Ένοχο στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας έκρινε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λεμεσού τον 50χρονο Ρώσο κατηγορουμενο για την υπόθεση του φοβερού θανατηφόρου που σημειώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας- Λεμεσού, όπου έχασε τη ζωή του ο 27χρονος Παναγιώτη Χριστοφόρου.
Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του, ότι κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο, λέγοντας ότι η συμπεριφορά είναι ποινικά κολάσιμη. “Αδιαφόρησε πλήρως για τους κινδύνους της επικίνδυνης οδήγησης του. Επέδειξε αλαζονεία και έλεγε ψέματα. Κρίνουμε ότι η κατηγορούσα αρχή πέτυχε να αποδείξει την υπόθεση” είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου διαβάζοντας την πολυσέλιδη απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι αναλύσεις στο αίμα του 50χρονου Ρώσου κατέδειξαν 246mg αλκοόλης όπως και χρήση υπνωτικών χαπιών.
Ο 50χρονος παραδέχθηκε μόνο τις τέσσερις από τις πέντε κατηγορίες, εκτός αυτήν της ανθρωποκτονίας.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι συγγενείς του άτυχου 27χρονου φορώντας φανέλες με τη φωτογραφία του.
Στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται αναφορά και στη ένορκη κατάθεση που έδωσε ο 50χρονος κατηγορούμενος. Στάθηκαν στο σημείο όπου είχε πει «μου έρχονται κάτι αναλαμπές αλλά δεν τα θυμάμαι. Το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι βρισκόμουν στο νοσοκομείο».
Το δικαστήριο αφού αναφέρθηκε στα όσα ισχυρίστηκε κατά την μαρτυρία και την αντεξέταση του ο 50χρονος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μνήμη του ήταν άκρως επιλεκτική. “Τον βολεύει ανάλογα με το όσα ερωτήθηκε”. Στην απόφαση σημειώνεται ότι η μαρτυρία του ενώπιον του δικαστηρίου δεν έγινε αποδεκτή.
Η υπόθεση ορίστηκε για αγορεύσεις για μετριασμό της ποινής του κατηγορούμενου στις 12 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος οδηγούσε το όχημα του με ταχύτητα πέραν των 190 χιλιομέτρων και εμβόλισε το όχημα του Παναγιώτη, αφου μετατράπηκε σε φονικό όπλο.
Δικαστής: Η συμπεριφορά του εκφράζεται από την αρχαία φράση «γαία πυρί μιχθήτω»
Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του Δικαστή για τη στάση του κατηγορούμενου κατά το δυστύχημα.
Έκανε λόγο για έναν οδηγό που επέδειξε αλαζονεία. Η όλη συμπεριφορά του, τόνισε, εκφράζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από την αρχαία φράση «γαία πυρί μιχθήτω».
Σύμφωνα με τον δικαστή ο κατηγορούμενος «επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ειδικότερα για το θύμα. Ενήργησε ως εάν, καθήκον επιμέλειας είχαν μόνο οι άλλοι οδηγοί προς αυτόν και όχι αυτός προς τρίτους. Αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή, κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης».
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κακουργιοδικείο σήμερα:
Στα πλαίσια της ποινικής υπόθεσης με αρ. 22986/2021, το Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λεμεσό (Ηλ. Γεωργίου, Π.Ε.Δ., Κ. Κωνσταντίνου, Α.Ε.Δ., Δ. Θεοδώρου, Ε.Δ.), έκρινε τον κατηγορούμενο (XXX ΝΤΙΜΙΤΡΕΝΚΟ), ένοχο σε πέντε κατηγορίες, με σοβαρότερη αυτή της ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως, κατά παράβαση του άρθρου 205 (1) και (2) του Ποινικού Κώδικα, Κεφ. 154.
