Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου Cypra, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ότι στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει έναν κρατικό παρεμβατισμό, με τη συμμετοχή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαχρονικά ενεργούσε προς διασφάλιση των δικαιωμάτων της εταιρείας, με διαφάνεια, ώστε τα αρμόδια, κάθε φορά όργανα, να γνωρίζουν πλήρως την αλήθεια πριν λάβουν απόφαση. Υποστήριξε ότι ο δρόμος ήταν γεμάτος από αντιξοότητες, στρεβλώσεις και συνεχή εμπόδια. «Σε όλη αυτή τη διαδικασία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η γυναίκα μου δεν είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Πάντοτε σεβόμουν την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί», δήλωσε αναφερόμενος στη σύζυγό του και Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου. 

Ο κ. Γεωργίου υποστήριξε ότι βρέθηκε εν μέσω ενός τριγώνου κόντρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Χριστόδουλου Πίπη για καταγγελίες του πρώτου κατά του δεύτερου, αλλά και του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, της Ρέας Γεωργίου και του Σωκράτη Χάσικου για διαφορές που είχαν για συμβάσεις. «Η έχθρα του Χάσικου προς εμένα ήταν ξεκάθαρη, η έχθρα του Χάσικου προς τη Ρέα ξεκάθαρη, η έχθρα Πίπη προς εμένα, προς τη Ρέα γιατί σταμάτησε τον εξάδελφό του ξεκάθαρη και η έχθρα μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Πίπη το ίδιο», είπε, υπογραμμίζοντας πως «απ’ όλο αυτό το τρίγωνο έτρωγα τους μπάτσους εγώ». 

Αναφερόμενος στο θέμα του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου (ΚΣΚ), υποστήριξε ότι η Cypra ενήργησε διεκδικώντας, με τα νόμιμα κάθε φορά διαβήματα, την εφαρμογή των αρχών του υγιούς ανταγωνισμού και τον σεβασμό τους από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και προέβαινε σε καταγγελία/ες όταν υπήρχαν περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού που έπλητταν τον επιχειρηματικό τομέα των σφαγείων με τα οποία ασχολείται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του μέλους της Επιτροπής Λεμονιάς Καουτζιάνη για τις προσπάθειες του να σταματήσει τη ενοικίαση του σφαγείου Κοφίνου και κατά πόσο είναι περίεργο το γεγονός ότι οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης και Σωκράτης Χάσικος, καθώς και ο διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, τα έχουν μαζί του, ο ίδιος έδωσε τη δική του εξήγηση. Όπως ανέφερε, ο κ. Συλικιώτης έκανε μεγάλη προσπάθεια να σώσει το σφαγείο για να το διατηρήσει στη ζωή, όσον αφορά τον Χάσικο εξήγησε ότι ήθελε να το κλείσει και να το ενοικιάσει σε φίλο του επενδυτή, ενώ για τον κ. Πίπη αποκάλυψε ότι ενόσω υπηρετούσε στις Βρυξέλλες ήταν ο συνδετικός κρίκος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για το σφαγείο Κοφίνου, και του χρεώνεται η αποτυχία να περάσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, μετά τις καταγγελίες της εταιρείας του. «Αυτό το γεγονός, μπορεί να δικαιολογεί πολλές από τις συμπεριφορές του κ. Πίπη, ο οποίος προκατειλημμένος εναντιώθηκε και εναντιώνεται σε κάθε προσπάθεια των εταιρειών μου», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, μετά την έγκριση της ΕΕ για την παραχώρηση €1,6 εκατ. κρατικής εγγύησης για παραχώρηση δανείου στο Σφαγείο Κοφίνου στις 6/5/2010, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, άρχισε να καλεί πελάτες του σφαγείου της Cypra, εμπόρους και τον Σύνδεσμο Χοιροτρόφων για να τους ενημερώνει για το Σχέδιο Διάσωσης και για την παραχώρηση μετοχών στη νέα εταιρεία που θα αναλάμβανε τη λειτουργία του ΚΣΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, για την απόρριψη των πέντε πολεοδομικών αιτήσεων στις 22/01/2013 ευθύνεται ο κύριος Νεοκλής Συλικιώτης γιατί μετά την καταγγελία των ενεργειών του υπουργείου Εσωτερικών για παραχώρηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στάση γενικά έναντι της Cypra ήταν πολύ εχθρική.

Παράλληλα, έκανε λόγο για το φαινόμενο των δύο μέτρων και δύο σταθμών και της παράνομης κατ’ εξακολούθηση άνισης και δυσμενούς μεταχείρισης των εταιρειών δικών του συμφερόντων, από τις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας. 

Επαγγελματική η σχέση με Ελεγκτική Υπηρεσία

Ο Γιώργος Γεωργίου κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Επίτροπου Κύπρου Μιχαηλίδη κατά πόσο γνώριζε προσωπικά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον Ανδρέα Χασαπόπουλο. Η απάντηση του κ. Γεωργίου ήταν πως ήταν καθαρά επαγγελματική η σχέση του και ούτε για καφέ δεν πήγαν μαζί.

Ζητούσε όπως είπε διευκρινίσεις για θέματα συμβάσεων, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να ρωτήσει το Γενικό Λογιστήριο, ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν τον πληροφορούσαν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία μέχρι και σήμερα είναι ακυβέρνητες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Απάντησε ότι δεν γνωρίζει πώς έφθασε στα χέρια του η επιστολή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που αφορούσε τις άδειες που κατείχε η εταιρεία Sigan, ενώ επικαλέστηκε δημοσιεύματα και επίσημες ανακοινώσεις για την πληροφόρηση που κατείχε και προέβαινε σε καταγγελίες εναντίον του σφαγείου Κοφίνου στις Βρυξέλλες.