτερικό.
Από το σημείο του δρόμου μέχρι τη μεταλλική πλατφόρμα, η κατάβαση γίνεται με τη βοήθεια σχοινιού με την απόσταση να φτάνει τα περίπου 14 μέτρα. Η συγκεκριμένη απόσταση περιλαμβάνει, όπως μας λέχθηκε, μονοπάτι κατάβασης. Το σχοινί που χρησιμοποιήθηκε για την κατάβαση ανήκει στην Εθνική Φρουρά και όπως μας επισημάνθηκε, δεν υπήρχαν άλλα σχοινιά τοποθετημένα μόνιμα στο σημείο. Να σημειωθεί πως το ίδιο σχοινί χρησιμοποιήθηκε και την προηγούμενη ημέρα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης. Μάλιστα, αφού το χρησιμοποίησαν τη Δευτέρα, το άφησαν στο σημείο για να το χρησιμοποιήσουν και την Τρίτη.
Οι πληροφορίες του «Φ» κάνουν λόγο για ακατάλληλο σχοινί το οποίο έφερε φθορές σε δύο άλλα σημεία πιο πάνω από το σημείο που κόπηκε. Οι φθορές αυτές πιθανόν να προκλήθηκαν από την τριβή του σχοινιού στις πέτρες, πράγμα το οποίο διερευνάται.
Τα τελευταία λεπτά του άτυχου λοχαγού περιγράφονται ως τραγικά. Ο 32χρονος ήταν ο πρώτος από τους εκπαιδευόμενους που επιχειρούσε κατάβαση από σημείο πλησίον του δρόμου προς την πλατφόρμα. Ξεκίνησε την κατάβαση με τη βοήθεια του σχοινιού και ενώ πλησίαζε πολύ κοντά στην πλατφόρμα, κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες, το σχοινί κόπηκε από τη μέση. Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας, στο σημείο που συνέβη το μοιραίο, υπάρχει κενό, μεταξύ της πλατφόρμας και του γκρεμού, με τον άτυχο λοχαγό να πέφτει σε βάθος περισσότερων των 50 μέτρων κτυπώντας συνεχώς σε βράχους, καταλήγοντας σε κοίτη ποταμού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείτο από τη μεταλλική πλατφόρμα και κάτω, ενώ από το σημείο του δρόμου μέχρι αυτή, δεν χρησιμοποιήθηκε οποιαδήποτε ζώνη ασφαλείας για την κατάβαση των μελών της Εθνικής Φρουράς.
Σε δηλώσεις του από τη σκηνή του μοιραίου ατυχήματος ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε πως «με τη χρήση σχοινιού ο 32χρονος προσπαθούσε να καταρριχηθεί σε ειδική πλατφόρμα απ’ όπου γίνεται κατάβαση σε γκρεμό. Κατά την προσπάθεια του να καταρριχηθεί στην πλατφόρμα, κόπηκε το σχοινί που κρατούσε με αποτέλεσμα να πέσει σε γκρεμό».
Στήθηκε επιχείρηση αεροδιακομιδής
Στη σκηνή στήθηκε επιχείρηση ανάσυρσης όπου συμμετείχαν μέλη της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας. Ακολούθησε επιχείρηση αεροδιακομιδής του 32χρονου από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας, με ελικόπτερο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού, ο υποστράτηγος και Γενικός Επιθεωρητής της Εθνικής Φρουράς, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, καθώς και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΦ, μετέβησαν για επιτόπιες εξετάσεις ενώ από το πρώτο λεπτό διατάχθηκε στρατιωτική ανάκριση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες της τραγωδίας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αφίχθηκαν ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, όπου ανάμεναν το ελικόπτερο με τον άτυχο Ξάνθο και ενημέρωσαν τους οικείους του για τα μαύρα μαντάτα.
Επίσης, οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου διενήργησαν επιθεώρηση της σορού και ακολούθως μετέβησαν στη σκηνή για αυτοψία. Φως στα αίτια του θανάτου του άτυχου Ξάνθου θα δώσει η νεκροτομή επί της σορού του που θα διενεργεί νοουμένου ότι βγουν τα αποτελέσματα του τεστ PCR για τον κορωνοϊό.
Έρευνες από ΓΕΕΦ και ΤΑΕ Λεμεσού
Ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, φανερά συγκλονισμένος χαρακτήρισε «μαύρη μέρα» τη χθεσινή για την Εθνική Φρουρά. Σε δηλώσεις του στο Γενικό Νοσοκομείο της Λευκωσίας, όπου επισκέφθηκε του συγγενείς του αδικοχαμένου αξιωματικού, είπε πως έχει ήδη δώσει οδηγίες για εις βάθος έρευνα του τραγικού συμβάντος, ενώ παράλληλα εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Πρόσθεσε ότι η Αστυνομία διερευνά το δυστύχημα στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναμένουν.
Οι έρευνες των ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ το σχοινί έχει περισυλλεχθεί για να σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις όπως και άλλα τεκμήρια από τη σκηνή. Επίσης, έχουν ληφθεί καταθέσεις σχεδόν από όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην εν λόγω άσκηση και τους αυτόπτες μάρτυρες της τραγωδίας.