Ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια στην Κύπρο.

Το μεταμοσχευτικό τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει χωρίς μόνιμο μεταμοσχευτή, ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης αλλά δεν εξυπηρετούνται αυξάνεται διαρκώς, τόσο εξαιτίας της μη μόνιμης παρουσίας γιατρού στο Δημόσιο όσο και λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των νεφροπαθών που χρήζουν μεταμόσχευσης παραπέμπονται στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, οι οποίες «έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια των δυνατοτήτων τους», όπως αναφέρει, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας. 

Ενδεικτική της κατάστασης, είπε ο κ. Κουλούμας, «η περίπτωση Κύπριου νεφροπαθούς, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, ζει μόνιμα στην Ελλάδα και επιθυμεί να επισκεφθεί την Κύπρο το επόμενο διάστημα, αλλά όταν επικοινώνησε με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) για να προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις εισέπραξε ένα μεγάλο «όχι» αφού, όπως τον ενημέρωσαν, δεν υπάρχει χώρος, χρόνος και εξοπλισμός για να εξυπηρετηθεί κατά την παραμονή του στην Κύπρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι μεταμοσχευμένοι ίσως χρειάζονται και τρίτη δόση εμβολίου

Το γεγονός, είπε, «συνέβη τη στιγμή που δεκάδες Κύπριοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξυπηρετούνται κανονικά από τις εκεί αρμόδιες Αρχές και εμείς δεν είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε έναν Κύπριο που έρχεται στην Κύπρο για να δει την οικογένειά του». 

Η περίπτωση του συγκεκριμένου ανθρώπου, είπε ο κ. Κουλούμας, «είναι απλά η αφορμή για να επανέλθουν στο φως όλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να παρατηρούνται στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες  παραμένουν υποστελεχωμένες και σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς στερούνται και της παρουσίας γιατρού». 

Η κατάσταση, πρόσθεσε, «επιδεινώνεται καθημερινά, οι μηχανές αιμοκάθαρσης βρίσκονται στο 100% της πληρότητάς τους και έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει την έντονη ανησυχία μας ότι με την αύξηση του αριθμού των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών πολύ σύντομα θα έχουμε πρόβλημα και ίσως να τεθούν και σε κίνδυνο ασθενείς». 

Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «οι ασθενείς μας, αντί να προωθούνται στη μεταμόσχευση, παραπέμπονται στην αιμοκάθαρση και είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων έχει μειωθεί πάρα πολύ, η θέση του μόνιμου μεταμοσχευτή παραμένει κενή και όλα αυτά έχουν πλέον αντίκτυπο στους ασθενείς και στις υπηρεσίες που λαμβάνουν». 

Ο ΟΚΥπΥ, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Κατά διαστήματα βλέπουμε να γίνονται κάποιες κινήσεις, οι οποίες όμως αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετές. Πρέπει να αυξηθούν οι μηχανές αιμοκάθαρσης από τη μια και πρέπει να δοθούν και κίνητρα ώστε να λειτουργήσουν μονάδες αιμοκάθαρσης και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως είμαστε σήμερα, εάν γίνει κάτι και σταματήσει να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες το Δημόσιο, οι ασθενείς θα μείνουν ξεκρέμαστοι». 

Σε ό,τι αφορά τη μη μόνιμη παρουσία μεταμοσχευτή στο νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Κουλούμας είπε ότι «αρχικά, είχε επιτευχθεί συμφωνία με ένα γιατρό, ο οποίος όμως στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και τώρα προσφέρει υπηρεσίες στον ΟΚΥπΥ μόνο όταν χρειαστεί, και αμείβεται, ανά υπηρεσία που προσφέρει». Ως ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, «είχαμε εντοπίσει έναν Κύπριο μεταμοσχευτή στο εξωτερικό, ο οποίος εξέφρασε την προθυμία να έρθει στην Κύπρο να εργαστεί, αλλά ο ΟΚΥπΥ του προσέφερε μόνο τον μισθό του Δημοσίου, δηλαδή το ποσό που δίνεται «οριζόντια» σε όλους τους γιατρούς». Δυστυχώς, «προχωρήσαμε στη δημιουργία του ΟΚΥπΥ για να ξεφύγουμε από τα δεδομένα του Δημοσίου, αλλά παραμένουμε κολλημένοι σε αυτά. Δεν είναι δυνατό να περιμένουμε ότι θα προσελκύσουμε γιατρούς εάν συνεχίσουμε να προσφέρουμε “οριζόντια” μισθούς». 

