Δεν πέρασαν 48 ώρες από την δημοσιοποίηση της καταγγελίας της οροθετικής γυναίκας η οποία κατέφυγε στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγέλλοντας ιδιώτες γιατρούς του ΓεΣΥ ότι αρνήθηκαν να την εξυπηρετήσουν και το φως της δημοσιότητας βλέπει δεύτερη περίπτωση η οποία μάλιστα αφορά περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρνήθηκαν να περιθάλψουν γυναίκα επειδή είναι οροθετική

Δεύτερη οροθετική γυναίκα, τραυματισμένη, μεταφέρθηκε σε Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών ιδιωτικού νοσοκομείου -το οποίο αυτή τη φορά δεν ανήκει στο ΓεΣΥ- και αφού πέρασε από τις προκαταρκτικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε αιμάτωμα και θλαστικό τραύμα και έχρηζε νοσηλείας, την ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να την περιθάλψουν και την παρέπεμψαν στην «Γρηγόρειο Κλινική» του νοσοκομείου Λάρνακας η οποία αποτελεί κλινική αναφοράς για οροθετικά άτομα. 

«Ένιωσα ότι ζούσα την εποχή του ’85-΄86, όταν τότε το AIDS ήταν κάτι καινούριο και επικρατούσε φόβος και προκατάληψη», ανέφερε χθες αποκαλύπτοντας το νέο αυτό περιστατικό η πρόεδρος του ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων Που Ζουν Με HIV/AIDS), Στέλλα Μιχαηλίδου.

Η ίδια έζησε τα γεγονότα από πρώτο χέρι αφού την είχε καλέσει στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο η κόρη της ασθενούς. «Ο γιατρός δεν ήξερε ποια ήμουν, ούτε τι εκπροσωπώ και με ενημέρωσε ότι από τη διεύθυνση του νοσοκομείου δεν του έδωσαν έγκριση για να δεχθεί τη γυναίκα επειδή ήταν οροθετική», ανέφερε. 

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «έχουμε δηλαδή ενώπιον μας δύο περιστατικά και σίγουρα δεν είναι και τα μοναδικά που συμβαίνουν. Στην πρώτη περίπτωση και σε ό,τι αφορά την καταγγελία που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η άρνηση για περίθαλψη αφορούσε γυναίκα οροθετική, η οποία παρουσίαζε γυναικολογικό πρόβλημα και αποτάθηκε σε τρεις διαφορετικές ιδιωτικές κλινικές του ΓεΣΥ και καμία κλινική δεν δέχθηκε να την εξυπηρετήσει». 

Το νέο περιστατικό «συνέβη την περασμένη Κυριακή, όταν οροθετική γυναίκα τραυματίστηκε στο χέρι και στο κεφάλι και μετέβη στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ιδιωτικού νοσοκομείου για να λάβει περίθαλψη. Εκεί, οι επί καθήκοντι ιατροί διέγνωσαν ότι έφερε θλαστικό τραύμα και την υπέβαλαν σε αξονική τομογραφία, που κατέδειξε αιμάτωμα. Στη συνέχεια, ενημέρωσαν την ασθενή και τον σύζυγο της ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε άμεση συρραφή του τραύματος και νοσηλεία, καθώς έπρεπε να αναμένουν την άφιξη νευροχειρούργου μετά από τέσσερις ώρες».

Η γυναίκα, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «καθόταν σε αναπηρική καρέκλα, τα αίματα ήταν κολλημένα πάνω της αφού δεν της τα καθάρισαν, ήταν σε κατάσταση σοκ και έτρεμε. Έχω αυτή την εικόνα συνέχεια στο μυαλό μου, να βλέπεις ένα συνάνθρωπο σου σε αυτή την κατάσταση και να του αρνούνται περίθαλψη. Δεν ξέρω εάν μπορείτε να το φανταστείτε. Είναι απάνθρωπο αυτό που συνέβηκε, πραγματικά είναι κρίμα». 

«Θέλουμε να λέμε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα του 2021; Έζησα στην Αφρική από το 1985 και αυτό το περιστατικό μου θύμισε εκείνη την εποχή με την εμφάνιση του HIV», είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι «με παρέμβαση του προσωπικού γιατρού της ασθενούς που υπηρετεί στη “Γρηγόρειο Κλινική” στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, η γυναίκα διακομίστηκε σε άλλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο εντός ΓεΣΥ, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση για συρραφή του τραύματος και κρατήθηκε για νοσηλεία για περίοδο δύο ημερών και έλαβε εξιτήριο».

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση είπε, θα αποσταλθεί επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς γιατί «έπρεπε να πάρω την άδεια της κοπέλας, που έδωσε τη συγκατάθεση της και μου είπε “για να μην συμβεί σε άλλο”. Έχει την ειλικρίνεια να το αναφέρει». 

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του ΚΥΦΑ εξήγησε πως «με βάση διεθνή πρωτόκολλα περίθαλψης ασθενών, με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση οροθετικοί ασθενείς». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι «στην Κύπρο υπάρχουν πάρα πολλοί γιατροί οι οποίοι περιθάλπουν οροθετικά άτομα χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν δυστυχώς και τέτοιες περιπτώσεις που βλέπουμε γιατρούς ή νοσηλευτήρια να αρνούνται να εξυπηρετήσουν οροθετικά άτομα εν έτι 2021 σε μια ευρωπαϊκή χώρα».