Η κυβέρνηση επιδοτεί εποίκους και μάλιστα εν γνώσει της, όπως έχει καταγγελθεί εμμέσως από αξιόπιστους παράγοντες του Ριζοκαρπάσου, οι οποίοι με επιστολή τους υποδεικνύουν στον υπουργό Γεωργίας ότι ενημέρωσαν και στο παρελθόν σχετικά τις Αρχές.

Η επιχορήγηση αφορά την καλλιέργεια εκτάσεων στο Ριζοκάρπασο και όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, ορισμένοι εγκλωβισμένοι έρχονται σε συμφωνία με εποίκους και φέρονται ότι καλλιέργησαν περισσότερες εκτάσεις από όσες στην πραγματικότητα καλλιεργούν, μοιράζοντας τις επιχορηγήσεις. Αυτό στρέφεται εις βάρος των εγκλωβισμένων γεωργών οι οποίοι δεν συνεργάζονται με εποίκους και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις καταγγελίες, εγκλωβισμένοι γεωργοί από την καλλιέργεια των χωραφιών τους εισπράττουν λιγότερα από όσα εισπράττουν άλλοι οι οποίοι υποβάλλουν «εικονικές αιτήσεις» με βάση τις οποίες φέρονται να καλλιέργησαν μεγάλες εκτάσεις τις οποίες βεβαίως δεν καλλιέργησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα απασχόλησε και τους κοινοτάρχες του Ριζοκαρπάσου, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να σταματήσουν να πιστοποιούν τις αιτήσεις που αφορούν τις εκτάσεις που φέρονται να καλλιέργησαν γεωργοί στο Ριζοκάρπασο, αφού κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένοι σε ποινικά αδικήματα. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να σημειωθεί πως στο παρελθόν, ακόμη και αιτήσεις που δεν πιστοποιήθηκαν από τους τρεις κοινοτάρχες Ριζοκαρπάσου εγκρίθηκαν, κάτι το οποίο παραπέμπει είτε στο ότι επιδοτήθηκαν εκτάσεις που δεν καλλιεργήθηκαν είτε παρακάμφθηκαν σε ανώτερο επίπεδο. 

Σημειώνεται επίσης πως παρατυπίες για αδικαιολόγητες ή και υπερβολικές επιδοτήσεις συζητήθηκαν και ενώπιον της Βουλής των Ανιπροσώπων από το 2010 και τότε δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα λαμβάνονταν μέτρα. 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», σε επιστολή η οποία εστάλη στον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, με την οποία σχολιάζονται σχετικές αναφορές, αναφέρεται πως οι φόβοι και οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν αρκετές φορές, επιβεβαιώνονται. Στη συνέχεια αφού αναφέρεται πως οι προειδοποιήσεις αυτές αγνοήθηκαν προστίθεται ότι δημιουργούνται οι εξής δύο σημαντικοί κίνδυνοι:

– Ο πρώτος είναι να δοθεί η ευκαιρία να γίνονται συμφωνίες από ορισμένους εγκλωβισμένους με εποίκους, με σκοπό την επιδότηση. 

– Ο δεύτερος είναι να διοχετεύεται δημόσιο χρήμα στα χέρια μη δικαιούχων οι οποίοι ενδεχομένως να συνάπτουν παράνομες συμφωνίες για να πετύχουν να λάβουν παράτυπα την επιχορήγηση από τη μια και να στιγματίζουν το όνομα και τις θυσίες των υπολοίπων εγκλωβισμένων.

Στην επιστολή των παραγόντων υποδεικνύεται, πως ακόμη και οι κοινοτάρχες, οι οποίοι πιστοποιούσαν τις αιτήσεις επιχορήγησης, ένεκα της κατοχής δεν είναι σε θέση να πιστοποιούν με ακρίβεια την αλήθεια του περιεχομένου των εν λόγω αιτήσεων. Περαιτέρω αναφέρεται πως αν η κοινότητα Ριζοκαρπάσου δεν ήταν κατεχόμενη από εγκλωβισμένους, απλώς θα ζητείτο από τους αρμοδίους επιβεβαίωση ως προς το κατά πόσον οι αιτούντες διαμένουν στο Ριζοκάρπασο, όπως συμβαίνει και στις ελεύθερες περιοχές.

Μέσω της επιστολής αναπτύσσεται η θέση, πως η ενδεδειγμένη λύση είναι η δημιουργία μητρώου εγκλωβισμένων γεωργών και η ανάληψη ευθύνης ελέγχου από άλλο όργανο του κράτους, ώστε να ελέγχεται σωστά και με διαφάνεια το κατά πόσον τα καταγραφόμενα στις αιτήσεις για επιχορηγήσεις είναι αληθή.

Ως προς τις διακρίσεις που εφαρμόζονται εις βάρος των πραγματικών γεωργών και των καλλιεργητών, αναφέρονται και τα εξής: 

Πέραν των παραπάνω παρατηρούμε και το φαινόμενο, εγκλωβισμένοι οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με την γεωργία να αμείβονται ελάχιστα σε σχέση με άλλους που ενδεχομένως «απλώς κάνουν τις αιτήσεις». 

Επαναλαμβάνεται δε, πως τα ως άνω γεγονότα έχουν εγερθεί ξανά και στο παρελθόν και αναμενόταν μέχρι σήμερα η μελέτη και αντιμετώπιση τους.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης, πως οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται πηγάζουν από την ευθύνη που πρέπει να έχουν όλοι για ορθή κατανομή του δημοσίου χρήματος, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται από αιτητές που πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο νόμος.

Χρονολογείται η κομπίνα

Το αγκάθι με τις επιχορηγήσεις συζητήθηκε εδώ και 11 χρόνια ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, της οποίας ο πρόεδρος ζήτησε κατάλογο των εγκλωβισμένων που ελάμβαναν εκταρικές επιδοτήσεις.

Όπως ελέχθη στις 20/1/2010, όταν συζητήθηκε σχετικό θέμα, κάποιοι δήλωσαν ότι καλλιεργούσαν εκατοντάδες στρέμματα γης τα οποία ουδέποτε κατείχαν, με σκοπό να εισπράξουν αυξημένες επιχορηγήσεις τις οποίες δεν δικαιούνταν. Τότε οι επιχορηγήσεις ανέρχονταν σε €1,3 εκατ. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένοι αγρότες εξέφρασαν παράπονα σύμφωνα με τα οποία ενώ δήλωναν όση έκταση γης καλλιεργούν εγκρίνονταν για μικρότερη έκταση και διερωτούνταν γιατί συμβαίνει αυτό και αν επωφελούνταν άλλοι την επιχορήγηση που δικαιούνται οι ίδιοι.

Εξάλλου, σύμφωνα με καταγγελίες της τότε εποχής, είχαν προσεγγιστεί εγκλωβισμένοι με σκοπό να παρουσιάσουν στοιχεία με βάση τα οποία ενοικίασαν εκτάσεις από εποίκους. Σύμφωνα με εγκλωβισμένους αυτό ίσως οδηγούσε σε επιχορήγηση εποίκων με έμμεσο τρόπο.

Ανάλογα ή και μεγαλύτερης έκτασης προβλήματα, αφορούσαν και τα Μαρωνίτικα χωριά.

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο newsletter του philenews