Σκάλωσε η διαδικασία για ιδιωτικές μονάδες

Τα προβλήματα που παρατηρούνται στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης του δημοσίου, θα επιλύονταν, με τη λειτουργία ανάλογων μονάδων στον ιδιωτικό τομέα. «Δυστυχώς, η διαβούλευση μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσοκομείων του ΓεΣΥ, τα οποία είτε διαθέτουν Μονάδες Αιμοκάθαρσης, είτε εξέφρασαν την πρόθεση να δημιουργήσουν τέτοιες ομάδες, έχει σκαλώσει στο οικονομικό ζήτημα εδώ και καιρό», εξήγησε η κ. Πετρίδου, προσθέτοντας ότι «η λειτουργία, πόσον μάλλον η δημιουργία τέτοιων Μονάδων, κοστίζει αρκετά και ένα ιδιωτικό Νοσοκομείο, πρέπει να εξασφαλίσει αποζημίωση που θα του δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει αυτού του είδους τις  υπηρεσίες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του». 

Στην αιμοκάθαρση ακόμα κι αυτοί που έχουν δότη

Τα τελευταία δύο χρόνια, εξήγησε στον «Φ» η πρόεδρος της Οργάνωσης Νεφροπαθών Έμιλυ Πετρίδου, «εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όταν προκύψει ένας πτωματικός δότης, κυρίως, από ιδιώτη μεταμοσχευτή του Γενικού Συστήματος Υγείας, από τον οποίο ο ΟΚΥπΥ, αγοράζει υπηρεσίες». Αυτό, είπε, «έχει ως αποτέλεσμα, εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα για την πανδημία, να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προγραμματισμένων μεταμοσχεύσεων από ζωντανούς δότες που διενεργούνται και βλέπουμε ότι νεφροπαθείς, οι οποίοι έχουν τον δικό τους ζώντα δότη και θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν, παραπέμπονται για αιμοκάθαρση. Δηλαδή, αντί να προχωρούμε σε μεταμοσχεύσεις, στέλνουμε τους ασθενείς στην αιμοκάθαρση και γνωρίζουμε όλοι ότι οι μονάδες αιμοκάθαρσης βρίσκονται στα όρια τους». 

Στις μεγάλες κυρίως επαρχίες, είπε η κ. Πετρίδου, «όπως είναι η Λευκωσία και Λεμεσός, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού δεν υπάρχει χώρος για να εξυπηρετούνται άλλοι ασθενείς και ίσως καταλήξουμε στο σημείο να μην μπορούμε να δεχθούμε άλλους νεφροπαθείς σε κάποια στιγμή». Το Μεταμοσχευτικό Τμήμα, «στην ουσία υπολειτουργεί και δημιουργείται αυτό το τεράστιο πρόβλημα». 

Προειδοποιούν ότι θα καταφεύγουν στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας είδε χθες επιστολή του προέδρου των Νεφροπαθών της επαρχίας Αμμοχώστου, ο οποίος ενημερώνει τον ΟΚΥπΥ ότι οι ασθενείς στην επαρχία του, καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να εξυπηρετηθούν, εξαιτίας των συνεχιζόμενων, όπως υποστηρίζει, προβλημάτων που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο της περιοχής τους, με την απουσία γιατρού από το νοσηλευτήριο. 

Οι αιμοκαθαρόμενοι ασθενείς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, δηλώνουν, όπως αναφέρει, αποφασισμένοι να αναζητήσουν λύση στις κατεχόμενες περιοχές και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στο οποίο υπάρχουν 15 διαθέσιμες κλίνες για αιμοκάθαρση, ενώ η συγκεκριμένη Μονάδα είναι στελεχωμένη με Τουρκοκύπριους ειδικούς γιατρούς και το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην επιστολή του προς τον εκτελεστικό διευθυντή της Περιφέρειας Λάρνακας-Αμμοχώστου, σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν χθες, κάνει λόγο για εμπαιγμό και κοροϊδία από τους αρμόδιους. 

Τονίζει ότι, οι αιμοκαθαρόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή για να σώσουν την ίδια τους τη ζωή και θα αναγκαστούν να μεταβαίνουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετηθούν. O πρόεδρος των Νεφροπαθών της Αμμοχώστου κατήγγειλε επίσης ότι στάλθηκαν παλιά μηχανήματα από το γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, για να χρησιμοποιούνται από τους αιμοκαθαρόμενους.