Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα πλαστικά μίας χρήσεως, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα σταματάει η εισαγωγή και η παραγωγή συγκεκριμένων αντικειμένων, όπως τα καλαμάκια, οι μπατονέτες, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα και οι συσκευασίες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, μετά τις 3 Ιουλίου 2021 οι επιχειρηματίες θα αξιοποιήσουν και τα τελευταία αποθέματα των εν λόγω αντικειμένων, αντικαθιστώντας τα με πιο φιλικά υλικά για το περιβάλλον. Παράλληλα, από τις 3 Ιουλίου 2021 σε μια άλλη κατηγορία αντικειμένων θα τοποθετηθεί σήμανση ότι περιλαμβάνουν και πλαστικό. Όπως ανέφερε στον «Φ» η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου, σκοπός είναι να μειωθεί η ρύπανση από πλαστικό καθώς και ο όγκος των αποβλήτων και παράλληλα να προωθηθεί η επαναχρησιμοποίηση.

Ειδικότερα, η κ. Βασιλείου εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται σε κανονισμό που ψήφισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2019 εν είδει νομοθεσίας και ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από τις 3 Ιουλίου 2021. «Κάποια προϊόντα μπαίνουν σε πλήρη απαγόρευση. Κάποια άλλα τίθενται σε καθεστώς σήμανσης. Κάποια άλλα συνοδεύονται με κατευθυντήριες μείωσης στη χρήση τους». Στο καθεστώς απαγόρευσης, εξήγησε, θα τεθούν τα οξοδιασπώμενα πλαστικά, όπως οι μπατονέτες, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες ποτών, οι συσκευασίες τροφίμων, τα κυπελλάκια από διογκωμένο πολυστυρένιο, οι ράβδοι για μπαλόνια, τα προϊόντα από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακόμη, δημιουργείται μια κατηγορία αντικειμένων τα οποία τίθενται σε καθεστώς σήμανσης. «Για δύο χρόνια θα πρέπει να τοποθετείται αυτοκόλλητο πάνω τους, με το οποίο θα ενημερώνουν ότι περιέχουν ποσότητες πλαστικού. Μετά τα δύο χρόνια το αυτοκόλλητο σταματά και η ένδειξη ενσωματώνεται πάνω στο αντικείμενο. Για παράδειγμα αυτό θα εφαρμοστεί σε ένα χάρτινο ποτήρι που εσωτερικά έχει πλαστική μεμβράνη για τα υγρά. Αυτό είναι μικτό υλικό που δεν εμπίπτει στην κατηγορία των απαγορευμένων».     

Σημείωσε, παράλληλα, ότι βρίσκεται σχετικό νομοσχέδιο από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νομική Υπηρεσία ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους. «Ωστόσο δεν παύει να ισχύει και να μπαίνει σε εφαρμογή ως ευρωπαϊκός κανονισμός». Όπως είπε, με την εν λόγω νομοθεσία θα ρυθμιστεί ο χρόνος που θα διατίθεται προς τις επιχειρήσεις έως ότου αξιοποιήσουν και εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε πλαστικά μίας χρήσης. «Αυτό διότι δεν θέλει το κράτος να δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις που έχουν αγοράσει τα εν λόγω υλικά». Πάντως, είπε, είναι ξεκάθαρο ότι σταματά η εισαγωγή και η παραγωγή τους. Επιπλέον, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο προνοεί και για τη διαχείριση αλιευτικών αποβλήτων. «Έχει παρατηρηθεί ότι τεράστιες ποσότητες αλιευτικών εργαλείων, τα οποία εμπεριέχουν πλαστικό, βρίσκονται στις θάλασσες. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας της Κομισιόν ανέφερε ότι στις θάλασσες της ΕΕ καταλήγουν 11.000 τόνοι αλιευτικών απορριμμάτων».

Όπως διευκρινίζει η κ. Βασιλείου, οι προσπάθειες και οι κανονισμοί για την κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια γίνεται συζήτηση για την καταστροφική παρουσία των πλαστικών μίας χρήσης. Ήδη προχώρησε σε πράξη η συζήτηση για την πλαστική σακούλα μεταφοράς. Ήδη άνοιξε το θέμα για τα μικροπλαστικά και για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε η παρότρυνση να χρησιμοποιούνται πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, καθώς και επαναχρησιμοποιούμενα μέσα. Η υπερκατανάλωση των συγκεκριμένων υλικών και η ευκολία που πρόσφεραν στη ζωή μας δεν διευκόλυναν τον περιορισμό της χρήσης». Έτσι, σημειώνει η Επίτροπος, η Κομισιόν, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, προχώρησε στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τους. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να προστατευτεί από τα μικροπλαστικά το περιβάλλον, οι οικότοποι και η υγεία των ανθρώπων».