Θαμώνες κέντρων αναψυχής, καφετεριών, θεάτρων, εστιατορίων και άλλων συναφών επιχειρήσεων μπορεί να αντιμετωπίσουν θανάσιμο κίνδυνο, αφού με βάση νομοθεσία η οποία εγκρίθηκε, οι ιδιοκτήτες των κτηρίων αυτών μπορούν να τα λειτουργούν χωρίς την έκδοση πιστοποιητικού τελικής έγκρισης.
Από τη λειτουργία των πιο πάνω επιχειρήσεων κάποιοι θα έχουν οικονομικό όφελος εις βάρος νομοταγών πολιτών οι οποίοι συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία, όπως υποδεικνύει και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών.
Την πρόταση νόμου υπέβαλαν βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων γνώριζαν ήδη πως δεν θα διεκδικούσαν επανεκλογή τους.
Το θέμα της ασφάλειας δεν είναι θεωρητικό, αν ληφθεί υπόψιν πως σχετική προειδοποίηση απηύθυνε τόσον ο υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου, όσον και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου κ. Κώστας Κωνσταντίνου σε πρόσφατη επιστολή του ημερομηνίας 5 Μαΐου 2021.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου υπό τον τίτλο «ψήφιση πρότασης νόμου για τροποποίηση του άρθρου 112 (2) (α) του περί Δήμων νόμου για κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πιστοποιητικού έγκρισης για έκδοση άδειας χρήσης υποστατικού σύμφωνα με το άρθρο 112», παραπέμπει σε άλλη επιστολή του υπουργείου ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2021 μέσω της οποίας «τίθενται σοβαρές επιφυλάξεις του υπουργείου Εσωτερικών, καθότι η υποβολή του πιστοποιητικού έγκρισης κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας, που αποτελεί θεμελιώδη διάταξη για την εφαρμογή του περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμου, διασφαλίζει την ικανοποίηση των όρων της εκδοθείσας άδειας οικοδομής, συμπεριλαμβάνοντας σοβαρά θέματα, όπως η στατική επάρκεια του υποστατικού, θέματα ασφάλειας στη χρήση και προσβασιμότητας, προστασία της ζώνης παραλίας κ.α».
Ο γενικός διευθυντής αναφέρει επίσης, πως «η έκδοση άδειας λειτουργίας, χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις του περί ρυθμίσεως οδών και οικοδομών νόμου, κατευθύνει σε πολιτικές άνισης μεταχείρισης και ανταγωνισμού έχοντας απλούς πολίτες που τηρούν το νομικό πλαίσιο και μερίδα πολιτών, που θα καρπώνονται οικονομικά οφέλη από την εν λόγω πρόνοια».
Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών, παρόλες τις διαφωνίες και επιφυλάξεις του, επικαλούμενο πρακτικούς λόγους όπως η αυτοδιάλυση της Βουλής, γνωστοποιεί ότι δεν θα προχωρήσει σε εισήγηση για αναπομπή του νόμου. Το υπουργείο εκφράζει την πρόθεση να υποβάλει σχετικό νομοσχέδιο για αντιμετώπιση του όλου προβλήματος με την έναρξη εργασιών της Βουλής, με τη νέα σύνθεσή της.
Σημειώνεται, πως οι βουλευτές που υπέβαλαν τη πρόταση για λειτουργία κέντρων αναψυχής και άλλων συναφών επιχειρήσεων, επικαλέστηκαν το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι απαλλάχτηκαν από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για να λειτουργήσουν τις μονάδες τους.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης της πρότασης νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών παρατήρησε, πως (στο παρελθόν) ξενοδόχοι πέτυχαν την έγκριση νομοθεσίας με βάση την οποίαν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας μόνο με άδεια οικοδομής χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό τελικής έγκρισης (ΠΤΕ) αλλά τελικά παρατηρήθηκε κατάχρηση της δυνατότητας αυτής.
Εξάλλου, σε επιστολή του προς τη Βουλή ανέφερε πως «το υπουργείο Εσωτερικών ως θέμα αρχής, τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης τρόπων νομότυπης υπερπήδησης προβλημάτων ώστε να καθίσταται δυνατή η έκδοση άδειας λειτουργίας θεάτρων, εστιατορίων, καφετεριών κ.λπ., ωστόσο η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα πρέπει να γίνεται χωρίς να πλήττεται η αρχή τήρησης της νομιμότητας και να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πολιτών».
Στην επιστολή αναφερόταν επίσης, πως η συγκεκριμένη ρύθμιση που αφορά την απάλειψη του πιστοποιητικού έγκρισης για το υποστατικό (ως προαπαιτούμενο έγγραφο της αίτησης για άδεια λειτουργίας) εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για το υπουργείο Εσωτερικών καθότι η υποβολή του πιστοποιητικού έγκρισης κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας, αποτελεί θεμελιώδη διάταξη για την εφαρμογή του νόμου, διασφαλίζοντας την ικανοποίηση όρων της εκδοθείσας άδειας οικοδομής, όπως η στατική επάρκεια του υποστατικού, θέματα ασφάλειας στη χρήση και προσβασιμότητα, προστασία της ζώνης παραλίας κ.ά.
Περαιτέρω επεσήμαινε, πως με την απάλειψη του πιστοποιητικού έγκρισης δυνατόν να δοθεί η δυνατότητα έκδοσης «άδειας λειτουργίας» και για υποστατικά τα οποία δεν καλύπτονται με άδεια οικοδομής, π.χ. λόγω τροποποιήσεων, μη αδειοδοτημένων προσθηκών, κ.α.