Έρχονται τσουχτερά εξώδικα χιλιάδων ευρώ για άτομα που χρίζονται άθελά τους εμπρηστές δασικών περιοχών, ανάβοντας φωτιά για καψάλισμα ή άλλες εργασίες, ενώ οι εμπρηστές θα κινδυνεύουν μέχρι και ισόβια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κωδικοποιούνται σύντομα οι ποινές για όσους προκαλούν πυρκαγιές, ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, καθιερώνεται το «αδίκημα απόλυτης ευθύνης» για χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας, για καψάλισμα ή χρήση μηχανημάτων τα οποία ενέχουν υψηλό κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς, ακόμη κι αν δεν προκληθεί πυρκαγιά. Το θέμα της ενοποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις ποινές για το άναμμα φωτιάς συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης και των επικεφαλής της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου και η κατηγοριοποίηση των ποινών ανάλογα με το πού και πότε ξεσπά μια πυρκαγιά. Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών ή η Αστυνομία θα μπορεί να εκδίδει εξώδικα χιλιάδων ευρώ κατά το πρότυπο του λαθροκυνηγίου, όταν κάποιος πιαστεί να καψαλίζει ή να χρησιμοποιεί μηχανήματα που εκπέμπουν σπίθες, χωρίς άδεια. Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από τον διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, άλλο θα είναι το πρόστιμο αν κάποιος καψαλίζει σε περίοδο και περιοχή υψηλού κινδύνου και άλλο αν κάνει το ίδιο τον χειμώνα έξω από τη Λευκωσία. Αν κάποιος πιαστεί να καψαλίζει καλοκαίρι στις Πλάτρες θα πληρώνει αδρό πρόστιμο, σε αντίθεση με κάποιον που βάζει φωτιά σε χωράφι έξω από τη Λευκωσία τον χειμώνα, είπε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που προωθούνται, εκτός από το αδίκημα της απόλυτης ευθύνης που θα τιμωρείται και εξώδικα, θα μπορεί κάποιος παραβάτης εκεί που κρίνεται σκόπιμο, να διατάσσεται να εκτελεί κοινοτική εργασία ως εναλλακτική ποινή, ενώ κάποιος θα υποχρεώνεται να αποζημιώνει για τις ζημιές που προκαλεί, ακόμα και για το κόστος κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς που έθεσε.

Το θέμα, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», είναι να γίνεται σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ώστε να στέλλεται και το μήνυμα προς όσους καψαλίζουν παράνομα, ότι αν εντοπιστούν θα βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης των σχετικών νομοθετημάτων στη Βουλή προς έγκριση είναι το τέλος του έτους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη διαπίστωση μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακας και Λεμεσού, ότι υπάρχουν διαφορετικές νομοθεσίες για το θέμα της τιμωρίας των εμπρηστών και όσων ανάβουν φωτιά και προκαλούν καταστροφή. 

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «σήμερα πήραμε σημαντικές αποφάσεις και φάνηκε καθαρά η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων υπουργών, τους οποίους θα βοηθήσουμε ως Νομική Υπηρεσία όσο πιο πολύ μπορούμε προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός πλαισίου, το οποίο να είναι και πολύ αυστηρό αλλά την ίδια ώρα να είναι και ευέλικτο και άμεσο, έτσι ώστε να μπορούν δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν τις καταστροφικές πυρκαγιές να τιμωρούνται πριν καν δημιουργήσουν το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών».

Για το θέμα της ετοιμασίας νέου νομοσχεδίου έχει συσταθεί Επιτροπή από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία, στην οποία θα μετέχει και ανώτερος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας. Η Επιτροπή αυτή θα συνέλθει την ερχόμενη Τρίτη για υποβολή εισηγήσεων για βελτίωση και διόρθωση του όλου συστήματος. Νέα σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου με στόχο τα τελικά νομοσχέδια να κατατεθούν στη Βουλή περί το τέλος του έτους.

Στη σύσκεψη τέθηκαν από τους υπουργούς θέματα αυστηροποίησης των ποινών, θέμα μελέτης και ένταξης της δυνατότητας κοινωνικής εργασίας ως μέρος της ποινής και τέθηκαν θέματα επέκτασης του φάσματος των ποινών έτσι ώστε να καλύπτουν και πλήρη αποζημίωση για όλες τις ζημιές που ενδεχομένως να προκληθούν από πυρκαγιές. Επίσης, κατά τη σύσκεψη, τέθηκε θέμα κατηγοριοποίησης των πυρκαγιών με αυξανόμενες ποινές ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει η κάθε πυρκαγιά «δηλαδή να έχει πολύ πιο σοβαρές ποινές ανάλογα με την έκταση που θα καταστραφεί και τις συνέπειες της πυρκαγιάς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό και πολύ πιο σοβαρό θέμα να υπάρχει ένα ποινικό αδίκημα απόλυτης ευθύνης για οτιδήποτε προκαλεί πυρκαγιά, όπως το άναμμα φωτιάς για καψάλισμα και η χρήση κάποιων μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά, έστω κι αν δεν προκληθεί πυρκαγιά. Να υπάρχει δυνατότητα εξώδικης ρύθμισής τους με πολύ αυστηρές ποινές κατά το πρότυπο που υπάρχει και στο θέμα της λαθροθηρίας, έτσι ώστε «να προλάβουμε τις πυρκαγιές στη γέννησή τους», τόνισε.

Σε σύντομη δήλωσή του ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, είπε ότι ο στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή ώστε να συζητηθούν και να εγκριθούν πριν της έναρξη της θερινής περιόδου και να είναι σε εφαρμογή όταν θα έχουμε ξανά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών.