Σε μία απόφασή του που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναζωπυρωθείσα προσφυγική κρίση -με επίκεντρο την Ιταλία- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Αυστρία και την Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι, ασχέτως των εκτάκτων συνθηκών, βάσει του Δουβλίνου η πρώτη χώρα υποδοχής παραμένει αρμόδια και υπεύθυνη για αιτήματα διεθνούς προστασίας.
Η απόφαση ωστόσο επιτρέπει σε χώρες μέλη που το επιθυμούν να αποδεχθούν εθελοντικά πρόσφυγες (όπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 2015), κρίνοντας πως το Δουβλίνο επιτρέπει την εξέταση αιτημάτων για άσυλο ακόμη κι από κράτος μέλος που δεν είναι υποχρεωμένο να το κάνει.
Η απόφαση είναι ξεχωριστή από εκείνη που αφορά τις προσφυγές Ουγγαρίας και Σλοβακίας κατά του υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης, στην οποία ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψή τους και την επικύρωση της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης.
Η υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο αποτελεί «αναλογικό μέσο που δίνει την δυνατότητα» στην Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, αναφέρεται στην εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα.
Πηγή: news.in.gr