Ως προς τα γεγονότα που αποτέλεσαν τη βάση καταδίκης του κατηγορούμενου, το Δικαστήριο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, κατά τον επίδικο χρόνο, ο κατηγορούμενος ήταν ηλικίας 50 ετών και κάτοχος, για αρκετά χρόνια, άδειας οδήγησης. Στις 27.11.2019 μετέβη σε κατοικία, όπου κατανάλωσε ποσότητα αλκοόλης, με αποτέλεσμα να περιέλθει σε κατάσταση μέθης και να μην έχει ικανότητα για ασφαλή οδήγηση. Έτρεμαν τα χέρια του, δυσκολευόταν να σταθεί στα πόδια του και δεν μιλούσε καθαρά. Έτσι, γύρω στα μεσάνυχτα, δύο πρόσωπα τον μετέφεραν στο σπίτι του.
Λίγο αργότερα, ο κατηγορούμενος, υπό την πιο πάνω κατάσταση, οδήγησε αυτοκίνητο, αρχικά στη λεωφόρο Αμαθούντος και ακολούθως εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, με δυτική κατεύθυνση. Πριν εισέλθει στον πιο πάνω αυτοκινητόδρομο, παραβίασε φώτα τροχαίας, τα οποία είχαν ένδειξη κόκκινο. Όταν εισήλθε στον αυτοκινητόδρομο κινείτο ζικ-ζακ. Πρόσωπο που τον ακολουθούσε, του αναβόσβηνε τα φώτα πορείας, υψηλής τάσης, του οχήματός του, για να του υποδείξει το επικίνδυνο της οδήγησής του. Ο κατηγορούμενος, όμως, ανέπτυξε ταχύτητα, πέραν των 140 χ.α.ω.. Ήταν εύρημα του Δικαστηρίου ότι λίγο πριν τη σύγκρουσή του, με το αυτοκίνητο του θύματος, ο κατηγορούμενος κινήθηκε με ταχύτητα γύρω στα 180 χ.α.ω. (το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο είναι 100 χ.α.ω.), ενώ το όχημα του θύματος, το οποίο προπορευόταν, κινείτο με ταχύτητα γύρω στα 95 χ.α.ω.. Ο κατηγορούμενος συγκρούστηκε βίαια με το προπορευόμενο όχημα του θύματος, το οποίο βρισκόταν στην αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας. Ο κατηγορούμενος δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα για να αποφύγει τη σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να το πράξει. Στη σκηνή δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε ίχνη τροχοπέδησης ή πλαγιολίσθησης. Συνεπεία του πιο πάνω δυστυχήματος, έχασε τη ζωή του το θύμα, ηλικίας τότε 27 ετών, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, ηλικίας 5 ετών.
Μετά από εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η αναλογία αλκοόλης στο αίμα του κατηγορούμενου ήταν 246 χιλιοστά του γραμμαρίου σε 100 χιλιοστά του λίτρου αίματος, με το ανώτατο επιτρεπόμενο καθορισθέν όριο, τα 50 χιλιοστά αλκοόλης. Επιπρόσθετα, στο αίμα του εντοπίστηκαν 0,4mg/l διαζεπάμη, 0,98mg/l νορδιαζεπάμη και οξαζεπάμη, ουσίες οι οποίες δρουν προσθετικά στην αλκοόλη, ως προς την κατασταλτική δράση, σημειώνοντας ότι, τόσο η αλκοόλη όσο και η διαζεπάμη λήφθηκαν εθελούσια από αυτόν.
Στη βάση των πιο πάνω, το Δικαστήριο έκρινε, αφενός, ότι η συμπεριφορά που επέδειξε ο κατηγορούμενος είναι ποινικά κολάσιμη και αφετέρου, ότι αυτή εμπίπτει εντός των προνοιών του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, καθότι επέδειξε βαριά αμέλεια, ισοδυναμούσα με υπαίτια αμέλεια, ως οι εν προκειμένω πρόνοιες επιτάσσουν.
Ο κατηγορούμενος, ως αναφέρθηκε, επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ειδικότερα για το θύμα. Ενήργησε ως εάν, καθήκον επιμέλειας είχαν μόνο οι άλλοι οδηγοί προς αυτόν και όχι αυτός προς τρίτους. Αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή, κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης. Επέδειξε αλαζονεία. Η όλη συμπεριφορά του, ως αναφέρθηκε, εκφράζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από την αρχαία φράση «γαία πυρί μιχθήτω».