Συνολικά 29 παράπονα έχει λάβει από το 2016 το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σχετικά με θέματα που άπτονται των Αθλητικών Σχολείων, μεταξύ των οποίων για τα κριτήρια εισδοχής, για αδιαφανείς διαδικασίες και για τις διαδικασίες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων. Η Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου αφού εξέτασε τις υποθέσεις αυτές έχει καταλήξει σε διαπιστώσεις αλλά και σε συστάσεις προς το υπουργείο Παιδείας, ούτως ώστε αυτό να λάβει διορθωτικά μέτρα.
Στις διαπιστώσεις της Επιτρόπου περιλαμβάνονται:
>> Ανεπάρκειες στις διαδικασίες ενημέρωσης ενδιαφερομένων για φοίτηση στα Αθλητικά Σχολεία (κριτήρια εισδοχής, ύπαρξη φιλικού προς το παιδί μηχανισμού υποβολής παραπόνου κ.ά.).
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έργα €43,5 εκατ. σε σχολεία βρίσκονται σε εξέλιξη
>> Τα κριτήρια όπως έχουν διαμορφωθεί για τη σχολική χρονιά 2021 – 2022: α) παρέχουν τη δυνατότητα εισαγωγής μαθητών – αθλητών με εξαιρετικές αθλητικές διακρίσεις χωρίς να πληρούν το ακαδημαϊκό κριτήριο της ελάχιστης γενικής βαθμολογίας 15/20, β) αποκλείουν σε κάποιες περιπτώσεις παιδιά με εξαιρετικές διακρίσεις διότι δεν πληρούν κατά απόλυτο τρόπο, κάποια από τα εν λόγω κριτήρια, γ) ενώ για εισδοχή μαθητών – αθλητών στην Α’ τάξη Αθλητικού Λυκείου δεν απαιτείται ως κριτήριο η ελάχιστη γενική βαθμολογίας 15/20, απαιτείται για ένταξη/ προαγωγή τους στη Β’ και Γ’ τάξη, δ) μαθητές – αθλητές που όταν επιλέγουν για φοίτηση τα Αθλητικά Σχολεία πληρούν όλα τα κριτήρια, αλλά κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους παραμείνουν στάσιμοι ή παύσουν να πληρούν τα κριτήρια ακαδημαϊκής επίδοσης ή συμπεριφοράς, θα υποχρεώνονται σε αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
>> Ενώ παρέχεται στα παιδιά με αναπηρίες δικαίωμα φοίτησης στα Αθλητικά Σχολεία, ωστόσο, αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους υποψήφιους: Δεν φαίνεται να γίνεται εκτίμηση της ευαλωτότητάς τους και οι αναγκαίες προσαρμογές για υποστήριξη της φοίτησής τους.
>> Ορισμένα αθλήματα δεν προσφέρονται, είτε για πρακτικούς λόγους, είτε γιατί δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μαθητών για τη δημιουργία τμήματος.
Στις συστάσεις της η κ. Μιχαηλίδου προς το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για ανάγκη δομικών αλλαγών και θέσπιση ορθών διαδικασιών, ενώ για την τελευταία της διαπίστωση σχετικά με τα αθλήματα, συστήνει όπως ξεπεραστούν στο βαθμό του δυνατού οι αντικειμενικές δυσκολίες τουλάχιστον για τα ολυμπιακά και παραολυμπιακά αθλήματα, αξιοποιώντας στρατηγικές συμμαχίες με αθλητικούς και κοινωνικούς φορείς.
Σημειώνεται ότι τη θέση της Επιτρόπου για το θέμα συνοδεύουν και οι περιγραφές των διαφόρων παραπόνων που έχει μέχρι τώρα δεχθεί για τα Αθλητικά Σχολεία. Ένα από αυτά τα παράπονα αφορά μαθήτρια με πολύ υψηλή γενική βαθμολογία, η οποία απορρίφθηκε γιατί στις αιτήσεις εισδοχής σε Αθλητικό Σχολείο, ο αριθμός υποψηφίων για το Πεδίο 2 (Πρακτικό) ανήλθε στους 27, ενώ ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα είναι 25. Στην απάντηση του υπουργείου Παιδείας προς τη μητέρα, όπως σημειώνει η Επίτροπος, δεν ξεκαθαρίζεται αν κατά την επιλογή των μαθητών, το παιδί της υστερούσε είτε στα ακαδημαϊκά είτε στα αγωνιστικά κριτήρια, είτε και στα δύο, σε σχέση με τους υπολοίπους.