Διευκολύνσεις για πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από τράπεζες και τη λειτουργία δευτερογενών αγορών προωθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority), βλέποντας τα προβλήματα που θα φέρει η μετά COVID εποχή.
Την Τρίτη ανακοινώθηκε ότι η δημόσια διαβούλευση για τη χρήση των νέων προτύπων θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2021. Στόχος είναι τα πρότυπα των προβληματικών δανείων να εξορθολογιστούν για να βοηθήσουν τις τράπεζες να προετοιμαστούν καλύτερα ως μέρος των στρατηγικών διαχείρισης NPL μετά την πανδημία COVID-19. Μέρος των αλλαγών αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της πιθανής υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και η παροχή αποτελεσματικών επιλογών για μείωση των κόκκινων δανείων.
Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των NPL στην Ευρώπη και για την παροχή πρόσθετων εργαλείων για τις τράπεζες στη διαχείριση και τη μείωση των προβληματικών δανείων. Στις κατευθυντήριες γραμμές της, σχετικά με τη διαχείριση μη εκτελεστικών και προνομιακών ανοιγμάτων, η ΕΑΤ απαιτεί από τις τράπεζες να εισάγουν και να θέσουν σε λειτουργία στρατηγικές μείωσης όσων δανείων δεν εξυπηρετούνται. Η ΕΑΤ σημειώνει ότι, παρόλο που υπάρχουν πολλά εργαλεία στη διάθεση των τραπεζών για τη διαχείριση και τη μείωση των NPL, οι συναλλαγές δευτερογενούς αγοράς είναι ένα από αυτά τα εργαλεία.
Το σχέδιο δράσης NPL βασίζεται στις αρχές της Κομισιόν, που αποσκοπούν στην αποτροπή μελλοντικής συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν υποστεί σημαντική οικονομική πίεση λόγω της πανδημίας. Η στρατηγική στοχεύει να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Η στρατηγική NPL έχει τέσσερις βασικούς στόχους:
● Περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μετακινήσουν NPL από τους ισολογισμούς τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των χρεωστών.
● Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ περί αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρεών, η οποία θα συμβάλει στη σύγκλιση των διαφόρων πλαισίων αφερεγγυότητας σε ολόκληρη την ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα προστασίας των καταναλωτών.
● Να υποστηρίξει τη σύσταση και τη συνεργασία των εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC) σε επίπεδο ΕΕ.
● Εφαρμογή προληπτικών μέτρων δημόσιας στήριξης, όπου απαιτείται, για τη διασφάλιση της συνεχούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας βάσει της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των τραπεζών της ΕΕ και των πλαισίων για τις κρατικές ενισχύσεις.
Θεανώ Θειοπούλου