Για μια ακόμα νέα κοινοβουλευτική περίοδο το θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων. Στη χθεσινή συνεδρία αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων η πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη να βρεθεί μια φόρμουλα και να θεσμοθετηθεί οριστικά το θέμα των κοινοβουλευτικών συνεργατών.

Φόρμουλα η οποία θα είναι στη βάση του πόσους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες δικαιούται ο κάθε βουλευτής. Η Αννίτα Δημητρίου επεσήμανε πως δεν μπορεί κάθε πέντε χρόνια να συζητά το ίδιο θέμα, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί οριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα Βουλής για εναρμονιστικά νομοσχέδια

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του αριθμού των κοινοβουλευτικών συνεργατών από τον αριθμό των 101 που ήταν μέχρι σήμερα. Στο τέλος της σύσκεψης και με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε (εν μέσω αντιπαραθέσεων) η κατανομή των 100 έχει ως εξής: ΔΗΣΥ 28 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, ΑΚΕΛ 26, ΔΗΚΟ 16, ΕΛΑΜ 7, ΕΔΕΚ 7, ΔΗΠΑ 7 και Οικολόγοι 6. Άλλοι 3 κοινοβουλευτικοί συνεργάτες πάνε στους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων. Να σημειωθεί πως στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο ΔΗΣΥ είχε 30 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και οι Οικολόγοι 5.

Με τη φόρμουλα αυτή συμφώνησε η πλειοψηφία των κομμάτων, ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ υποστήριξαν ότι έπρεπε να λάβουν περισσότερους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Κάτι που απέρριψε η πλειοψηφία γιατί αυτό θα σήμαινε ότι αναλογικά θα είχαν περισσότερους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες απ’ ό,τι δικαιούνται.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει με πρότασή της η ΠτΒ, προκειμένου να θεσμοθετηθεί και νομικά ο αριθμός των κοινοβουλευτικών συνεργατών που δικαιούται ένας έκαστος βουλευτής και κατ’ επέκταση και το κόμμα του.